• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.09.2025

13:00

Rolat sa žele bombonama - Neodoljivi slatkiši za sve prilike

Shutterstock

Recepti

Rolat sa žele bombonama - Neodoljivi slatkiši za sve prilike

Podeli vest

Ovaj starinski rolat sa žele bombonama savršen je izbor za sve ljubitelje klasičnih, bogatih poslastica. Recept je jednostavan, a ukus neodoljiv.

Meka kora, kremasti fil i slatke žele bombone stvaraju pravu simfoniju ukusa. Rolat se ne uvija klasično, već se puni po sredini i spajaju se krajevi, što ga čini praktičnim i za one manje iskusne u kuhinji.

Idealan je za praznične trpeze, rođendane ili bilo koju priliku kada želite da poslužite nešto što će oduševiti sve generacije.

Sastojci

Foto: Shuterstock

 
Kora:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
Fil:
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike mekog i 2 kašike oštrog brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g margarina
  • Ekstrakt kruškovca (ili pola čašice likera od kruške)
  • 200 g žele bombona, isečenih na kockice
Glazura:

Foto: Shutterstock

 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike mleka
  • 2 kašike šećera
  • Komadić margarina

Priprema

Kora

Penasto umutite jaja sa šećerom, a zatim postepeno dodajte brašno, lagano mešajući varjačom.

Smesu sipajte u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 18 stpeni oko 15 do 20 minuta. Ispečenu koru izručite na vlažnu platnenu salvetu ili papir posut kristal šećerom i odmah je uvijte.

Fil

Foto: Shutterstock

 

Pomešajte meko i oštro brašno sa malo mleka dok ne dobijete glatku smesu. Preostalo mleko stavite da provri, sklonite sa vatre i umešajte pripremljenu smesu od brašna. Vratite na laganu vatru i kuvajte 3 do 4 minuta uz stalno mešanje. Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući.

Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ekstrakt kruškovca. Umešajte ohlađenu smesu od brašna, a na kraju dodajte kockice žele bombona.

Formiranje rolata

Odmotajte koru i nanesite fil po sredini, ali ga nemojte razmazivati do ivica. Rolat ne uvijajte klasično - samo spojite krajeve i stavite ga na poslužavnik tako da spojeni deo bude okrenut nadole.

Glazura

Na tihoj vatri otopite čokoladu, dodajte šećer i mleko. Kada se masa ujednači, dodajte margarin. Vrelom glazurom prelijte rolat.

Hlađenje i serviranje

Stavite rolat u frižider da se dobro ohladi. Kada se glazura stegne i fil očvrsne, secite ga na parčiće i poslužite. Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set