• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: domaćirecepti/informer.rs

03.05.2020

16:19

LONDONSKE ŠTANGLICE! Starinski recept kojim su se naše bake ponosile!

Recepti

LONDONSKE ŠTANGLICE! Starinski recept kojim su se naše bake ponosile!

Podeli vest

Fine štanglice sa orasima i pekmezom, starinski recept koji se pripremao povodom nekih bitnih događaja i praznika!

SASTOJCI:

za koricu:

  • 140 gr margarina
  • 80 gr šećera
  • 4 žumanca
  • 250 gr brašna
  • 5 gr praška za pecivo ili pola kesice

za gornji sloj:

  • 4 belanca
  • 150 gr šećera
  • 150 gr oraha – seckanih, ili krupno blendiranih, ili kombinacija koju vi volite
  • 5 kašika pekmeza, marmelade ili dzžema od kajsija, može i šipka

PRIPREMA:

Maslacu dodati šećer pa ih penasto ulupati. Zatim dodati žumanca, pa opet sve dobro izraditi.

Umešati brašno i prašak za pecivo, pa mikserom umutiti koliko je to moguće. Masa će biti nešto suvlja, ali onda je umesiti rukom.

Oblikovati testo u pravougaonik i  uz pomoć oklagije razvući na dimenzije pleha koji bi trebao biti 35 x 25 cm ( dno ).

Staviti papir za pečenje, a može i bez njega, samo dobro podmazati pleh maslacem i posuti sa malo brašna.

Naviti testo na oklagiju pa prebaciti u pleh i poravnati lepo po dnu rukama. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje.

Ulupati penasto belanca, dodavati postepeno šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe i sve sjediniti.

Koru premazati pekmezom, pa lopaticom ili kašikom svuda po malo naneti fila, kako biste lakše razvukli.

Rasporediti svuda ravnomerno fil, pa staviti u rernu da se peče oko 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 15 minuta. Odgore će malo da porumeni.

Ostaviti kolač u plehu da se ohladi pa onda može zajedno sa papirom da se izvadi iz pleha ili ga seći direktnu u plehu, kako god da odlučite.

Prijatno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija