• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

17.06.2025

06:00

Prava čokoladna torta iz 1860. godine: Originalna receptura starih majstora - čim je jednom probate pravićete je stalno

Shuterstock

Recepti

Prava čokoladna torta iz 1860. godine: Originalna receptura starih majstora - čim je jednom probate pravićete je stalno

Podeli vest

Stari recept iz 1860. godine za čokoladnu tortu je spoj jednostavnih sastojaka čokolade, oraha i džema od kajsija koji joj daju jedinstven i neponovljiv ukus koji danas retko gde nalazimo.

Ova torta potiče iz vremena kada su se kolači pravili srcem, bez miksera, sa toplim džemom i mirisom cimeta u svakoj pori. 

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

Za testo:

  • 150 g putera
  • 100 g čokolade
  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna (tip 1050)
  • 1 kašičica cimeta
  • 20 g kakaoa
  • 80 g seckanih oraha
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za punjenje:

  • 200 g džema od kajsija

Za glazuru:

  • 100 ml slatke pavlake 
  • 100 g čokolade

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Rastopite puter i čokoladu na tihoj vatri ili na pari, pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, promešajte da se sjedini. Ubacite brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve lagano promešajte špatulom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut kalup. Pecite na 180°C oko 25 minuta, proverite čačkalicom treba da izađe suva.

Kada se torta ohladi, presecite je na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte pavlaku do vrenja, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se stegne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set