• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: coolinarka

11.01.2021

13:41

NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!

Recepti

NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!

Podeli vest

Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.

Sastojci

300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak)
3 kašike tahinija
1 veći limun

malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)
po ukusu so
4 kašike maslinovog ulja
malo kumina
za dekoraciju aleva paprika

Foto: youtube printscreen

Priprema

Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone.

Napomena - Nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, pa pazite)

Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).

Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ili umesto toga dodajte maslinovo ulje.

Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.

Posluživanje

Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.

Možete ga i samo namazati na hleb i tako jesti za doručak ili večeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
eskimi meso jedu i sirovo i st

pre 3 godine

a da pokusate sa jelima cije sastojke mozemo lako da nabavimo?!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija