• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: recepti.com/informer.rs

27.10.2020

19:12

PIROŠKE S MESOM! Hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra! (RECEPT)

Recepti

PIROŠKE S MESOM! Hrskave korice spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra! (RECEPT)

Podeli vest

Ukusne su i mekane

Testo:

  • 550 g mekog brašna tip-400
  • 100 g gustog jogurta
  • 20 g (1/2 pakovanja) svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode

Nadev:

  • 250 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika koncentrovanog paradajza
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice soli

Finale:

  • za duboko prženje ulje

PRIPREME:

Priprema nadeva: Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu. Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Foto: Pixabay

Priprema testa: Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama. Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški: Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12x8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo. U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali. Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu. Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici. Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu
Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu

Ovakvi stravični prizori i povrede viđaju se u ratu, zemljotresu... Koliko god godina da radite ovaj posao - na jauk, stradanje, na suze i strah roditelja koji po bolničkim hodnicima traže svoju decu, na to nikada ne možete da ostanete imuni. Ovako za Informer priča direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov koja je dežurala kada se srušila nadstrešnica na železničkoj stanici u Novom Sadu.

04.11.2024

11:43

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set