Recept za domaći "cookies": Omiljeni svetski keks u varijanti koja osvaja na prvi zalogaj - hrskav i pun čokolade
Podeli vest
Čuveni cookies danas uz malo truda možete napraviti sami kod svoje kuće i biće daleko lepši i ukusniji od kupovnog.
Nekada davno, kada je keks sa komadićima čokolade u Britaniji tek počeo da se pojavljuje, retko je ličio na ono što danas zovemo pravim "cookies". Bio je sitan, krt i posut voskastim kuglicama nalik čokoladi više imitacija nego prava stvar.
Nema lepih dana bez sladoled torte jednog od najlakših dezerta za pripremu. Ako volite domaće poslastice sa keskom, ovaj recept će vam se sigurno svideti.
Spremni za uživanje za samo desetak minuta pečenja, ovi keksići će brzo postati omiljeni slatki zalogaj u vašem domu.
13.11.2023
19:20
120 g omekšalog putera
170 g tamne čokolade
75 g svetlosmeđeg šećera
75 g kristal šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat soli
1 umućeno jaje
240 g glatkog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
Krupna morska so u pahuljicama (opciono)
Foto: Shuterstock
Priprema:
Pazite da vam puter bude sobne temperature mekan i maziv. Ako st zaboravili ranije da ga izvadite, naseckajte ga na kockice i ostavite desetak minuta da omekša dok pripremate ostale sastojke. Možete koristiti i slani puter, ako volite izraženiji ukus.
Isecite čokoladu na krupnije komade nije nužno da budu jednaki. Tamna čokolada daje lep kontrast slatkom testu, ali možete koristiti i mlečnu ili belu, ili čak kombinaciju više vrsta. Čokoladne mrvice su praktične, ali se ne tope jednako lepo.
Stavite puter u posudu i mutite mikserom dok ne postane penast. Možete koristiti ručni mikser ili jednostavno drvenu kašiku, ali bitno je da puter postane gladak i lako razmaziv.
Dodajte oba šećera i umutite ih u puter. Svetlosmeđi šećer čini testo sočnijim i daje blagu aromu karamela, dok kristal šećer doprinosi laganoj hrskavosti. Eksperimentišite s vrstama šećera ako želite tamnosmeđi daje jače note, dok običan beli šećer daje finiju teksturu.
Dodajte vanilu, prstohvat soli i umućeno jaje, pa sve umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Povremeno sastružite ivice činije da bi sve bilo ravnomerno izmešano.
Foto: Shuterstock
Brašno i sodu bikarbonu možete prosejati direktno u činiju ili ih prethodno sjediniti u posebnoj posudi. Lagano ih umešajte u smesu, vodeći računa da ne mešate previše, previše mešanja razvija gluten i keks može postati tvrd. Na kraju dodajte naseckanu čokoladu (i orašaste plodove ako volite).
Testo pokrijte i ostavite da se hladi u frižideru najmanje nekoliko sati, idealno preko noći. Hlađenjem se poboljšava ukus i tekstura keksića. Ako žurite, možete oblikovati kuglice i zamrznuti ih dok se rerna zagreva.
Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom). Dva pleha obložite papirom za pečenje. Od ohlađenog testa pravite kuglice veličine loptice za golf i rasporedite ih po plehovima ostavljajući razmak jer će se raširiti prilikom pečenja. Pecite oko 15 minuta keks bi trebalo da bude rumen, ali još uvek mek. Na pola pečenja možete zameniti plehove u rerni za ravnomerno pečenje. Po želji, odmah po vađenju iz rerne pospite morskom solju.
Savet za kasnije - zamrzavanje
Odmah pripremite duplu količinu testa, oblikujte kuglice i zamrznite ih za buduće pečenje. Samo ih složite na poslužavnik, zamrznite, a zatim prebacite u kesu. Tako ćete uvek imati sveže keksiće za samo 20 minuta, samo ih stavite u rernu direktno iz zamrzivača i dodajte par minuta pečenju.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Nema lepih dana bez sladoled torte jednog od najlakših dezerta za pripremu. Ako volite domaće poslastice sa keskom, ovaj recept će vam se sigurno svideti.
Promenu strategije nacionalne bezbednosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koja više ne naziva Rusiju "direktnom pretnjom" i čak poziva na saradnju sa Moskvom u oblasti strateške stabilnosti, Kremlj smatra pozitivnim korakom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Tajkun Dragan Đilas, politička luzer, posle tačno sedam dana od izbornog debakla na lokalnim izborima u Mionici na kojima je njegova SSP osvojila 1,4 odsto, konačno se oglasio o ovom temi.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
U Srbiji danas oblačno i hladno, mestimično sa kišom, na visokim planinama kratkotrajno i sa slabim snegom, i s najnižom temperaturom od tri do šest, a najvišom od sedam do 10 stepeni.
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
U nemačkom maloprodajnom sektoru u proteklih godinu dana propao je najveći broj firmi u poslednjoj deceniji, saopštila je kompanija za osiguranje kredita Allianz Trade.
Operatori dronova ruske grupe snaga "Istok" uništili su ukrajinsku pešadiju koja je pokušavala da postavi ukrajinsku zastavu, rekao je vojnik sa pozivnim znakom "Hrust" za RIA Novosti.
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Nikolina Kovačević, koja je pre tranzicije bila poznata kao Njegoš, otvoreno govori o tome koliko je pogađaju negativni komentari upućeni trans osobama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar