• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: rucakza200dinara.com/informer.rs

22.04.2020

17:44

ŠTA ĆEMO DANAS ZA RUČAK? Sedam fenomenalnih predloga za manje od 200 dinara! (RECEPTI)

Recepti

ŠTA ĆEMO DANAS ZA RUČAK? Sedam fenomenalnih predloga za manje od 200 dinara! (RECEPTI)

Podeli vest

Fenomenalni predlozi za jeftine i hranljive obroke...

„Šta ćemo danas za ručak?“, pitanje je koje u vreme vanrednog stanja dobija poseban ton. Treba se hraniti raznovrsno, treba biti štedljiv i umeren, treba razmišljati unapred, jer ne možemo svaki čas da trčimo do radnje… Pa, evo jednog pristupačnog i raznovrsnog porodičnog jelovnika za nedelju dana.

PONEDELJAK: Pileća krem čorba s testeninom

“Ponedeljak, najomraženiji dan u nedelji – vraćamo se na posao, mejlovi i obaveze su se nekim čudom nagomilali i ponovo ulazimo u mašineriju. Treba nam nešto što će nas utopliti i pružiti nam komfor, kad nam je život već dao ponedeljak”, kaže Ana i preporučuje pileću krem čorbu, kao “jelo koje može da posluži kao ceo obrok, pogotovo ako je pripremljena sa testeninom – onda ima baš sve sastojke za kompletan, hranljiv ručak”.

Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

  • 1 veći luk
  • 1 veća šargarepa
  • 3 kašike brašna
  • 2 karabataka ili 400g belog mesa
  • 500ml mleka
  • 1 kocka za supu skuvana u 1l vode
  • 1 šolja graška
  • 200g koso sečene makarone ili druge testenine po želji
  • vegeta, biber, ulje/mast

Priprema

  • Crni luk i šargarepu iseckajte, pa pržite 2-3 minuta na ulju/masti koje ste zagrejali u šerpi.
  • U šerpu dodajte brašno i dobro promešajte tako da brašno obloži povrće. Pržite zajedno par minuta, a onda nalijte mlekom i vodom. Proverite da li je dovoljno slano, i dodajte kašiku-dve vegete.
  • Kada provri, dodajte meso iseckano na kockice. Kuvajte 10ak minuta.
  • Dodajte testeninu i grašak. Kuvajte dok testenina ne omekša, nekih 5 minuta.
  • UTORAK: Švedske ćufte

    “Utorak, živnuli smo, ulazimo u rutinu, hvatamo se u koštac sa nedeljom i uživamo u danu! Prelećemo u severne krajeve i isprobavamo nadaleko poznati specijalitet: švedske ćufte”.

    Foto: Shutterstock

    SASTOJCI:

    Za ćufte:

    • 500g mešanog mlevenog mesa
    • 1/4 šolje prezli
    • 1 kašičica sušenog peršuna
    • na vrh kašičice muskantnog oraha
    • 1/2 kašičice soli
    • 1/2 kašičice belog luka
    • malo sveže mlevenog bibera
    • 1 jaje
    • 1 kašika masti

    Za sos

    • 1 kašika masti
    • 2 kašike brašna
    • 1 kašika senfa
    • 200g kisele pavlake
    • 500ml supe od kocke
    • so i biber

    Priprema

  • U činiju stavite mleveno meso. Dodajte jaje, prezle, peršun, muskantni orah, so, beli luk i biber. Dobro izmešajte kašikom ili rukama.
  • U većem tiganju zagrejte kašiku masti. Oblikujte ćufte po želji (meni je od ove količine ispalo 16 ćufti). Pržite na masti sa svih strana dok ne porumene, a onda izvadite na tanjir.
  • U isti tiganj dodajte još jednu kašiku masti. Sipajte dve vršne kašike brašna i pomešajte špatulom dok ne krenu da se stvaraju grudvice. Nalijte supu i promešajte. Sipajte u sos senf i pavlaku i mešajte dok se ne rastvori.
  • Proverite ukus pa začinite solju i biberom. Ćufte onda vratite u sos i ostavite da se malo kuvaju zajedno. Služite toplo sa pirinčem ili testeninom.
  • SREDA: Salata od crvenog pasulja, paprike i maslina

    “Sreda je dan da organizmu pružimo malo povrća, a samim tim minerala, vitamina i nutrijenata.”

    Foto: Pixabay

    SASTOJCI:

    • 1 konzerva crvenog pasulja
    • 1/2 glavice crvenog luka
    • 1 šaka maslina
    • 1 manja crvena paprika
    • so, biber, sirće

    Priprema

  • Konzervu pasulja ocedite od tečnosti i pasulj prespite u činiju.
  • Papriku iseckajte na kockice, crveni luk na režnjeve, a masline na kolutove pa sve to dodajte pasulju.
  • Začinite solju, biberom i sirćetom, po ukusu. Prijatno!
  • ČETVRTAK: Piletina u sosu od bosiljka

    “Četvrtak, dan za arome i mirise. Treba iskoristiti sezonu u kojoj se trenutno nalazimo i biljke koje bujaju u proleće. Probajte da eksperimentišete sa bosiljkom”.

