• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.08.2024

14:00

Kako da putovanje sa partnerom ne bude stresno? Ovi saveti stručnjaka su zlata vredni

pexels.com

Putovanja

Kako da putovanje sa partnerom ne bude stresno? Ovi saveti stručnjaka su zlata vredni

Podeli vest

Vreme je odmora i putovanja, a evo kako da ih učinite podnošljivim.

Putovanje sa voljenom osobom često može biti izazovno i dovesti do mnogih rasprava.

Svađe mogu da se dogode ako se vi i partner ne slažete oko načina putovanja ili toga kako provodite vreme na odmoru, ali i ako se jave neočekivani finansijski troškovi. 

Foto: pexels.com

 

 

Zajedničko putovanje je prilika da ojačate vezu

- Zajedno putovanje je za mnoge parove iskustvo povezivanja i vreme kada parovi imaju priliku da ojačaju svoju vezu. Razmislite o putovanju kao o prilici da negujete svoju vezu i upoznate svog partnera i ono što svakom od vas najviše odgovara - rekla je porodična terapeutkinja Trejsi Ros.

Foto: pexels.com

 

Razgovarajte sa partnerom

Ako ste imali negativna iskustva sa prethodnih putovanja sa voljenom osobom, postoje načini da poboljšate svoje iskustvo.

Trejsi Ros je dala nekoliko saveta parovima koji se spremaju za put, a pridružili su joj se i drugi stručnjaci.

Pre putovanja, vi i vaš partner treba da razgovarate o ciljevima putovanja. Budite otvoreni i pokažite interesovanje za ono što druga osoba očekuje od  putovanja.

 - Komunikacija je ključna. Oboje treba da izraze svoje želje i očekivanja u vezi sa putovanjima, kao i zabrinutosti - kaže Melisa Kuk, psiholog i stručnjak za seks i odnose.

 - Radite na poboljšanju svojih komunikacijskih veština. Vežbajte aktivno slušanje i izražavajte svoje potrebe i brige. Vodite redovne razgovore tokom putovanja kako biste pomogli u rešavanju bilo kakvih problema - rekla je Mejbel Jiu, bračna i porodična terapeutkinja.

Foto: pexels.com

 

 

- Najvažniji faktor je stav para. Ako je jedna osoba u vezi nepopustljiva, veza možda neće funkcionisati. Do svađe ne vode različite želje tokom putovanja, već nepopustljiva ličnost - dodala je Jiu.

Umesto da različita očekivanja i potrebe vidite kao problem koji treba rešiti, pokušajte da ih vidite kao priliku za učenje i timski rad. Pronađite zlatnu sredinu koja će vam omogućiti da uživate u putovanju.

Foto: pexels.com

 

 

Odvojite vreme za sebe

- Putovanje često podrazumeva da provodite mnogo vremena u neposrednoj blizini partnera, što može biti izazov za pojedince kojima je potrebno više ličnog prostora ili vremena za sebe da napune baterije. Čak i kada putujete zajedno, planirajte vreme odvojeno - naglasila je terapeutkinja.

 Ovo može pomoći u smanjenju napetosti i omogućiti vam da imate kvalitetno vreme za sebe.

 - To bi moglo biti da čitate knjigu sami ili da sami idete u šetnju. Komunicirajte i poštujte međusobnu potrebu za ličnim prostorom. Uverite se da se svako od vas oseća prijatno - istakla je terapeutkinja za parove.

Foto: pexels.com

 

Podelite troškove

Finansijske nesuglasice često mogu dovesti do napetosti i svađa tokom putovanja

 - Parovima možda neće biti prijatno da putuju zajedno ako imaju drugačiji pogled na trošenje novca - rekla je Ališa Dženi, terapeutkinja za partnerske odnose.

 Jiu je predložila da se troškovi podele ili da postoje odvojena sredstva za putovanje, tako da svaki partner može da troši po svojoj želji bez izazivanja svađe.

 - Jedan partner može preferirati luksuzni smeštaj i restorane, dok je drugi skromniji. Raspravite i dogovorite budžet pre putovanja. Odvojite sredstva za različite kategorije, smeštaj, hranu, aktivnosti i držite se plana - dodala je Mejbel Jiu.

Foto: pexels.com

 

Napravite plan puta

Pre nego što krenete na put, napravite plan puta. Parovi mogu smanjiti stres organizovanjem stvari unapred. To može biti rezervacija smeštaja, istraživanje destinacije i kreiranje plana puta.

- Ja sam veliki planer putovanja - moj muž nije. Uvek se udubim u recenzije na internetu pre nego što rezervišem smeštaj. Zatim sve stavim u naš zajednički kalendar da ne bi opterećivala muža  planiranjem i istraživanjem u kome ne uživa - rekla je Damona Hofman, terapeut za parove.

Foto: pexels.com

 

Izbegnite stres

 Postavite realna očekivanja da biste izbegli frustraciju i razočarenje na putu. 

 - Shvatite da neće sve ići savršeno. Fokusirajte se na uživanje umesto da se držite plana. Putovanja mogu biti veoma stresna, a nema dve osobe koje se suočavaju sa stresom na isti način -  rekla je psiholog Ališa Dženi.

Ona je preporučila i tehnike za oslobađanje od stresa.

Možete se opustiti ako duboko dišete, meditirate ili slušate muziku.

- Budite strpljivi i blagi prema partneru i dajte sebi vremena da se prilagodite - zaključila je Dženi, prenosi Huffpost.

Foto: pexels.com

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kina dala zeleno svetlo! Osveta može da počne!
Planeta

Kina dala zeleno svetlo! Osveta može da počne!

Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem.

11.08.2024

17:13

Zabava

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23