• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Iće i piće

03.02.2017

09:41

(FOTO) PIKANTNE ĐAKONIJE! Ne morate biti ljuti da biste se fino zaljutili, uživajte u našim receptima!

Recepti

(FOTO) PIKANTNE ĐAKONIJE! Ne morate biti ljuti da biste se fino zaljutili, uživajte u našim receptima!

Podeli vest

Kada se radi o ljutim papričicama i drugim začinima, neki ljudi ih vole umereno, dok drugi nisu zadovoljni dok ih jezik ne zaboli. Međutim u receptima iz dodatka Iće i piće ukus možete da prilagođavate sebi, stoga se ne plašite da modifikujete količinu sastojaka. Probajte naše pikantne đakonije i uživajte...

1. Čili kon karne

SASTOJCI:

  • 600 g mlevene junetine
  • dve glavice crnog luka
  • sedam čenova belog luka
  • 800 g paradajz pelata
  • 400 g crvenog pasulja
  • dve kašičice tucane ljute paprike
  • ljuta papričica
  • origano
  • kim
  • tri kašike ulja
  • dve kockice crne čokolade
  • so i biber

PRIPREMA:

U tiganju zagrejati ulje, pa propržiti sitno seckani crni luk. Posoliti, dodati mleveno meso, pa nastaviti dinstanje dok meso ne dobije lepu boju. Dodati pasirani beli luk, usitnjeni paradajz pelat i začine. Dinstati na umerenoj temperaturi oko 50 minuta.
Pred kraj kuvanja dodati oceđeni crveni pasulj i crnu čokoladu. Krčkati još nekoliko minuta, pa skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač ili bareni krompir.

Shutterstock

2. Dagnje u ljutom sosu

SASTOJCI:

  • kilogram dagnji
  • 250 ml sosa od paradajza
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • ljuta papričica
  • tabasko sos
  • svež peršun
  • kuvano jaje
  • maslinovo ulje
  • so, biber

PRIPREMA:

Dagnje dobro oprati i očistiti. Otvorene dagnje baciti, a preostale skuvati na pari. Kad se dagnje otvore, baciti jedan deo oklopa i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati sos od paradajza, ljutu papričicu, tabasko sos, iseckano jaje, so i biber. Dinstati još pet-šest minuta, pa dobijenom smesom napuniti dagnje. Posuti peršunom i peći u rerni na 180 stepeni još desetak minuta.

Shutterstock

3. Mađarski gulaš

SASTOJCI:

  • 800 g junetine
  • pola kašičice mlevenog kumina
  • limun
  • tri glavice crnog luka
  • dve kašike paradajz pirea
  • 150 g korena celera
  • 700 ml bistre supe
  • maslinovo ulje
  • tri čena belog luka
  • kašičica ljute mlevene paprike
  • kašika sirćeta
  • 150 g šargarepe
  • so, biber, začini

PRIPREMA:

Meso oprati, prosušiti, očistiti od žilica i viška masnoće, pa iseći na kocke veličine zalogaja. Posoliti, pobiberiti, začiniti kuminom, majčinom dušicom, korom limuna i začinima po izboru, pa ostaviti da malo odstoji.
U većoj šerpi zagrejati ulje, te kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Umešati mlevenu papriku i koncentrat paradajza, promešati, pa ubaciti meso i pržiti dok ne ispari višak tečnosti. Dodati šargarepu i celer, naliti supom, dodati sirće i peršun, pa poklopiti i krčkati na laganoj vatri još 90 minuta.

Shutterstock

4. Pikantna pica sa kulenom i papričicama

SASTOJCI:

  • 400 g oštrog brašna
  • 100 g mekog brašna
  • kesica kvasca
  • kašičica soli
  • dve kašike maslinovog ulja
  • kašičica šećera
  • 350 ml vode
  • ZA NADEV:
  • paradajz pelat
  • 100 g gaude
  • 100 g mocarele
  • ljuta papričica
  • 80 g kulena
  • bosiljak, origano

PRIPREMA:

U toploj vodi razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i maslinovim uljem, pa ostaviti da proradi. U veću posudu sipati obe vrste brašna, dodati so i promešati. Potom sipati kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti na toplom da nadođe i da se testo udvostruči, pa ga premesiti i rastanjiti oklagijom. Prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh, pa premazati usitnjenim pelatom. Odozgo rasporediti tanko sečen kulen, rendanu gaudu, iscepkanu mocarelu i ljutu papričicu, pa začiniti bosiljkom i origanom. Peći u rerni na 250 stepeni oko 10-15 minuta.


(FOTO) EKSPRES KUHINJA! Dva doručka koja su gotova za 15 minuta, preostale pronađite u dodatku Iće i Piće!


Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set