    Foto: printscreen facebook video

    SASTOJCI:

    • 1 pileće grudi
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 2 grančice svežeg bosiljka
    • 2 šake oraha
    • 1 kašičica soli
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 čena belog luka
    • sveže mleveni biber po ukusu

    Priprema

  • Pileće grudi isecite u šnicle i posolite. Stavite u veći tiganj i pržite dok ne porumeni.
  • U blender (secka) stavite ostatak sastojaka (ispod piletine). Izblendirajte.
  • Kada je piletina pržena, dodajte joj sos i ostavite na ugašenoj ringli da se malo zagreje sa mesom. Služite sa testeninom, pirinčem, ili samo sa salatom
  • PETAK: Hrskavi slatko ljuti tofu

    “Ovog petka, umesto da lenjo pozovete kineski restoran i uronite u porciju koja je uglavnom previše masna i preobilna, probajte da sami spremite jedan kinceski speciajlitet.”

    Foto: printscreen you tube

    SASTOJCI:

    • 100g tofua (može i dimljeni)
    • 2-3 kašike kukuruznog brašna
    • 200ml Fante ili neki drugi “žuti” sok
    • 1 kašičica čilija u prahu
    • 2 kašike soja sosa
    • 1 kašičica susama

    Priprema

  • Tofu isecite na tračice. Uvaljajte sa svih strana u kukuruzno brašno. Zagrejte ulje i pržite da svako parče porumeni sa obe strane. Izvadite iz ulja na savetu i ostavite sa strane.
  • U isti tiganj sipajte Fantu, čili u prahu, soja sos i limunov sok. Promešajte dobro, i ostavite da se krčka, dok ne postane gusta smesa. Ukoliko volite ljuće, dodajte još čilija, ukoliko volite slanije, dodajte još soja sosa.
  • Vratite prženi tofu u sos, promešajte da se utopi. Služite preko skuvanog pirinča ili nudli, sa susamom preko, i mladim lukom za dekoraciju.
  • SUBOTA: Mlinci sa spanaćem

    “Subotom samo polaaako, domaćinski i sa puno ukusa.”

    Foto: printscreen you tube

    SASTOJCI:

    • 200 g mlinaca
    • 200 g pavlake za kuvanj
    • 300 g barenog spanaća
    • 1 čaša kisele pavlake
    • so, biber, italijanska mešavina začina
    • šaka sušenih vrganja (po želji)

    Priprema

  • U tiganju zagrejte malo ulja i stavite spanać da se proprži. Ukoliko dodajete vrganje, stavite ih u spanać nakon što ste ih rehidrirali potapanjem u vrelu vodu. Spanaću dodajte kiselu i neutralnu pavlaku, začinite solju, biberom i italijanskom mešavinom začina, i kratko ukrčkajte.
  • Izlomite mlince i ubacite ih u ključalu vodu, začinjenu kašikom vegete ili soli. Kada omekšaju, ocedite ih dobro od vode.
  • Pomešajte smesu sa spanaćem i mlince. Prespite sve zajedno u đuvečaru za pečenje. Pecite nekih 30 minuta na 220 stepeni, dok ne porumene.
  • NEDELJA: Cordon bleu

    “Nije nedeljni ručak pojam za sebe bez razloga. Napravite pravu gozbu uz ovo francusko jelo koje je podjednako dobrog ukusa koliko i zvuči.”

    Foto: Printscreen You Tube

    SASTOJCI:

    • 3 pileća filea
    • 6 listova šunke 30ak grama
    • 3 lista kačkavalja 30ak grama
    • pakovanje šampinjona
    • pola čaše belog vina 60ml
    • so biber, ulje

    Priprema

  • File stavite između dva lista plastične folije (ili papira za pečenje – ja ne koristim plastičnu foliju) i istanjite na debljinu od 1cm, možete istući oklagijom. Svaki file filovati sa dva lista šunke i jednim listom kačkavalja. Posolite iznutra, začinite biberom i uvijte u rolnicu. Dobro pričvrstite čačkalicama.
  • Na zagrejanom ulju ili masti pržite rolnice sa svake strane tako da lepo porumene, 15ak minuta na srednjoj vatri.
  • Za to vreme očistite i isecite šampinjone na polovine i četvrtine.
  • Kada je meso zlatno braon boje sa svih strana, izvadite na tanjir, a u isti tiganj stavite šampinjone i pržite 5 minuta dok ne krenu da menjaju boju. Posolite i pobiberite.
  • U tiganj sa pečurkama vratite i meso, nalijte vino i ostavite da se kuva nekih 20ak minuta kako bi meso bilo skroz gotovo.


  • Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

    Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

    Naše aplikacije možete skinuti na:


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    Politika

    Neće niko da zapuca, pokušavaju da zarade neki politički poen! Vučić o izjavi Marinike Tepić da je počeo građanski rat
    Politika

    Neće niko da zapuca, pokušavaju da zarade neki politički poen! Vučić o izjavi Marinike Tepić da je počeo građanski rat

    Vučić je odgovorajući na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je počeo građanski rat i da treba da se zapuca, rekao da mu je žao tih ljudi, a da on već razmišlja o razgovorima koji ga očekuju, pre svega sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa drugim zvaničnicima sledeće nedelje i da ne želi time da se bavi.

    07.11.2024

    18:31

    TV

    Hronika

    JOŠ Hronika VESTI

    Društvo

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set