RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama "Pariz 2024"
127. 04. 2024. u 21:10
227. 04. 2024. u 21:10
Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane - ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još uvek nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.
Voće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti ga da se dobro ocedi. Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvih oštećenja za koje niste sigurni da su nastala u vašoj kuhinji, koja kasnije mogu da izazovu truljenje zimnice.
Tegle i flaše Tegle treba da budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja. Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom. |
Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica u ovim krajevima, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste voća i njegove zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer sprečava razmnožavanje mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal-šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju, jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.
Marmelada
Marmelada je jedna od omiljenih namirnica kada je u pitanju engleski doručak. Inače, prva marmelada, koja je napravljena u 16. veku, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste. Moderno spravljena marmelada je u osnovi mekan žele, najčešće zasnovan na citrusnom voću, sa dodatkom drugog oljuštenog voća. Žele je, u stvari, zaslađen i zgusnut voćni sok, sa pektinom - prirodnom želirajućom supstancom koja se nalazi u svakoj vrsti voća i kiselinom iz limunovog soka, čvrste konzistencije i bez komadića voća. Dobar žele je svetao i svetlucav, ima svež ukus voća od koga je napravljen.
U špajzu Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu. |
Džem
Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, ponekad sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće, dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Pekmez
Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je oko 25 odsto.
Kada je gotovo? Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, ako smesa ostane retka, kuvajte još nekoliko minuta. |
Hladni džemovi
Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani hladni džemovi, moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu.
RECEPTI:
Aromatični pekmez od bresaka
Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm.
Domaći džem od šljiva
Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Kupine sa vanilom
Sastojci: 1 kg kupina, 600 g šećera, kesica burbon vanile, štapić vanile, 2 limuna. Bakino slatko od lubenica
Sastojci: 900 g lubenice. 100 g borovnica, 1,3 kg šećera, 4 dl vode, limun.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci: 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki, 2 kašičice sitno rendane kore limuna, 125 ml sveže ceđenog limunovog soka, 3 šolje šećera, šolja meda, 2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Slatko od belog grožđa sa orasima
Sastojci: 1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki), 1 kg šećera, 150 ml vode, 3-4 kriške limuna, 150 g oraha
Kompot od tikvica
Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Sirup od grožđa
Sastojci: 5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa ili soka od limuna.
Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.
Priprema: Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.
Priprema: Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanilin šećera, pa ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata.
Priprema: Očistite lubenicu od kore i semenki i isecite na kocke željene veličine. Kuvajte u devet voda, tako što nalijete vodom pustite da voda provri. Prospite vodu i tako ponavljate devet puta. Prethodno svaku kockicu lubenice izbockate iglom. Iz poslednje vode ocedite kocke lubenice u rešetkastoj posudi. Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, dolijte vodu, stavite na vatru i špinujte kao za svako slatko. Dodajte kocke lubenice i kuvajte kao i svako slatko, povremeno protresite šerpu. Kada je slatko na pola kuvano dodajte borovnice i nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i dodajte jedan na kolutove isečen limun. Prekrijte slatko mokrom platnenom salvetom, sačekajte da se ohladi i sipajte u tegle.
Priprema: U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.
Priprema: Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta.
Priprema: Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, isecite u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu. Kompot sipajte u prethodno zagrejane tegle.
Priprema: Grožđe operite, odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte šećer, limuntus ili sok od limuna i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u sterilizovane flaše i zatvorite.
Srpska napredna stranka danas prikuplja potpise u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma kao i u mesnim zajednicama u Futogu i Kaću, a velike gužve na lokaciji gde se glasovi prikupljaju govore da je izlaznost velika.
27.04.2024
19:22
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je podršku izbornoj listi SNS "Aleksandar Vučić - Vračar sutra" za izbore za Skupštinu gradske opštine Vračar.
27.04.2024
19:18
Ministar odbrane i mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević potpisao je danas podršku gradskoj listi Srpske narodne stranke u Novom Sadu i tom prilikom rekao da će u tom gradu pobediti volja naroda.
27.04.2024
18:00
U prostorijama Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Starom gradu,bpočelo je prikupljanje potpisa podrške listi ALEKSANDAR VUČIĆ - STARI GRAD SUTRA.
27.04.2024
16:32
Ministar finansija Siniša Mali, zajedno sa Darijom Kisić Tepavčević i Mihailom Jovanovićem dao je potpis za listu "Aleksandar Vučič - Zvezdara sutra".
27.04.2024
16:25
Srpska napredna stranka danas posle podne je počela da prikuplja potpise podrške u gradovima i opštinama širom Srbije za lokalne izbore koji će biti održani 2. juna.
27.04.2024
22:04
Gradskoj izbornoj komisiji u Subotici predata je kandidatura koalicione liste Aleksandar Vučić Subotica sutra, za lokalne izbore, zakazane za 2. jun.
27.04.2024
21:56
Na auto-putu Niš-Dimitrovgrad u blizini Dimitrovgrada oko 18.30 sati saobraćajna policija privremeno je preusmerila saobraćaj sa preticajne na voznu saobraćajnu traku zbog vozila, poljoprivredne mašine-traktora sa priključnim oruđem, koje se kretalo u suprotnom smeru, objavio je uz fotografiju ministar Goran Vesić.
27.04.2024
21:40
Mnogim radnicima u Srbiji mesečna plata od 1.000 evra je još uvek san, ali ne mogu da se zanemare oni kojima se taj san već ostvario. Ministar finansija Siniša Mali nedavno je najavio da je plan da do kraja godine prosečna plata dostigne 920-930 evra, a do kraja sledeće godine čak 1.000.
