• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

11.07.2025

15:00

Sataraš kakav dosad niste probali: Bez zaprške, a neodoljivo aromatičnog ukusa - tajna je u 1 sastojku

Shutterstock

Recepti

Sataraš kakav dosad niste probali: Bez zaprške, a neodoljivo aromatičnog ukusa - tajna je u 1 sastojku

Podeli vest

Evo proverenog recepta za mađarski sataraš koji nema zapršku, ali ima pun ukus i gustu, sočnu teksturu.

Sataraš je jedno od omiljenih starinskih jela, kome se rado vraćamo. Za razliku od nas, Mađari ne koriste zaprškuhttps://informer.rs/tags/208093/zaprska dok ga spremaju, a tajna ukusa se krije u dugom dinstanju i jednom začinu, koji mu daju specifičnu aromu. 

Sastojci:

Foto: Shutterstock

sataraš

Priprema:

Luk iseckati sitno i polako dinstati na srednje tihoj vatri, na ulju ili masti, dok ne postane staklast i mek. Ovo je temelj dobrog sataraša. 

Paprike iseckati na trake ili kockice, pa dodati u luk. Poklopiti i dinstati dok paprike ne omekšaju. Povremeno promešati. Paradajz prethodno oljuštiti, iseckati na kockice i dodati u šerpu. 

Dodati mlevenu papriku, so, biber i prstohvat šećera, ako je paradajz kiselkast. Smanjite vatru i krčkajte sve zajedno dok se tečnost iz paradajza ne ukuva, a smesa postane gusta. To traje oko 25-30 minuta. 

Za gušću teksturu

Otklopite šerpu poslednjih 10 minuta da višak tečnosti ispari. Povrće se prirodno zgusne bez potrebe za zaprškom. Ako ipak želite dodatno vezivanje možete dodati jedno umućeno jaje i mešajte dok se ne zgusne.

Saveti

Za bogatiji ukus, dodajte malo suve začinske paprike ili ljute papričice ako volite pikantno. Jaje se tradicionalno dodaje na kraju, ali može i po porciji odozgo, kao dekoracija.

Zašto baš ovako?

U mađarskom domaćinstvu sataraš se retko pravi sa zaprškom. Tekstura se dobija dugim dinstanjem i izborom pravih sastojaka. Gust, aromatičan i jednostavan - ovo je pravi letnji klasik koji miriše na selo, baštu i detinjstvo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set