• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/soibiberblog/informer.rs

01.01.2021

20:38

KOLAČI ZALIVENI ŠAMPANJCEM! Slatke praznične đakonije i kokteli! /RECEPTI/

Recepti

KOLAČI ZALIVENI ŠAMPANJCEM! Slatke praznične đakonije i kokteli! /RECEPTI/

Podeli vest

Uz slane đakonije za novogodišnje praznike red je da se pojede i nešto slatko, parče kolača ili torte, a sve to zalije čašom vina ili nekog dobrog koktela...

Za prazničnom trpezom vodite računa da ni u čemu ne preterujete, niti u slatkišima, niti u "slanišima", a ponajmanje u alkoholu, ne samo da ne biste opteretili stomak i telo zatrpali nepotrebnim kalorijama već i da biste sledeće jutro dočekali čili i dobro raspoloženi.

Foto: Shutterstock

Ekleri

Sastojci: Za testo: 4-5 jaja, 250 ml vode, 125 ml ulja, 150 g brašna, prstohvat soli, 3 kašičice šećera. Za fil: 400 ml slatke pavlake, 80 g tamne čokolade, 3 kašičice instant kafe. Za glazuru: 200 g tamne čokolade, 6 kašika ulja.

Priprema: Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kafu i čokoladu izlomljenu na komadiće, ostavite da se ohladi i prebacite u frižider na 2 sata. Za testo razbijte 4 veća ili 5 manjih jaja. U šerpu sipajte vodu, dodajte ulje, so i šećer i stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte brašno da dobijete gusto i glatko testo. Ostavite minut-dva da se testo prohladi, pa dodajte jaja iz 2-3 puta, sipajući i mešajući posle svakog dodavanja. Zagrejte rernu na 200 stepeni, obložite pleh pek papirom. Testo sipajte u špric sa širokim zvezdastim nastavkom. Oblikujte eklere dugačke oko 10 cm i pecite 20-30 minuta. Ohlađene kolačiće presecite uzduž, izvadite fil iz frižidera i umutite. Filujte donju polovinu kolačića, pa ih poklopite. Na pari istopite čokoladu sa uljem i prelijte eklere.

Foto: Shutterstock

Makaronsi

Sastojci: 5 belanaca, 100 g šećera, 180 g mlevenih badema, 260 g šećera u prahu, 3 ili 4 kesice prehrambene boje ili boja u gelu. Za fil: 200 g čokolade, 100 ml slatke pavlake, pola kašike tamnog ruma.

Priprema: Prvo sameljite (blanširane bez ljuske) bademe i prosejte ih. Prosejte i šećer u prahu. Umutite belanca, dodajte šećer, boju u prahu, potom bademe i šećer u prahu koje možete da mešate varjačom. Spremite dva pleha i obložite ih papirom za pečenje. Smesu stavite u špric kesu kojoj ste odsekli vrh, išpricajte kolačiće i ostavite ih da se suše makar 40 minuta. Pecite ih 150 stepeni 13-15 minuta. Za fil zagrejte slatku pavlaku i rum do vrenja, pa ih dodajte u posudu sa izlomljenom čokoladom. Poklopite i ostavite da se otopi. Kad se prohladi, sipajte u špric i nanosite na makaronse.

Foto: Shutterstock

Čokoladna torta sa lešnicima

Sastojci: 150 g gorke kvalitetne čokolade (60% kakaoa), 150 g putera, 2 kašike šećera, kašičica nes kafe, 100 g mlevenih lešnika, kašičica soli, 3 jajeta, kašika ekstrakta vanile. Za fil: 100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera. Za dekoraciju: borovnice ili neko drugo voće po izboru, lešnici, opiljci čokolade, sladoled od vanile.

Priprema: Pre pravljenja torte sameljite lešnike koje ste prethodno ispekli u rerni (7 minuta na 175 stepeni) i uklonili im tamnu opnu. Zagrejte rernu na 190 stepeni, obložite kalup za torte prečnika 25 cm pek papirom. Otopite čokoladu i puter, dodajte i umutite šećer i ekstrakt vanile, mlevene lešnike, nes kafu, so i 3 žumanca. Umutite posebno sneg od belanca i dodajte ga prethodnoj smesi iz tri puta. Izlijte u kalup i pecite 15 minuta, potom malo otvorite rernu i neka odstoji 20 minuta. Napravite fil tako što ćete zagrejati slatku pavlaku i u nju staviti čokoladu i šećer. Poklopite posudu i sačekajte da se čokolada istopi. Na kraju promešajte i rasporedite po prohlađenoj torti. Ukrasite voćem, lešnicima i čokoladom, poslužite uz sladoled od vanile.

Foto: Shutterstock

Čizkejk od kestena

Sastojci: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa, 30 g neskvika, 60 g putera. Za fil: 400 g milerama, 180 g kisele pavlake, 170 g šećera, 3 jaja, 2 žumanca, 300g kesten pirea, 2 kašičice ekstrakta ruma, kašika ekstrakta vanile. Za glazuru: 100 g što kvalitetnije crne čokolade, 100 ml slatke pavlake.

Priprema: Rernu uključite na 175 stepeni. Pomešajte mleveni keks i neskvik i dodajte otopljeni puter. Sve sjedinite i stavite u modlu tako da pokrije dno i ivice. Uvijte modlu u alu-foliju i ostavite po strani. Umutite mileram, pavlaku i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, kao i žumanca. Ubacite kesten pire i ekstrakte. Izlijte smesu preko podloge i stavite u pleh koji je napunjen vodom toliko da dođe do pola modle, tako čizkejk neće ispucati tokom pečenja. Ako vam ne smeta da bude ispucan, ceo korak sa alu-folijom i vodom preskočite. Pecite oko 70 minuta. Izvadite ga, ostavite ga da se ohladi i potom ga ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan za glazuru prelijete komade čokolade dobro zagrejanom slatkom pavlakom, mešajte dok se ne otopi i prelijte preko kolača. Ukrasite mlevenim ili celim orašastim plodovima, pečenim kestenjem i slično.

Foto: Shutterstock

Koktel od nara i penušavog vina

Sastojci za jednu čašu: 1,5 kašika soka od nara, kašika šećera u prahu, pola oceđene limete,, kašika belog ruma, šaka leda, penušavo vino (najbolje italijanski proseko), zrna nara i grančice ruzmarina za dekoraciju.

Priprema: U šejker stavite sve sastojke osim penušavog vina, promešajte više puta, sipajte sadržaj u čašu, bez leda i tome dodajte penušavo vino do kraja čaše zajedno sa par zrna nara i grančicom ruzmarina. Služite koktel odmah.

Foto: Shutterstock

Mimoza koktel

Sastojci: penušavo vino, sok od pomorandže, malo soka od brusnice, ananasa ili grejpfruta, sveže seckano voće poput pomorandže, borovnice.

Priprema: Klasičan recept za mimozu kaže da se dodaju jednaki delovi penušavog vina i soka od pomorandže, ali uvek možete eksperimentisati i videti koji odnos vina i soka najviše odgovara vašem ukusu. Kada pravite mimozu, uvek prvo dodajte vino, a zatim sok od pomorandže. Na ovaj način se koktel meša sam. Zamenite deo soka od pomorandže sokom brusnice, ananasa ili grejpa. Dodajte sveže seckano voće poput borovnica i pomorandže.

VASINA TORTA NA TRADICIONALAN NAČIN! Puna FILA - dezert sa kojim NIKADA NEĆETE POGREŠITI/FOTO

Starinska bela torta od 3 KORE! Ovaj slatkiš je odličan predlog za SVEČANE PRILIKE!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija