• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.12.2023

13:00

Irkinja koja je oblikovala modni svet! Serija o urednici Harpers Bazara Karmel Snou (VIDEO)

wikipedia

Moda i lepota

Irkinja koja je oblikovala modni svet! Serija o urednici Harpers Bazara Karmel Snou (VIDEO)

Podeli vest

U brojnim najavama za serije koje stižu sledeće godine posebno se izdvaja jedna. Reč je o seriji "The New Look" o Karmel Snou, jednoj od najsjajnijih modnih zvezda i glavnoj urednici "Harpers bazara" od 1934. do 1958. godine.

Inspirisana stvarnim događajima i snimana isključivo u Parizu, serija "The New Look" prati legendarne dizajnere koji lansiraju monumentalne i istorijske modne kreacije dok paralelno prolaze kroz horore Drugog svetskog rata. Istovremeno, prenosi očaravajuće i iznenađujuće detalje o događajima koji prate Diora i njegove rivale - od Koko Šanel do Pjera Balmena i Kristobala Balensijage. 

Postavljena u vreme nacističke okupacije Pariza, serija se fokusira na prelomni trenutak u 20. veku kada je Grad svetlosti vraćao nadu ostatku sveta, ne odrekavši se mode, kulture i, pre svega, iluzije o luksuzu. Za seriju je reditelj angažovao Bena Mendelsona, Mejsi Vilijams, Žilijet Binoš, Džona Malkoviča i Glen Klouz kao Karmel Snou. 

Za Glen Klouz je to značilo i novu saradnju s rediteljem i izvršnim producentom Todom A. Keslerom, s kojim je radila na krimi-seriji "Damages", koja je nagrađena Emijem i Zlatnim globusima. 

- Bila sam oduševljena kada me je zamolio da uđem u zastrašujuće cipele Karmel Snou i samo se nadam da ću uspeti da odam počast jednoj od stvarno kultnih figura koja je "promenila igru" u istoriji mode - rekla je Glen Klouz za "Harpers bazar".

Foto: wikipedia.org

 

 

A ko je bila Karmel Snou?

Karmel Snou bila je jedna od najsjajnijih modnih zvezda i glavna urednica "Harpers bazara" od 1934. do 1958. godine. Njena era je ostavila neizbrisiv trag u modnom svetu. Karmel Snou nije samo postavila standarde u uređivačkom radu već je postala ikona stila koja je inspirisala generacije budućih modnih novinara. Njen uticaj i vizija oblikovali su modnu industriju i postavili temelje za ono što je "Harpers bazar" danas. 


Rodila se kao Karmel Vajt u Dalkiju u Dablinu 1887. godine, a porodica se kasnije preselila u Ameriku. Slučajni susret sa novinarom "Voga" i neke beleške doveli su do toga da se pridružila časopisu 1921. i postala modna urednica nekoliko godina kasnije. Godine 1934. postala je glavna urednica "Harpers bazara"

.
Pošto je prisustvovala prvoj reviji Kristijana Diora u proleće 1947, Snouova je izrazila uzbuđenje zbog dizajnerovog preokreta savremenih krojačkih standarda rekavši mu:

- To je prava revolucija, dragi Kristijane. Tvoje haljine imaju potpuno novi izgled ('nju luk')"

Njena samoproglašena misija da stvori časopis za "dobro odevene žene s dobro odevenim umovima" učinila je "Bazar" lansirnom platformom za one koji su, poput Diora, imali novi način gledanja na stil i umetnost.

Njena strast prema umetnosti, inovativni pristup uređivanju i sposobnost prepoznavanja talenata postavili su "Harpers bazar" na vrh modnog novinarstva. Karmel Snou nije samo bila glavna urednica već i pokretačka sila koja je transformisala modnu scenu i ostavila neizbrisiv trag u istoriji mode.

Prve tri epizode serije o Karmel Snou biće prikazane 14. februara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija