• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje

06.01.2021

18:41

BADNJA TRPEZA - Šta spremiti za PRAZNIČNU večeru?

Recepti

BADNJA TRPEZA - Šta spremiti za PRAZNIČNU večeru?

Podeli vest

Badnje veče koje je kruna četrdesetodnevnog posta odlikuje se skomnom, ali svečanom trpezom. Evo nekoliko inspiracija...

Toskanska čorba

Sastojci: 100 g crnog pasulja, grančica žalfije, 2 čena belog luka, 0,8 dl maslinovog ulja, 2 manje glavice luka, koren celera, 2 šargarepe, 2 krompira, 100 g šampinjona, pola glavice kupusa, 150 g tikvica, rendana kora limuna, pola veze peršuna, grančica majčine dušice, komadić svežeg đumbira, so.

Foto: Shutterstock

Badnja trpez apočinje čorbom

Priprema: Veče pre pripreme čorbe potopite pasulj u hladnoj vodi, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta. U međuvremenu propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, krompir, šampinjone, tikvice i kupus. Dodajte koru limuna, seckani peršun i cele listiće majčine dušice, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa pire pomešajte sa dinstanim povrćem. Posolite, dodajte rendani đumbir i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte i rasporedite u činije za serviranje.

Posne sarme u bundevi

Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.

Foto: Shutterstock

Ništa bez sarme

Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.

Punjene pastrmke sa pomorandžom

Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.

Foto: Shutterstock

Riba i citrusi su proverena kombinacija

Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.

Baklave sa suvim šljivama

Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.

Foto: Shutterstock

Na kraju se zasladite baklavama

Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.

PIJANI ŠARAN - RASKOŠNI posni RUČAK, a za MALE PARE!

RUČAK ZA CELU PORODICU! Posne punjene paprike sa orasima! (RECEPT)

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set