• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stil/informer.rs

18.03.2020

14:17

TOP PET JELA OD KG PASULJA! Štedljivi recepti koje treba da IMATE

Recepti

TOP PET JELA OD KG PASULJA! Štedljivi recepti koje treba da IMATE

Podeli vest

Količinu možete prilagoditi broju članova u domaćinstvu

1. Stari čorbast pasulj

Sastojci: 250 g pasulja, 100 g suve slanine ili drugog suvog mesa, 1 manja glavica crnog luka ili polovina veće, 1 manji krompir, lovorov list, malo mlevene paprike, biber po ukusu, 2 čena belog luka, so, malo ulja.

PASTA SA PARADAJZOM I TIKVICAMA! Ručak koji ćete obožavati

Priprema: Pasulj dobro oprati, pa sipati vodu da ogrezne. Pustiti da vri oko 5-6 minuta, procediti i dobro isprati hladnom vodom.

Naliti čistu vodu pa dodati seckan crni luk, slaninicu, krompir, lovorov, biber, papriku i malo ulja. Pokriti i kuvati na tihoj vatri, po potrebi dolivati vodu. Pred kraj dodati iseckan beli luk. Krompir izvaditi, izgnječiti i vratiti u pasulj, pa dodati so i biber po ukusu.

Foto: Shutterstock

2. Papula

Sastojci: 250 grama pasulja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 100 ml ulja, mlevena paprika, so, biber.

Priprema: Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte, pa začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao da se razredi, ali ne previše, pa umutite mikserom da dobijete glatku smesu.

Crni i beli luk očistite, iseckajte sitno, propržite na ulju, pa dodajte u izmiksan pasulj. Kratko propržite dve kašičice mlevene paprike na malo ulja, pa dodajte u papulu.

Foto: Pixabay

3. Lički pasulj s kiselim kupusom

Sastojci: 150 g pasulja, 150 g kiselog izrendanog kupusa, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g slanine, 200 g suvih rebara, 1 kašika mlevene paprike, 1 krompir.

Priprema: Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte rebra i kuvajte. Sitno iseckajte luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte papriku i kiseli kupus. Nalijte šoljicom vode i dinstajte.

Beli luk i slaninu iseckajte pa dodajte u kupus i dinstajte dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte kupus, promešajte i kuvajte.

Foto: Shutterstock

4. Prebranac na seljački način

Sastojci: 200 g pasulja, 2 glavice crnog luka, ulje, suvi začin, so, biber, malo belog luka, 1 kašičica brašna, malo mlevene paprike.

Priprema: Pasulj i 1 glavicu iseckanog luka staviti da se kuva dok pasulj ne omekša. Ocediti višak vode. Na malo ulja ispržiti preostalu glavicu luka, dodati malo mlevene paprike i 1 kašičicu brašna, pa sve sipati u pasulj. Prebaciti u vatrostalnu činiju i peći u rerni na 180 stepeni do željene gustine (najbolje oko pola sata).

Foto: Shutterstock

5. Posne ćufte od pasulja

Sastojci: 150 g pasulja, 2 manje glavice crnog luka, ravna kašika suvog začina,
2 kašike palente, 2 kašike prezli, lovorov list, so i biber po ukusu, ulje.

Priprema: Pasulj skuvajte u posoljenoj vodi sa lovorom, pa procedite i izvadite lovor. Izgnječite pasulj u pire, pa dodajte palentu, prezle, so i biber. Luk sitno iseckajte i propržite na ulju, pa pomešajte sa smesom od pasulja. Sve lepo sjedinite, pa rukama pravite loptice i pržite na zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. Vadite na papirni ubrus kako bi izvukao višak masnoće.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set