• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.03.2024

10:55

Zavirite u čari netaknute prirode! Najlepša prolećna putovanja u Srbiji koja ostavljaju bez daha

Shutterstock

Putovanja

Zavirite u čari netaknute prirode! Najlepša prolećna putovanja u Srbiji koja ostavljaju bez daha

Podeli vest

Proleće je na našem pragu, a mi vam predstavlja destinacije u Srbiji koje u predstojećim mesecima čekaju samo na vas.

Sombor

Možete samo da zamislite koliko je lep Sombor tokom proleća, ako vam kažemo da važi za najzeleniji grad u Vojvodini. Šetnja ili vožnja somborskim bulevarima oivičenim zelenilom je pravi doživljaj. Sa razlogom je jedan od najposećenijih gradova severa Srbije, jer sa sobom nosi bogatu kulturu i istoriju. A i šarm kojim lako osvaja putnička srca.

U centru grada ne propustite da se prošetate pešačkom ulicom i usput vidite statue poznatih stvaraoca Laze Kostića, Veljka Petrovića i Ernesta Bošnjaka, kao i Prvu srpsku čitaonicu i kuću Laze Kostića, zatim Županiju u kojoj se nalazi najveća slika u Srbiji, potom jednu od najlepših galerija galeriju "Milana Konjovića".

 

Foto: Shutterstock

 

U neposrednoj blizini grada valja obići i salaše koji na jedinstven način neguju kulturu i tradiciju severnog dela naše zemlje i ali i eko centar Karapandža koji se nalazi u okviru rezervata prirode "Gornje Podunavlje". Pa vi vidite zašto se peva "U tem Somboru svega na volju ... ". 

Fruška Gora

Kao jedna od omiljenih izletničkih planina, smeštena u Vojvodini, Fruška Gora obiluje brojnim vrednostima. Na svega 50 km dužine i 10 km širine smestilo se toliko lepih lokacija koje možete obići pri poseti ove planine.

Ako tragate za aktivnim odmorom u prirodi možete se upustiti u šetnju stazama Fruške Gore možete osvojiti prelepi vidikovac Orlovo Bojište na Popovici, prošetati do Dumbovačkog vodopada, dočekati zalazak sunca na Brankovcu, posetiti Ledinačko ili Bešenovačko jezero dva dragulja Fruške Gore koja će vam se, ako ste ljubitelj prirode, sigurno dopasti.

Foto: Shutterstock

 

Pored prirode tu su srpski pravoslavni manastiri, zbog kojih je ova planina poznata i kao "Srpska Sveta Gora". Samo neki od manastira su Krušedol, Hopovo, Mala Remeta, Šišatovac. A tu su i vinarije po kojima je Fruška Gora naročito zemljom plodna i poznata.

Đerdapska klisura

Naš najveći nacionalni park, gvozdena kapija Dunava, prvi geopark u Srbiji i mesto gde se rodila civilizacija, najlepša i najveća klisura u Srbiji, sve je to Đerdap. Smešten je na samoj granici sa Rumunijom, na severoistoku Srbije.

Za Đerdap uglavnom kažu da je lokalitet gde su se kultura i priroda magično spojile i koji svojom istorijom i lepotom privlači veliki broj posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Ako odlučite da provedete vikend na Đerdapu, na tom putu bi valjalo obići Ramsku i Golubačku tvrđavu srednjovekovna utvrđenja na Dunavu, Srebrno jezero, Kapetan Mišin breg, neolitsko nalazište Lepenski vir i vidikovac Ploče.

 

Foto: Shutterstock

 

Ako ste nešto veći avanturisti, predlažemo vam osvajanje vrha Veliki Štrbac. Ukoliko vas vreme posluži, ne propustite krstarenje Dunavom vožnja brodićem uz pratnju vodiča koji vam sve vreme dok krstarite priča o istoriji Đerdapa. Sezona krstarenje počinje uglavnom u maju.

Soko Banja

Jedno od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji je Sokobanja. Smeštena je u sokobanjskoj kotlini na 400 m. nadmorske visine. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica. Severno od Sokobanje nalazi se planina Rtanj (1655m), a južno Ozren (1174m), i Devica (1187m), koje su bogate šumom i lekovitim travama. Na rimskim temeljima Turci su podigli amam prvi i najstariji objekat za lečenje u Sokobanji.

Kroz vekove Sokobanja menja svoj naziv: zvala se Balnea, Banja, Velika Banja, Akelksinačka Banja, Sokol Banja, a od 1859 godine dobila je ime sokobanja po istorijskom gradu Sokogradu ( srušen 1416 godine).

Foto: Shutterstock

 

Kao prirodno lečilište Sokobanja poznata je još od doba Rimljana. Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko - klimatski tretman različitih bolesti i stanja. Zbog toga je specijalna bolnica "Sokobanja" izgrađena baš na ovom mestu. 

Soko Banja je najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi skoro dva veka. Kada se kaže banja u Srbiji, svakako se misli na Sokobanju koj srpska kraljica turizma. Sokobanja apartmani Vam stoje na raspolaganju tokom cele kalendarske godine, a svakako je zasluga povećanjem turističkog proizvoda (turističke ponude) sa novim wellness i spa centrom. Preko leta za vreme letnjih godišnjih odmora, Sokobanja ima u ponudi veliki moderni Akva park Podina koji može da primi do 3.000 kupača odjenom. Otvoreni bazeni u Sokobanji su pravi raj za roditelje i decu, pa se sa razlogom kaže da je Soko Banja jedinstvena banja u Srbiji gde imate i plavi i zeleni turizam (planina, banja, more).

Zlatar

Zadivljujuće lepa i još uvek divlja, planina Zlatar smeštena je u jugozapadnoj Srbiji. U blizini vodom bogatih reka Uvac, Lim i Bistrica i  najlepših jezera Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko, sa neobičnom planinskom i mediteranskom klimom i netaknutom prirode postaje sve zapaženija na turstičkoj mapi Srbije. Iako u senci Tare i Zlatibora, turistički poznatijih lokaliteta, Zlatar je svojom lepotom i te kako vredan posete.

Preporučuje se šetnja do vidikovca Zlatar koji se nalazi u blizini hotela Panorama, zatim čuveni kanjon reke Uvac vidikovac Molitva i vidikovac Veliki vrh sa kojih možete videti beloglave supove kako plešu nebom i sa kojih se pruža nestvaran pogled na meandre reke Uvac, zatim tu je Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero gde možete i kampovati ili samo uživati na izletištu kraj jezera, Tavničko jezero koje  se nalazi na svega 20 km od Zlatara.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Pri poseti Zlataru, znajte da se u njegovoj blizini nalazi manastir Mileševa, zadužbina Nemanjića, izgrađena 1219. godine. Možete posetiti i crkvu brvnaru u selu Dobroselica, koja svojim okruženjem i izgledom svakako privlači pažnju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija