HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/
Podeli vest
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja
Prednosti roštilja i piknika, koji se tradicionalno neguju tokom prvomajskih praznika, brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu. Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno... Evo saveta kako da to postignete.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Priprema
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja.
U tu svrhu postoji nekoliko grupa sastojaka koji utiču na krajnji rezultat - kiseli sastojci (sok od limuna ili limete, sirće, balzamiko, pivo), masni (maslinovo ili obično ulje, jogurt, puter), začini i začinsko bilje (beli i crni luk, timijan, peršun, ruzmarin, slatka mlevena paprika, ljute papričice, kapar, biber, so) i ostali začini (senf, vorčester sos, soja-sos, harisa, med, smeđi šećer, kafa).
Svi ovi sastojci čine da meso bude sočno, mekano i sa posebnom aromom, a odnos masnih i kiselih sastojaka treba da bude 2:1.
Foto: Shutterstock
Riba samo za majstore
Roštiljanje ribe je najveći izazov zato što se ona lako lepi za rešetku. Probajte da je dobro nauljite kao i rešetku, mada je najbolje da za njeno pečenje koristite specijalno napravljenu (zatvorenu) rešetku za ove namene. Ostaje vam i mogućnost da je uvijete u foliju, ali onda neće biti reš pečena. Ako pečete celu ribu, stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.
Pečenje
Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da, kada razrežemo meso na tanjiru, treba da curi krv. Meso treba da bude suvo i ružičasto u sredini, što znači srednje pečeno (medium rare). Kako to postići?
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na temperaturu višu od 250 stepeni (procenite prema svojoj rerni). Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže i na nešto nižoj temperaturi.
Za potpuni ugođaj uz meso "bacite" i pokoje povrće na roštilj - paprike, plavi patlidžan, tikvice, crni luk, paradajz, pečurke, kukuruz... i gozba može da počne.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Lepljivi bataci
Sastojci: pola šolje soja sosa, pola šolje balzamiko sirćeta, 3 kašike meda, 2 čena zgnječenog belog luka, 2 mlada luka, tanko isečena, 1 kg pilećih bataka (možete i krilaca), 2 kašike susama za ukrašavanje.
Priprema: U velikoj posudi pomešajte soja-sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojte četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu, po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.
Foto: Shutterstock
Krmenadle sa jogurtom
Sastojci: 1 kg masnijih krmenadli ili svinjskog vrata, 100 ml jogurta, 2 kašike soja sosa, 3-4 kašike ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika paste od paradajza, kašika meda, kašičica slatke dimljene paprika, so i biber, po ukusu.
Priprema: Kupite malo deblje sečene šnicle i izlupajte ih čekićem. Sve sastojke za marinadu izmešajte, pa prelijte preko mesa, smestite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi minimum jedan sat pre pečenja. Raspalite vatru, pa ispecite meso. Krmenadle nemojte okretati dok se na donjoj strani ne uhvati korica, a dobra smernica može da bude i kada se na površini mesa pojave sokovi. Tada okrenite. Ispečeno meso stavljajte u šerpu i poklopite.
Foto: Shutterstock
Šareni ražnjići
Sastojci: 600 g mesa (pilećih prsa i/ili svinjskog filea), kašičica soli, biber, beli luk u prahu, pančeta, tikvica, crni luk, paprika (žuta, crvena), šampinjoni.
Priprema: Meso iseći na veće kocke, posoliti, pobiberiti i dodati vrlo malo belog luka u prahu. Ostaviti u frižideru na pola sata. Pančetu takođe isecite na kocke. Ako koristite drvene štapiće, potopite ih nekoliko minuta u vodi kako se ne bi osušili prilikom termičke obrade. Na svaki ražnjić dodajte malo luka, paprike, mesa, šampinjona, tikvice. Naravno, možete nešto izostaviti, ali i dodati, prema želji i ukusu. Postoji "pravilo" da ražnjić treba da započnete i završite mesom. Pecite ih na roštilju sa svih strana sve dok ne primetite da su se komadi mesa na štapiću blago razdvojili.
