• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2024

10:10

Uradite same prolećni pedikir kod kuće! Do savršenih stopala uz samo nekoliko lakih koraka

Shutterstock

Moda i lepota

Uradite same prolećni pedikir kod kuće! Do savršenih stopala uz samo nekoliko lakih koraka

Podeli vest

Negovana stopala predstavljaju odraz brige za celokupno telo, a najviše su izložena pogledima tokom prolećnih i letnjih meseci.

Dobar pedikir možete uraditi i sami kod kuće. Evo i kako.

Korak po korak

Najpre napunite lavor toplom vodom, sipajte morsku so i uronite stopala. Dodajte par kapi svog omiljenog esencijalnog ulja (lavanda, čajevac, ruzmarin, žalfija...), sitno kamenje, a u hedonističkoj varijanti i latice cveća. Topla kupka smanjuje napetost i pojačava delovanje eteričnih ulja, koja mogu biti namenjena uklanjanju bolova, kožnih problema, prekomernog znojenja ili jednostavno uživanju. Opustite se u ovom tretmanu pola sata.

Sledeći korak je uklanjanje oštećenih delova na petama. Recite ne kredo žiletima, jer su u rukama amatera potencijalno vrlo opasni. Zato je najbolje da koristite kamenu ili metalnu turpiju za pete i skinite samo prvi sloj "mrtve" kože. Turpijanje podstiče cirkulaciju na umrtvljenim delovima stopala, opušta kožu i otvara pore.

Foto: Shutterstock

 

 

Tretmani iz kuhinje

Pomešajte 10 grama ovsenih pahuljica, 25 grama meda i sok od pola limuna. Smesu zagrejte, nanesite na stopala i držite oko 40 minuta.

Izrendanu šargarepu pomešajte sa mlevenim ovsenim pahuljicama u srazmeri 1:3. Za mekoću dodajte i sok od šargarepe. Nanesite na stopala i ostavite da stoji između pola sata i sat.

Pomešajte žumance, kašičicu soka od limuna i pola kašike gustina i nanesite na pete. Kada se smesa osuši, isperite toplom vodom i namažite pete hranljivom kremom.

Pomešajte jednaku količinu meda, pavlake i sitnog sira. Nanesite smesu na omekšale pete, ostavite da stoji pola sata, pa isperite toplom vodom.

Omekšale nokte isecite ravno, ali ne suviše kratko. Tako ćete izbeći problem uraslih noktiju. Isturpijajte nokatnu ploču mekom turpijom, polako i strpljivo, pazeći da ne oštetite zanoktice.

Kao obavezan pribor nabavite metalni gurač zanoktica, pre nego makazice za njihovo sečenje. Namažite prste bademovim uljem i krenite guračem prema korenu. Zahvaljujući omekšaloj koži skinućete taman onoliko koliko je potrebno.

Sada je pravi trenutak za piling. Uzmite šolju i u nju sipajte dosta soli i maslinovog ulja. Važno je da izbalansirate sastojke tako da soli bude više od ulja, a onda dobro istrljajte smesu po stopalima i isperite mlakom vodom. 

Foto: Shutterstock

 

Pakovanja i kreme

Nakon toga možete staviti neko od pakovanja. Najpopularnije je ono od kivija, koje sadrži vitamin C, dubinski deluje, regeneriše kožu i posebno u toplim mesecima prijatno deluje na umorne i otečene noge. Od sastojaka možete koristiti med, žumance, sok od limuna, pavlaku, različita ulja, uključujući bademovo, maslinovo ili kokosovo... Drugim rečima, sve što biste smućkali i stavili kao masku na lice - možete i na stopala.

Finiš čini hidratantna krema koja se brzo upija. Obavezno birajte one koje sadrže od 20 do 40 odsto uree kako bi vaša stopala bila glatka i sjajna tokom cele godine. Kreme na bazi nevena i kantariona su takođe dobre, ali je urea najdelotvornija.

Nemojte navlačiti čarape u narednih pola sata jer će upiti ono što je namenjeno vašim stopalima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15