• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

17.04.2025

08:00

6 najlepših torti za Vaskrs! Doboš, Lavanda, Pavlova raj za oči i nepce - koju god da izaberete nećete pogrešiti

Shuterstock

Recepti

6 najlepših torti za Vaskrs! Doboš, Lavanda, Pavlova raj za oči i nepce - koju god da izaberete nećete pogrešiti

Podeli vest

Vaskrs je praznik radosti, svetlosti i okupljanja porodice, a ništa ne ulepšava prazničnu trpezu kao raskošna torta koja mami i izgledom i ukusom.

Ove godine, društvene mreže su preplavljene fotografijama spektakularnih slatkih remek-dela, a mi smo za vas izabrali 6 najlepših torti koje osvajaju srce na prvi pogled. Bilo da volite klasiku, voćne note ili čokoladne snove u ovoj listi svako će pronaći svog favorita.

Čokoladna torta s malinama

Biskvit:

Glazura:

  • 200g crne čokolade, seckane
  • 1 šolja slatke pavlake

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Umutiti puter i šećer dok ne postane kremasto. Dodati jaja jedno po jedno, pa vanilin šećer.

Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u posebnoj posudi.

Dodati suve sastojke u smesu sa puterom i mešati dok se ne sjedini. Postepeno dodavati mleko.

Dodati maline u smesu i nežno promešati.

Sipati smesu u dva podmazana i pobrašnjena kalupa za tortu. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.

Pripremiti glazuru tako što ćete zagrejati slatku pavlaku do vrenja, a zatim je preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.

Ohlađene kore premazati glazurom. Ukrasiti po želji.

Voćna Pavlova torta

Kora:

  • 4 belanceta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika kukuruznog brašna

Pavlova krema:

  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Voće:

Jagode, maline, borovnice (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Umutiti belanca sa sirćetom dok ne postanu čvrsta, dodavati šećer postepeno i na kraju kukuruzno brašno.

Oblikovati koru na plehu obloženom papirom za pečenje i peći na 120°C oko 1.5 sat.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Ohlađenu pavlovu koru premazati pavlova kremom i dekorisati svežim voćem.

Jafa torta

Biskvit od čokolade s narandžom:

  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja jogurta
  • Kora i sok od jedne narandže

Sloj narandžinog džema:

1 šolja narandžinog džema

Čokoladna glazura:

  • 200g crne čokolade, seckane
  • 1 šolja slatke pavlake

Priprema:

Pomešati sve suve sastojke za biskvit. Dodati ulje, jaja, vanilu, jogurt, narandžinu koru i sok. Sjediniti smesu i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.

Ohlađeni biskvit preseći na dva dela.

Rastopiti narandžin džem i naneti ga na donji deo biskvita.

Pripremiti ganaš: zagrejati slatku pavlaku do vrenja i preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.

Preliti ganaš preko narandžinog džema, staviti drugi deo biskvita i ostaviti da se stegne.

Doboš torta

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

Za kore:

  • 6 jaja 
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 150 g putera
  • 1,5 kesica vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 3 kašike vode

Dekoracija:

  • šećer - 1 šolja, kristal
  • maslac - 1 kockica,za premazivanje kora
  • orašasti plodovi - samleveni

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom. Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.

Ljubičasta lavanda torta

Foto: Shuterstock

 

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja putera, sobne temperature
  • 2 šolje šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)

Lavandina krema:

  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)

Ukras:

Jestivo cveće (npr. ljubičasti šafran)

Priprema: 

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutiti puter, šećer, jaja, vanilu i suvo lavandino cveće.

Dodati suve sastojke u mokre i sjediniti smesu. Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, vanilom i lavandom.

Ohlađeni biskvit preseći horizontalno na dva dela. Premazati donji deo kreme i staviti drugi deo biskvita.

Premazati tortu ostatkom kreme i ukrasiti jestivim cvećem.

Šumska voćna torta

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šolje putera, sobne temperature
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1/2 šolje mleka

Fil:

  • 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašičice kukuruznog brašna
  • Slatka glazura:
  • 1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2-3 kašike vode

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Umutiti puter, šećer, jaja i vanilu. Dodati suve sastojke naizmenično s mlekom.

Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.

Umutiti fil: šumsko voće, šećer i kukuruzno brašno. Kuvati dok se voće ne omekša i smesa ne zgusne.

Ohlađeni biskvit preseći na dva dela. Na donji deo staviti fil od šumskog voća, pa staviti drugi deo biskvita.

Pripremiti slatku glazuru: šumsko voće, šećer u prahu i vodu kuvati dok se ne dobije gusta smesa. Ohladiti i preliti preko torte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set