• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: domacirecepti.net

19.11.2020

13:52

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA! Recept koji se ne menja GODINAMA - slatko zadovoljstvo (FOTO)

Recepti

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA! Recept koji se ne menja GODINAMA - slatko zadovoljstvo (FOTO)

Podeli vest

Pravi domaći pekmez od šljiva po receptima naših baka. Jednostavna priprema i samo malo volje je potrebno, pa da uživate cele zime.

Sastojci:

5 kg šljiva ( pogačarke, sitnije i sladje, kraće se kuvaju )

1 kg šećera ili 200 gr po kilogramu ( opet može i po ukusu )

šerpa od 10 ili 12 litara, varjača, tegle, poklopci novi ili korišteni ali bez ogrebotina, tepsija, krpe

Foto: Printscreen You Tube

Priprema:

Šljive dobro oprati iz dve vode. Prva voda svaku posebno, a druga voda može i više komada odjednom. Povaditi koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati.

Na pola mere iscepanih šljiva pospite pola mere šećera. Preko ide ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera.

Rerna se za to vreme zagrejala na 200 stepeni. Stavite u rernu, skroz dole. 2h se kuva na 200 stepeni, promeša se na pola sata. Posle 2h smanjite temperaturu na 150, pa kuvajte još sat ipo.

Ukupno oko 3,5h da dodje do željene gustine. Nekome će možda trebati manje, a nekome više vremena.

Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo jer će se on dodatno zgusnuti kada se bude pekmez od šljiva hladio.

Kada se pekmez skuvao otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni. Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta.

Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže.

Kada izvadite iz rerne tegle sa pekmezom odmah ih tako vrele zatvarajte. Stegnite i ostavite da se ohlade.

Čuvati na suvom i tamnom mestu do konzumiranja.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set