• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

09.09.2024

14:00

Ovo mesto u automobilu je najbezbednije! Mnogi roditelji decu prevoze na sedištu koje je u sudaru fatalno

Shuterstock

Putovanja

Ovo mesto u automobilu je najbezbednije! Mnogi roditelji decu prevoze na sedištu koje je u sudaru fatalno

Podeli vest

Dugo smatrali da je zadnje sedište najbezbednije u automobilu.

Kada roditelji voze dete, često su pažljiviji i oprezniji nego inače. Odgovornost vozača je ključna kako bi zaštitio dete od potencijalnih opasnosti na putu, pridržavajući se zakona. Pravilno odabrano i instalirano auto sedište, prilagođeno uzrastu deteta, igra važnu ulogu u sigurnosti tokom vožnje. No, postavlja se pitanje - koje je mesto u automobilu zapravo najsigurnije?

Mnogi se prisete prošlih vremena, kada su vozila bila ređa, pa su se i saobraćajne nesreće manje dešavale. Ipak, statistički podaci pokazuju da su za decu nesreće u drumskom saobraćaju najčešće fatalne, uglavnom zbog nepravilnog načina prevoza. Danas se sve više bavimo pitanjem kako osigurati sigurnost najmlađih putnika, kao i svih ostalih u vozilu. Stoga je važno biti dobro informisan kako bi se porodica bezbedno smestila u automobil.

Foto: Pixabay

 

"The Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), ili u prevodu Zavod za osiguranje bezbednosti na putevima, je institucija koja je 2019. godine sprovela studiju o tome šta uzrokuje veće povrede ili smrt putnika na zadnjim sedištima. Rezultati su bili iznenađujući, jer smo do tada smatrali da je zadnje sedište najbezbednije u automobilu. Na kraju krajeva, većina teških saobraćajnih nesreća uključuje prednji deo auta, ponekad i bočne strane.

Međutim, na procenu bezbednosti prvenstveno je uticao tehnološki napredak. Na zadnjem sedištu, malo se toga promenilo u pogledu bezbednosti u poslednjih desetak godina. Nasuprot tome, situacija sa mestom suvozača je drastično korigovana. Broj sigurnosnih sistema, vazdušnih jastuka i svih drugih pojačanja kojima su automobili opremljeni govore da je najbezbednije mesto za odraslog putnika prednje sedište, pored vozača.

Ugroženost putnika na različitim mestima u sudaru

Dugo smo smatrali da je sedište iza vozača ono koje je najbezbednije mesto u automobilu. Najčešće se to zasnivalo na uverenju da će vozač instinktivno upravljati mogućim sudarom na način da smanji rizik za sebe.

Ipak, ova teza ima nedostataka. Pre svega, neke saobraćajne nezgode se dešavaju tako brzo da vozač nema vremena da reaguje. Upravo zato je teško govoriti o njegovom svesnom i namernom delovanju. Pored toga, zadnje sedište je mesto gde, nažalost, većina izbegava da se veže sigurnosnim pojasem. Ovo je velika greška. Trenutak kada glava udari u prednje sedište može da dovede do tragedije, a biće još gore ako putnik pozadi pretrpi ogroman udar i bude izbačen kroz šoferšajbnu. Velika je verovatnoća da će ugroziti vozača i suvozača na prednjim sedištima.

Dakle, ako nema potrebe da odrasla osoba sedi pozadi, treba da izabere sedište pored vozača. U slučaju kritične situacije, ona će biti zaštićena savremenom tehnologijom i bezbednosnim karakteristikama koje obezbeđuje proizvođač automobila.

Foto: Shuterstock

 

Gde je u automobilu najbezbednije za decu?  

Istraživanje IIHS-a može izazvati zabrinutost mnogih roditelja, posebno ako svoju decu prevoze na zadnjem sedištu koje, kako se ispostavilo, nije nimalo bezbednije. Na sreću, ne morate da čupate kosu - mlađani putnici bi trebalo da sede tačno pozadi jer tamo imaju svoja namenska sigurnosna sedišta. Njihova uloga je da efikasno zamene one bezbednosne sisteme koje odrasli imaju napred.

Dečije auto sedište će zaštititi glavu vašeg mališana od udara u bočni prozor, a pojasevi će sprečiti da se sićušno telo pomeri iz sedišta. Pored toga, kada su u pitanju sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila i čeoni sudari, njihova kičma je takođe sigurna! Tako možete bez brige da prevozite svoju decu u vozilima na zadnjem sedištu. Sve dok koristite odgovarajuća dečija sedišta, najbezbednije mesto za njih je na zadnjem sedištu.

Foto: Shuterstock

 

Za koje sedište se mislilo da je najbezbednije?

Studija je takođe uzela u obzir udaljenost od mogućeg oštećenja automobila tokom saobraćajne nesreće. I ovde se nesumnjivo ispostavlja da je najčešće najmanje oštećen deo unutrašnjosti automobila mesto tačno u sredini, odnosno srednje sedište pozadi. Dakle, ako u vašem automobilu postoji ISOFIX sistem ili standardni sigurnosni pojasevi, možete bezbrižno staviti dete u njegovo sedište.

Drugi najbolji izbor je sedište iza suvozača. Ako morate da se neočekivano zaustavite na putu, priđite detetu sa bezbedne strane, a ne sa prometnog puta. Ako odrasla osoba odluči da putuje pozadi na sredini, izuzetno je važno da pravilno veže sigurnosni pojas. To će uticati na njenu sopstvenu, ali i bezbednost ostalih putnika u vozilu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Dobro je što će RGZ primati građane, ali dva dana u sedmici je nedovoljno!
Politika

Vesić: Dobro je što će RGZ primati građane, ali dva dana u sedmici je nedovoljno!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozdravio je odluku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da počne sa prijemom građana kroz kampanju "Otvorena vrata katastra", ali i ukazao da su nedovoljna samo dva dana u sedmici predviđena za to, jer radna nedelja traje pet dana, te ponovio da će nadzor nad radom Katastra svakako biti sproveden.

09.09.2024

15:37

Do kraja godine nova deonica Moravskog koridora! Vesić: Oko 40 kilometara Dunavskog koridora biće gotovo pre roka!
Politika

Do kraja godine nova deonica Moravskog koridora! Vesić: Oko 40 kilometara Dunavskog koridora biće gotovo pre roka!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će do kraja godine sigurno biti puštena u saobraćaj deonica Moravskog koridora od Kruševca do Vrnjačke Banje, 54 kilometara brze saobraćajnice Šabac-Loznica, preostalih 5,6 kilometara do Valjeva i oko 40 kilometara Dunavskog koridora koji će, kako kaže, u potpunosti biti završen u septembru sledeće godine, skoro godinu dana pre roka.

09.09.2024

15:23

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija