• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.05.2024

18:00

Najlepše grčko ostrvo za koje znaju pravi avanturisti! Netaknute plaže, bujna vegetacija i seoca ko iz bajke

Shuterstock

Putovanja

Najlepše grčko ostrvo za koje znaju pravi avanturisti! Netaknute plaže, bujna vegetacija i seoca ko iz bajke

Podeli vest

Itaka je Grčko ostrvo sa prelepim plažama i netaknutom prirodom, ali i brojnim drugom atrakcijama i idealno je za letovanje.

Grčka je Srbima omiljena destinacija kada je letovanje u pitanju. Mnogima se izbor svodi na najatraktivnija mesta i posećuju ih svake godine iznova, dok prelepi predeli ostaju neistraženi i otkrivaju ih samo oni koji zaista vole avanture i putovanja.

Jedno od takvih mesta je Itaka, prelepo grčko ostrvo sa netaknutim plažama, tradicionalnim selima i bujnim zelenilom. Za ovo mesto se vezuju i brojne legende, a jedan od najpoznatijih mitova je vezan za Penelopu. Priča govori da je ona na ovom mestu strpljivo čekala 20 godina da se Odisej vrati iz Trojanskog rata. Zbog toga je postala simbol ljubavi prema domu i porodici i Itaka se pominje i u literaturi da označi žudnju za zavičajem, nostalgiju i želju za povratkom.

Foto: Shuterstock

 

Plaže i znamenitosti

Plaže na ovom ostrvu su očaravajuće, odlikuje ih bogato zelenilo, smaragdna boja mora i dosta prirodnog hlada. To je ono što privlači turiste iz celog sveta. Možete lako da pronađete izdvojena, usamljena mesta za kupanje gde biste uživali sa partnerom ili sa najbližima. Sa druge strane, tu su i i plaže sa bogatim sadržajima kao što su kafići, taverne i hoteli, za one koji vole dobar provod, dnevne žurke i druženje.

Neke od najlepših plaža koje treba da posetite su Filijatro, Skinos, Gidaki, Loutsa i Sarakiniko.

Foto: Shuterstock

 

Najpopularnija je plaža Gidaki, do koje možete da dođete brodićem iz luke Vati. Takođe, postoji i pešačka staza koju koristi lokalno stanovništvo, ali je prilično zahtevna, pa se preporučuje samo pravim ljubiteljima aktivnosti u prirodi.

Plaža Loutsa je u blizini grada Vatija i do nje ožete da stignete za oko 20 minuta hoda. Ima plažni bar, gde možete da naručite hranu i piće, kao i da iznajmite ležaljke i suncobrane. Veoma je lepo uređena, pa je turisti često biraju.

Sarakiniko plaža je šljunkovita, okružena bujnom vegetacijom maslina i čempresa koji joj daju prirodni hlad, pogodna je za ronjenje zbog izuzetno mirne čiste i prozirne vode.

Filijatro plaža je idealna za one koji su smešteni u Vatiju. Posebno je povoljna za porodice sa decom, iako nema pesak, već beli šljunak.

Foto: Shuterstock

 

Na ostrvu se nalazi selo Anogi, koje je nastalo u srednjem veku i u kom je obnovljena vizantijska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Tu je i manastir Katara, koji se nalazi oko 15 kilometara od Vatija. 

Za turiste, Itaka je raj na zemlji i definitivno je jedno od najmirnijih ostrva, naročito u poređenju sa Kefalonijom, gde velike gužve često ometaju doživljaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija