• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

16.06.2025

15:00

Recept za domaći "cookies": Omiljeni svetski keks u varijanti koja osvaja na prvi zalogaj - hrskav i pun čokolade

Shuterstock

Recepti

Recept za domaći "cookies": Omiljeni svetski keks u varijanti koja osvaja na prvi zalogaj - hrskav i pun čokolade

Podeli vest

Čuveni cookies danas uz malo truda možete napraviti sami kod svoje kuće i biće daleko lepši i ukusniji od kupovnog.

Nekada davno, kada je keks sa komadićima čokolade u Britaniji tek počeo da se pojavljuje, retko je ličio na ono što danas zovemo pravim "cookies". Bio je sitan, krt i posut voskastim kuglicama nalik čokoladi više imitacija nego prava stvar.

Uz samo malo truda i strpljenja, napravite svoju verziju ovog kolača koja je bogata čokoladom, mekana iznutra i sa hrskavim ivicama.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Pazite da vam puter bude sobne temperature mekan i maziv. Ako st zaboravili ranije da ga izvadite, naseckajte ga na kockice i ostavite desetak minuta da omekša dok pripremate ostale sastojke. Možete koristiti i slani puter, ako volite izraženiji ukus.

Isecite čokoladu na krupnije komade nije nužno da budu jednaki. Tamna čokolada daje lep kontrast slatkom testu, ali možete koristiti i mlečnu ili belu, ili čak kombinaciju više vrsta. Čokoladne mrvice su praktične, ali se ne tope jednako lepo.

Stavite puter u posudu i mutite mikserom dok ne postane penast. Možete koristiti ručni mikser ili jednostavno drvenu kašiku, ali bitno je da puter postane gladak i lako razmaziv.

Dodajte oba šećera i umutite ih u puter. Svetlosmeđi šećer čini testo sočnijim i daje blagu aromu karamela, dok kristal šećer doprinosi laganoj hrskavosti. Eksperimentišite s vrstama šećera ako želite tamnosmeđi daje jače note, dok običan beli šećer daje finiju teksturu.

Dodajte vanilu, prstohvat soli i umućeno jaje, pa sve umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Povremeno sastružite ivice činije da bi sve bilo ravnomerno izmešano.

Foto: Shuterstock

 

Brašno i sodu bikarbonu možete prosejati direktno u činiju ili ih prethodno sjediniti u posebnoj posudi. Lagano ih umešajte u smesu, vodeći računa da ne mešate previše, previše mešanja razvija gluten i keks može postati tvrd. Na kraju dodajte naseckanu čokoladu (i orašaste plodove ako volite).

Testo pokrijte i ostavite da se hladi u frižideru najmanje nekoliko sati, idealno preko noći. Hlađenjem se poboljšava ukus i tekstura keksića. Ako žurite, možete oblikovati kuglice i zamrznuti ih dok se rerna zagreva.

Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom). Dva pleha obložite papirom za pečenje. Od ohlađenog testa pravite kuglice veličine loptice za golf i rasporedite ih po plehovima ostavljajući razmak jer će se raširiti prilikom pečenja. Pecite oko 15 minuta keks bi trebalo da bude rumen, ali još uvek mek. Na pola pečenja možete zameniti plehove u rerni za ravnomerno pečenje. Po želji, odmah po vađenju iz rerne pospite morskom solju.

Savet za kasnije - zamrzavanje

Odmah pripremite duplu količinu testa, oblikujte kuglice i zamrznite ih za buduće pečenje. Samo ih složite na poslužavnik, zamrznite, a zatim prebacite u kesu. Tako ćete uvek imati sveže keksiće za samo 20 minuta, samo ih stavite u rernu direktno iz zamrzivača i dodajte par minuta pečenju.

Vreme pripreme: oko 25 minuta + hlađenje

Vreme pečenja: 15 minuta

Količina: 15 keksića

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set