Foto: Shutterstock
Rebarca na američki način
Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara. Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja-sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema: Pomešajte sastojke za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrište ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gore navedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad mesa dok ne dobije lepu hrskavu koricu sa svih strana.
Foto: Shutterstock
Grilovano povrće
Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 3 čena belog luka, 4-5 kašika maslinovog ulja, 1-2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina, so, biber.
Priprema: Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom, posolite, pobiberite i manji deo ostavite sa strane. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane i prelijte ostatkom marinade. Napomena: na ovaj način možete da grilujete papriku, pečurke, šargarepu, mladi luk...
Foto: Shutterstock
Čimičuri sos
Sastojci: veza peršuna, sok od jednog limuna, 50-70 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera, ljuta papričica ili kašika tucane ljute paprike.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do željene teksture. Ne treba da bude baš potpuno usitnjeno, a ni prekrupno. Odnos sastojaka slobodno doterajte prema svom ukusu. Ovaj argentinski sos od peršuna možete da koriste kao preliv za grilovano meso, ribu ili povrće.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ambsador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se traži rešenje za Naftnu industriju Srbije (NIS) koje će, kako je rekao i ruski predsednik Vladimir Putin, biti pre svega u duhu i okviru prijateljskih odnosa dve zemlje.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Kurtijevi kandidati, odnosno Srbi-izdajnici su kockari, propaliteti i raspikuće, takve ljude nude kao kanddate za poslanike našem narodu na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stmenković ponovo je danas prekršio zakon o VST tako što je bez održavanja sednice Saveta na kojoj bi članovi imali mogućnost diskusije i rasprave, odlučio da sam odbije prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora i sam donese odbijajuća rešenja, saznaje Informer.
Jedan od najistaknutijih blokadera iz Novog Pazara, Hatab Rizović psovao je i najstrašnije vređao srpski narod i srpsku majku, a sada se obračunava i sa pravoslavnim praznicima.
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
Jelena Vuković (8), učenica drugog razreda Osnovne škole "Danilo Kiš", osvojila je 3. mesto u kategoriji likovnih radova na konkursu Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Humanitarna misija se nastavlja - Mitrović doneo milion dinara porodici iz Guberevca kod Sopota i najavio da će u 2025. pomoći čak 50 porodica širom Srbije.
Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Slobodana M. (28) zbog postojanja opravdane sumnje da je 20. juna 2025. godine u okolini Lazarevca na podmukao način lišio života oštećenog Z.L, a potom njegovo telo isekao na više delova u nameri da prikrije izvršenje krivičnog dela.
Viši sud u Podgorici oslobodio je danas prvostepeno biznismena Duška Kneževića u predmetu "Global karbon krediti" zbog nedostatka dokaza, javljaju podgoričke Vijesti.
U zajedničkoj akciji Sektora poreske policije - Operativnog odeljenja Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije, postupajući po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, lišeno je slobode 29 lica
Ruski državni program naoružanja za period 2027-2036. godine predviđa modernizaciju nuklearne trijade i razvoj univerzalnog sistema protivvazdušne odbrane, navedeno je u materijalima Kremlja za predsednički sastanak o novom državnom programu.
Proizvodnja oružja koje je veoma traženo u sklopu Specijalne vojne operacije eksponencijalno je porasla zahvaljujući timovima odbrambene industrije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o državnom programu naoružanja.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da planira da se u nedelju na Floridi sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kako bi razgovarali o teritorijalnim i bezbednosnim garancijama u cilju nalaženja načina da se okonča rat u Ukrajini.
Kina je danas uvela sankcije prema 20 američkih kompanija iz sfere industrije odbrane, kao i 10 zvaničnika, nakon što je Vašington najavio prodaju oružja kineskom regionu Tajvanu.
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
Pevač Boban Rajović biće deo nove sezone serije "Ubice mog oca" a, kako kaže, profesionalno će odraditi svoj deo posla i neće mu biti problem ni da se obnaži pred kamerama.
Rijaliti učesnica Milena Kačavenda tražila je savet od Maje Marinković u vezi njene silikonske zadnjice, te ispričala kako će nakon izlaska iz rijalitija i ona otići na istu operaciju.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar