• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

30.11.2025

13:40

Posna torta za Nikoljdan bolja od mrsne: Najtraženiji recept - puna fila i ukusna u slast se jede

Shuterstock

Recepti

Posna torta za Nikoljdan bolja od mrsne: Najtraženiji recept - puna fila i ukusna u slast se jede

Podeli vest

Ova torta je jednostavna za pripremu, a njeni bogati ukusi sigurno će impresionirati sve goste.

Torta se lako priprema, a može se napraviti dan ranije, što je čini idealnom za slavsku trpezu.

Sastojci za kore uključuju mlevene orahe, brašno, šećer, prašak za pecivo, mineralnu vodu i ulje. Fil se pravi od biljnog mleka, gustina, šećera, crne čokolade, mlevenih oraha i suvog voća. Sve se složi u tri kore, koje se filuju i prelivaju glazurom od čokolade.

Dekoracija je jednostavna, ali efekna kokos, orašasti plodovi ili suvo voće dodaju svečani izgled.

Ova torta je savršen način da slavska trpeza ostane nezaboravna, i to čak i u postu.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci: 

Sastojci za kore:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • 100 ml ulja

Sastojci za fil:

  • 500 ml sojinog ili bademovog mleka
  • 5 kašika gustina
  • 200 g šećera
  • 100 g crne čokolade bez mleka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa ili seckanih urmi

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade bez mleka

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Umutiti mineralnu vodu, ulje i šećer. Dodati brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa dobro promešati.

Raspodeliti smesu u tri podjednaka dela i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 20-25 minuta (proveriti čačkalicom da su kore pečene). Ostaviti kore da se ohlade.

U šerpi pomešati biljno mleko, gustin i šećer, pa kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne.
Kada se fil zgusne, dodati otopljenu crnu čokoladu, mlevene orahe i suvo voće. Dobro promešati.

Na prvu koru naneti deo fila, pa preko staviti drugu koru i ponoviti sa filovanjem. Na poslednju koru staviti preostali fil i tortu prekriti glazurom.

Otopiti crnu čokoladu bez mleka i preliti preko torte. Ostaviti tortu da se ohladi, a zatim je staviti u frižider da odstoji preko noći, kako bi se ukusi bolje povezali.

Dekorišite tortu kokosom, orašastim plodovima ili suvim voćem po želji.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40