• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje/J.Ž.

07.02.2021

13:35

Od BORŠČA do soljanke! RUSKE ČORBE za JAK IMUNITET! /5 RECEPATA/

Recepti

Od BORŠČA do soljanke! RUSKE ČORBE za JAK IMUNITET! /5 RECEPATA/

Podeli vest

Najkomplikovaniji za pripremu je čuveni boršč, ali budite strpljivi, isplatiće se - boršč vraća snagu. Soljanka, osim što je zdrava, odličan je lek za mamurluk, šči čorba se pravi sa kiselim kupusom i pomaže protiv prehlada...

Ruska kuhinja se ne može zamisliti bez tri obroka, a jedan mora da bude čorba prepuna povrća, u koju se dodaje meso, juneće i riblje. Ruske čorbe su veoma zdrave, dobre za zimski period, da ugreju, vrate snagu i jačaju imunitet. Jedan tanjir ruske čorbe može da bude ceo obrok - toliko su bogate mineralima, vlaknima, vitaminom C, ugljenim hidratima, proteinima, gvožđem...

 

Važno je pratiti postupak pripreme, jer svako povrće treba da bude dobro skuvano, ali ne i prekuvano. Najkomplikovaniji za pripremu je čuveni boršč, ali budite strpljivi, isplatiće se - boršč vraća snagu. Soljanka, osim što je zdrava, odličan je lek i za mamurluk. Ako ste previše popili, tanjir ove supe će sutradan pomoći da odu mučnina i glavobolja. Šči čorba se pravi sa kiselim kupusom, okrepljuje, bogatog je ukusa, a odlična je za zimu i vreme prehlada. Čorbe od sočiva se preporučuju onima koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, kao i sa bolestima creva, želuca...

 

RECEPTI

Foto: Shutterstock

Šči čorba

Sastojci: 200 grama mlevene junetine, 250 ml kuvanog domaćeg paradajza, a ako imate dodajte još i naseckanog svežeg, dve šargarepe, jedan crni luk, tri čena belog luka, dve kašičice sirćeta, pola glavice kiselog kupusa, so, biber, lovor, ulje, voda
Priprema:
Na malo ulja propržite meso, dodajte seckani luk, šargarepu. Propržite, pa dodajte paradajz i pustite da se ukrčka. Nalijte vodom da ogrezne. Kupus isecite na kockice ili izrendajte na krupno i dodajte ga u supu. Dodajte list lovora, beli luk i sirće, so i biber. Neka se sve krčka oko 25 minuta dok kupus ne postane sasvim mekan. Poslužite uz ražani hleb i kiselu pavlaku.

Foto: Shutterstock

Soljanka

Sastojci: 400-500 g ribe, kobasice ili bilo kog drugog mesa koje imate, 4 glavice crnog luka, 4 paprike, 2 paradajza, 4 kašike kuvanog paradajza, 5 kiselih krastavčića, kocka za supu, beli luk, lovorov list, ljute papričice, nekoliko crnih maslina, kisela pavlaka
Priprema:
Propržite luk, dodajte seckane paprike i paradajz. U drugom tiganju propržite meso. Kada meso bude gotovo, sipajte ga u luk i povrće i dodajte kuvani paradajz. Ostavite da se krčka oko desetak minuta, potom dodajte sitno iseckane krastavčiće. Nalijte sa litar do litar i po vode i stavite kocku za supu, lovorov list, beli luk, papričice. Ako volite da bude kiselije, dodajte tečnost u kome su bili krastavci. Kuvajte još oko pola sata. Ova čorba se priprema par sati pre posluživanja. Poslužiti sa kašičicom kisele pavlake i naseckanim maslinama.

Foto: Shutterstock

Boršč

Sastojci: 2-3 cvekle, 1 glavica crnog luka, 3 šargarepe, 1 veza zeleni za supu, 4 krompira, pola glavice svežeg kupusa, 3-4 kocke za supu, 4 paradajza, 2-3 kašike paradajz pirea, veza sitno seckanog lista korijandera ili peršuna, mirođije, a može i svega po malo, lovorov list.
Priprema:
Cveklu izrendajte na rezance i propržite na vrelom ulju 10 minuta. Dodajte vode da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri još 30-40 min. U drugoj posudi propržite na tihoj vatri šargarepu, zelen i crni luk iseckan na rezance. U izdinstanu cveklu narendajte paradajz bez ljuske i dodajte paradajz pire, pa dinstajte još 10 minuta. Pomešajte sa pripremljenom šargarepom i zeleni. U međuvremenu stavite dva litra vode u veći lonac i dodajte lovorov list, biber u zrnu i kocke za supu, soli i biljni začin. Kad provri, dodajte krompir seckan na kockice i kuvajte 5 minuta. Zatim dodajte kupus seckan na rezance i kuvajte još 10 minuta, pa u to dodajte i prethodno pripremljenu mešavinu sa cveklom. Kuvati još 15 minuta. Boršč servirati sa kiselom pavlakom pomešanom sa seckanim listom korijandera ili peršuna, mirođije...

Čorba od sočiva bez mesa

Sastojci: 1 šolja sočiva, 1 kašika brašna, 50 ml ulja, 1 kašika kuvanog paradajza, so, crvena ljuta paprika, suva nana.
Priprema:
Sočivo kuvajte u 2,5 litara vode oko sat vremena, sve dok ne postane mekano da od nega možete da napravite pire. Zagrejte ulje, dodajte mu brašno, potom paradajz, zatim dodajte crvenu papriku, nanu i povremeno mešajući neka se kuva još 2-3 minuta. Sve to sipajte u sočivo koje ste ispasirali, posolite. Služi se sa pavlakom i krutonima ili parčićima malo prepečenog hleba.

Foto: Shutterstock

Čorba od sočiva sa slaninom

Sastojci: 300 ml vode, 300 ml mleka, 150 g slanine, 1 šargarepa, 1crni luk, 60 g sočiva, sol, biber, peršun.
Priprema:
Slaninu isecite na trake, propržite u šerpi. Izvadite polovinu i ostavite sa strane. Slanini u šerpi dodajte sočivo, seckano povrće, vodu, so, biber, promešajte, poklopite i kuvajte dok sočivo ne omekša. Supu ohladite, procedite, umutite blenderom dok ne postane pire, sipajte mleko, promešajte i kuvajte još desetak minuta. Za serviranje u svaki tanjir dodajte prženu slaninu i začinsko bilje.

ŠETNJA NA RECEPT! Za DUŽI ŽIVOT potrebno je SAMO OVOLIKO kretanja dnevno!

Ljudi ROĐENI u OVOM MESECU NAJDUŽE ŽIVE! Proverite da li ste među tim SREĆNICIMA!

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set