• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

18.04.2025

15:40

Najlepši posni ručak za Veliki petak! Od predjela do deserta - pun sto ukusnih jela

Shutterstock

Recepti

Najlepši posni ručak za Veliki petak! Od predjela do deserta - pun sto ukusnih jela

Podeli vest

Na Veliki petak porodica se okuplja na tradicionalnom ručku, a mi vam donosimo predlog najlepšeg jelovnika.

Danas je Veliki petak nakon kojeg nam stiže Vaskrs. Ovom prazniku raduju se svi, a naročito deca, koja tog dana uživaju u kucanju jajima i druženju s ostalim članovima porodice.

Veliki petak je dan kada se često svi okupe na porodičnom ručku, a evo šta je to što možete da spremite tako da cela porodica uživa svim čulima.

Pita sa kupusom 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • kilogram kiselog kupusa
  • 300 ml ulja
  • 300 ml vode
  • malo soli 

Foto: Shuterstock

pita sa kupusom

Priprema:

Kupus sitno naseckajte, pa stavite da se dinsta na ulju, te potom dodajte vodu. Kada je gotov i mekan, ostavite da se ohladi.

Filujte tako što ćete prve dve kore poprskati mešavinom ulja i vode, pa na treću koru nanesite kupus, malo poprskajte i urolajte.

Ponavljajte postupak s ostalim koraka i kupusom. Premažite pitu pre stavljanja u rernu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Posni pasulj prebranac 
Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 1/2 praziluka
  • 1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
  • po ukusu suvog biljnog začina
  • 1 crveni luk
  • 250-300 ml ulja

Foto: Shutterstock

prebranac

Priprema:

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša. Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.

U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

Skuša u marinadi 
Sastojci:

  • 2 skuše
  • krompir
  • sirće
  • ulje
  • crni luk
  • so
  • suvi peršun
  • sok od 1 limuna
  • 2-3 čena belog luka

Foto: Shuterstock

skuša

Priprema:

Marinadu pripremate tako što u sok od limuna umešate beli luk i malo peršuna. Izmešajte. Stavite u frižider. Krompir-salatu napravite tako što ćete krompir obariti i iseći na kockice pa dodati glavicu crnog luka koji ste isekli na tračice. Stavite malo soli, bibera, ulja, sirćeta i peršuna. Stavite da se hladi.

Ribu očistite i uredite. Odstranite glavu. Zatim je dobro operite i usolite. Ostavite da stoji 10 minuta.

Ribu uvaljajte u brašno. U posudu stavite ulje i zagrejte ga. Mora biti vruće da se riba ne zalepi. Ribu stavljajte u tiganj. Pržite na umerenoj temperaturi.

Pred kraj još malo zapecite tako što ćete pojačati temperaturu. Zapecite po ukusu. Kad je riba gotova izvadite je na tacnu na kojoj ćete je poslužiti.

Poslužiti uz krompir-salatu i marinadu.

Posna baklava

Sastojci:

  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml ulja
  • malo putera

Preliv:

  • 600 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Foto: Shutterstock

baklava

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe, vanilin šećer, griz i šećer, a potom dodajte 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode,pa sve dobro sjedinite.

Jednu koru poprskamo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, potom stavimo drugu koru na čiji jedan kraj stavimo fil od oraha, pa urolamo.

Rolat stavimo u pleh, a na taj način potrošimo sve kore dok ne potrošimo film. Isečemo ih i prelijemo zagrejanim uljem (100 ml), pa stavimo da se oeče u rerni koju smo prethodno zagrejali na 200 stepeni.

Baklavu pečemo otprilike 20-25 minuta. Kada se baklava ispeče i ohladi, prelijemo je prelivom koji smo napravili tako što smo pomešali šećer i vodu i dodati vanilin šećer, pa potom kuvali 15 minuta na laganoj vatri.

Pre prelivanja, preliv treba da bude ohlađen.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set