27.04.2024
21:27
Policija je danas razbila studentski protest protiv izraelske agresije u Pojasu Gaze na Univerzitetu Nort-istern u Bostonu, a univerzitet je saopštio da je uhapšeno oko 100 studenata.
27.04.2024
20:41
Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.
27.04.2024
22:35
U novom izdanju Glavnog dnevnika, gost narodni poslanik Uglješa Mrdić govorio je o opoziciji i predstojećim izborima.
27.04.2024
20:53
O uazvrelom sukobu na Bliskom istoku govorio je Aleksandar Gajić iz Centra za društvenu stabilnost Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i ratni izveštač Igor Damnjanović.
27.04.2024
17:42
O izborima u Indiji, ali i uticaju te zemlje na celu planetu, kao i o tome šta je ključ za savršeno svetsko društvo, govorio je u Info danu prof. dr Velimir Abramović, filozof.
27.04.2024
16:09
Nesvakidašnja saobraćajna nezgoda, koju je teško objasniti, zabeležena je danas oko 12 časova u Novom Sadu, u naselju Čerević.
27.04.2024
20:24
Dvojica Srba koji su uhapšeni u Atini zbog sumnje da su opljačkali najmanje dve juvelirnice u tom gradu i odneli plen vredan 315.000 evra filmskim planom koji su osmislili, pokazali su da razbojnička grupa Pink Panteri i dalje operiše po svetu.
27.04.2024
19:57
"Od te noći kad sam izgubila tebe, za mene je svaki dan bezvredan i nebitan..."
27.04.2024
18:40
U nesreći koja se dogodila u mestu Vrbaška kod Gradiške jedno lice je poginulo, potvrđeno je ATV-u.
27.04.2024
18:38
Tokom pucnjave u Preljini u kojoj je ubijen Mario S. (43) bilo je i svedoka tog događaja, nezvanično saznajemo iz istrage
27.04.2024
17:57
Nezapamćeni skandal trese fudbal u Crnoj Gori! Fudbaleri Budućnosti iz Podgorice večeras su na svom terenu odigrali 2:2 protiv Sutjeske u meču 32. kola crnogorskog šampionata, a po završetku meča viđene su nemile scene u kojima su akteri bili igrači domaćeg tima.
27.04.2024
23:00
Čelnici Evrolige putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama iskazali su pravo oduševljenje činjenicom da će Željko Obradović (64) i ubuduće sedeti na klupi košarkaškog kluba Partizan!
27.04.2024
18:10
Fudbaleri Fenerbahčea savladali su velikog gradskog rivala Bešiktaš sa 2:1 (1:0) u derbiju 34. kola prvenstva Turske, a na tom meču briljirao je kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić (35), koji je duel obeležio sjajnom asistencijom za vođstvo domaćeg tima.
27.04.2024
23:20
Fudbaler Partizana Denil Kastiljo (20) vratio se treninzima sa ekipom, a zbog povrede nosa koju je zadobio na 173. "večitom" derbiju na licu nosi zaštitnu masku.
27.04.2024
22:40
Fudbalski klub Sampdorija i navijači tog tima odali su poštu Vujadinu Boškovu, čuvenom srpskom treneru, koji je preminuo pre tačno deset godina.
27.04.2024
22:20
Miting „Za mir“ protiv izdvajanja sredstava Ukrajini i za istupanje Francuske iz NATO- a održan je u Parizu na poziv desničarske partije Patriote, javio je dopisnik RIA Novosti.
27.04.2024
21:10
Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.
27.04.2024
20:40
Prošle nedelje je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo formiranje nove grupe trupa pod nazivom Sever, koju će činiti jedinice čiji je glavni cilj zaštita ruske granice u regionima Belgorod, Kursk i Brjansk.
27.04.2024
19:40
Rat u Ukrajini, 794. dan.
27.04.2024
19:31
Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.
27.04.2024
19:10
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Glumac i voditelj podelio je fotografiju na kojoj je pozirao polunag.
27.04.2024
22:44
Danas su se Anđela Šparavalo i Bojana Pavlović pomirile i dale svojoj ljubavi još jednu šansu.
27.04.2024
22:11
Muzička i internet senzacija neumorno se fotografisala sa obožavaocima na druženju koje je organizovala, a jedan njen gest posebno je bio zapažen.
27.04.2024
20:30
Jelena Karleuša i Edita Aradinović već duže vreme nisu u najboljim odnosima, a sada ju je koleginica optužila da je spavala sa njenim dečkom.
27.04.2024
19:54
Jelena Karleuša je danas došla na dugo najavljivano druženje sa fanovima, koji su jedva dočekali da je vide i fotkaju se sa njom.
27.04.2024
19:32
U selu Potočić kod Prokuplja tokom celog dana devojčice okićene cvećem u dugim suknjama pevaju i obilaze kuće. To su Lazarice...
27.04.2024
17:03
U Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica nadomak Sremske Mitrovice po šesnaesti put održana je tradicionalna manifestacija "Dan magarica".
27.04.2024
16:14
Na Lazarevu subotu, dan posvećen deci, gornjomilanovački školarci prvi su zaplivali u zatvorenom bazenu, koji je danas svečano otvoren!
27.04.2024
15:35
Zrenjaninski ulični artist i žongler fudbalskom loptom, Slavko Anđel Slive, radno i aktivno, proslavio je 78. rođendan!
27.04.2024
14:51
Mnogi Beograđani su juče još oko podneva započeli svoje praznične odmore, sudeći po kolonama na ulicama kojima smo svedočili. Gužva na pojedinim tačkama Beograda i dalje ne jenjava.
27.04.2024
14:16
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.