• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: domaćirecepti/informer.rs

28.04.2021

09:13

GRČKA BAKLAVA! Ovaj recept ima jedan tajni sastojak koji POSLASTIČARI gotovo nikad ne žele da otkriju! A to je...

Recepti

GRČKA BAKLAVA! Ovaj recept ima jedan tajni sastojak koji POSLASTIČARI gotovo nikad ne žele da otkriju! A to je...

Podeli vest

Za Grčku baklavu ima jako puno recepata…Ali ovaj je pravi!

SASTOJCI:

  • 1 pakovanje tankih kora za pitu od 500 gr
  • 200 gr mlevenih oraha + 100 do 150 seckanih ili krupno blendiranih
  • 200 gr kristal šećera
  • 250 gr margarina

Sirup:

  • 400 gr šećera
  • 400 ml vode
  • kolutovi limuna ili pomorandže (tajni sastojak)

Foto: Printscreen You Tube

PRIPREMA:

Prvo skuvati sirup. Pomešati vodu i šećer i staviti na vatru da provri. Kuvati 5 minuta, pa skloniti da se ohladi. Nemojte predugo jer će toplo delovati odlično ali kad se ohladi ušećeri se. Pred kraj dodati kolutove limuna ili pomorandže.

Izvaditi kore iz omota pa ih raširiti i preseći po široj strani. Mogu se motati i cele kore ali su onda trouglovi ogromni.

Pomešati orahe i šećer a margarin otopiti.

Uzeti jedan list pa ga četkicom blago premazati, koliko dva puta umočite u otopljeni margarin. Presaviti na trećinu pa opet na trećinu.

Po dužini staviti pomešane orahe i šećer, pa saviti ćošak i praviti trougao, na taj način nastaviti uvijanje.

Dok pripremamo rerna nam se zagreva na 200 stepeni. Uviti tako sve listove i poslagati u veliki pleh od rerne koji smi premazali otopljenim margarinom.

Ako se margarin stegao zagrejati ga opet pa preliti svaki trougao po malo i staviti da se peče. Smanjiti rernu na 180 stepeni. Peći oko 40 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Izvaditi i preliti sirupom pa ostaviti da odstoje i upiju. U medjuvremenu jednom ih krenuti da i gornja strana se lepo namoči.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Poslasticar

pre 4 godine

"... kolutovi limuna ili pomorandže (tajni sastojak)..." U jbt ja mislio od 'tice mleko.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set