• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje/soibiberblog/informer.rs

28.12.2020

10:41

SKROMNO, A SVEČANO! 6 predloga za PRAZNIČNU TRPEZU - od čorbice do salate! /RECEPTI/

Recepti

SKROMNO, A SVEČANO! 6 predloga za PRAZNIČNU TRPEZU - od čorbice do salate! /RECEPTI/

Podeli vest

Bez obzira na to što će gosti, nadamo se, izostati, centralni deo proslave Nove godine će i dalje pripasti svečanoj trpezi na kojoj će se naći najrazličitije đakonije....

Nova godina i nakon toga Božić tradicionalno su vreme okupljanja i druženja sa (širom) porodicom i prijateljima, što vam ove godine toplo preporučujemo da preskočite. Bez obzira na to što će gosti, nadamo se, izostati, centralni deo će i dalje pripasti svečanoj trpezi na kojoj će se naći najrazličitije đakonije. Ovo su naši predlozi...

Foto: Shutterstock

Kisela pileća čorba

Sastojci: manji crni luk, čen belog luka, manji celer, 1-2 šargarepe, 250 g belog pilećeg mesa, šoljica (za kafu) pirinča, 2 kašike ulja, so, biber, peršunov, celerov list ili mirođija (po ukusu), sok pola limuna, nekoliko kriški limuna za dekoraciju.

Priprema: Propržite sitno iseckan crni i beli luk i na kockice isečene celer i šargarepu. Kad povrće omekša, dodajte i piletinu isečenu na kocke (ili deblje rezance), posolite, pobiberite i nalijte jednim litrom vode. Kad provri, kuvajte još desetak minuta poklopljeno na tihoj vatri. Nakon tog vremena dodajte pirinač i kuvajte još 10-15 minuta ili dok se pirinač ne skuva. Na kraju pospite celerovim ili peršunovim listom i dodajte limunov sok. Dodatno poslužite i kriške limuna, da čorba može da se dokiseli po ukusu.

Foto: Shutterstock

Mini-paprike punjene sirom

Sastojci: 750 g malih paprika različitih boja, isečene na pola i sa uklonjenim semenkama, so, biber, 3 kašike maslinovog ulja. Za fil: 300 g izgnječenog belog sira (može feta), 2 kašike kisele pavlake, jaje, 3 pune kašike rendanog parmezana, 2 čena sitno seckanog belog luka. Za posipanje: seckani vlašac ili peršun.

Priprema: Plitki pleh obložite pek papirom, poređajte paprike, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. U međuvremenu napravite fil, a ako je redak, dodajte mu još sira. Izvadite paprike, stavite fil i dopecite još desetak minuta dok fil ne porumeni. Služite odmah posuto vlašcem ili peršunom.

Foto: Shutterstock

Pečenica sa dunjama i jabukama

Sastojci: 1 kg (i više) svinjskog karea ili nekog drugog svinjskog mesa po izboru (file, vrat, krmenadle, ruža...), krupna so, biber, kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, 3 ljutike ili nekog drugog manjeg luka iseckanog na tanja rebra, 2 manje jabuke iseckane na kriške, 3 dunje iseckane na kriške (ako ih ne nađete, zamenite ih jabukama), 5 grančica majčine dušice, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike meda. Za sos: 240 ml sajdera (od jabuke), 2 kašike senfa (najbolje dižonskog), 2 kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike putera.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. U meso utrljajte so, biber, propržite ga da korica porumeni i stavite u pleh da se peče. U korišćeni tiganj stavite puter, propržite luk, dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, dunje, jabuke, so i biber. Dinstajte 10 minuta, izručite u sud u kom se peče meso i prelijte medom. Dok se meso i voće peku, napravite sos. U isti tiganj sipajte sajder i kuvajte dok se ne redukuje, 20 minuta. Na kraju dodajte senf, sirće i puter. Pecite meso 50-60 minuta. Kad je gotovo, izvadite ga iz rerne, uvijte aluminijumskom folijom i ostavite da kratko odstoji. Služite uz sos.

Foto: Shutterstock

* Za one koji poste

Brancin sa limunom i komoračem

Sastojci: 1 komad brancina (porcijaš) po osobi, listovi komorača (ako ih ne nađete zamenite ih mirođijom), so, biber, začinsko bilje poput majčine dušice i peršuna, pola šake zelenih maslina po ribi, limun iseckan na kolutove, maslinovo ulje.

Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Očišćene ribe operite i osušite papirnatim ubrusom. Oštrim nožem zasecite bočne delove ribe, posolite i pobiberite. Na pleh stavite papir za pečenje, položite listove komorača, na njih ribu, a u šupljine ribe stavite masline, par grančica majčine dušice i šaku seckanog peršuna. Kriške limuna rasporedite unutar ribe i na njenoj površini. Prelijte maslinovim uljem i pecite 15-18 minuta. Služite uz ohlađeno belo vino.

Foto: Shutterstock

Malo drugačiji pire

Sastojci: 450 g graška, smrznutog, 4 plus 4 kašike mleka (može i malo više), 60 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, puna kašika brašna, veći čen belog luka, sitno seckan, sitno seckana sveža mirođija, so.

Priprema: Skuvajte grašak. Ocedite ga i grublje usitnite uz dodatak oko 4 kašike mleka u secku, štapnim mikserom ili u multipraktiku, da bude delimično pasiran. Kratko propržite beli luk na puteru i ulju, dodajte kašiku brašna i pržite mešajući dok pena ne počne da se stvara po površini, tridesetak sekundi. Sklonite sa vatre, dodajte pire od graška, 4 kašike mleka i mirođiju. Vratite na vatru i energično mešajte petnaestak sekundi. Posolite po ukusu i servirajte odmah.

Foto: Shutterstock

Salata od cvekle i rukole

Sastojci: 4 srednje cvekle, 300 g rukole, 200 g feta, plavog ili kozjeg sira. Za preliv: 50 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, 50 ml balzamiko sirćeta, 2 kašičice dižon senfa, so, biber.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklama odstranite drške sa listovima i dobro ih operite. Svaki komad cvekle uvijte u aluminijumsku foliju, poređajte u pleh i pecite oko 50 minuta dok ne postanu meke. Ostavite ih da se ohlade, ali ne potpuno. Uklonite koru nožem i isecite ih na kriške. Za preliv u teglicu stavite sve navedene sastojke, poklopite i energično promućkajte. Na kraju pomešajte rukolu, cveklu i salatni preliv i pospite sirom. Služite dok je cvekla topla.

OVIH 10 NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐU NA VASKRŠNJOJ TRPEZI! A evo i zašto!

VITKI I ZA SVEČANOM TRPEZOM! Kako se ne ugojiti za vreme praznika?

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set