• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.12.2025

21:00

Domaće bakine poktovice: Starinski recept za praznični kolač koji traje vekovima

Shuterstock

Recepti

Domaće bakine poktovice: Starinski recept za praznični kolač koji traje vekovima

Podeli vest

Ovi meki, hrskavi kolačići sa bogatim aromama idealni su za prazničnu trpezu, jer svojim izgledom i mirisima odmah stvaraju svečanu atmosferu.

U zavisnosti od toga koji okus vam je omiljen, lako ih možete prilagoditi i oblikovati prema svom ukusu. Ove male potkovice možete dekorisati prema želji i uživati uz šolju omiljenog napitka.

Sastojci:

Osnova testa:

Foto: Shuterstock

 

Varijacije ukusa:

  • Limun: 1 kašika sveže rendane limunove kore
  • Orasi: 100 g sitno iseckanih oraha
  • Kokos: 50 g kokosa

Za dekoraciju (po želji):

  • Šećer u prahu
  • Topljena čokolada
  • Limunova šećerna glazura

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U velikoj posudi, mikserom umutite puter sa šećerom u prahu dok ne postane penasto. Dodajte jaja i vanilu, pa sve dobro sjedinite u kremastu smesu.

Promešajte prašak za pecivo i so u brašno, a zatim polako dodajte brašno u smesu, mešajući sve dok ne dobijete glatko testo.

Testo podelite na tri dela. U jedan deo dodajte limunovu koru, u drugi orahe, a u treći kokos. Svaki deo testa dobro promešajte dok se svi sastojci ravnomerno ne rasporede.

Od svakog dela testa oblikujte male polumesece ili potkovice, dužine oko 5-6 cm, i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Foto: Shuterstock

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 15-20 minuta, ili dok ivice ne postanu blago zlatne.

Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu 5 minuta, pa ih zatim dekorišite. Obične kolačiće možete uvaljati u šećer u prahu, orahe umočite u topljenu čokoladu, a kokosne potkovice u šećernu glazuru sa limunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Dao mu kola za bombonu: Neverovatna priča iz Kragujevca
Srbija

Dao mu kola za bombonu: Neverovatna priča iz Kragujevca

Kraljevčanin Slobodan Jovanović, poznat kao Zlatnoribac na društvenim mrežama, svakodnevno objavljuje dogodovštine iz svog života. Njegova najnovija priča, otkriva, međutim, kakvih velikih ljudi ima tu, negde blizu, svako od nas.

23.12.2025

16:21

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Škaljarac ostao bez bubrega u hrvatskom zatvoru
Hronika

Škaljarac ostao bez bubrega u hrvatskom zatvoru

Vladan Mijušković odlučio se za štrajk glađu iz besa zbog situacije u kojoj se nalazi. Poslao je pismo iz pritvora u kojem objašnjava da je Crnu Goru napustio 2020. godine jer je osetio da mu je život u opasnosti. Uhapšen je u Splitu u septembru 2022. godine.

23.12.2025

21:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set