HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/
Podeli vest
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja
Prednosti roštilja i piknika, koji se tradicionalno neguju tokom prvomajskih praznika, brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu. Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno... Evo saveta kako da to postignete.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Priprema
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja.
U tu svrhu postoji nekoliko grupa sastojaka koji utiču na krajnji rezultat - kiseli sastojci (sok od limuna ili limete, sirće, balzamiko, pivo), masni (maslinovo ili obično ulje, jogurt, puter), začini i začinsko bilje (beli i crni luk, timijan, peršun, ruzmarin, slatka mlevena paprika, ljute papričice, kapar, biber, so) i ostali začini (senf, vorčester sos, soja-sos, harisa, med, smeđi šećer, kafa).
Svi ovi sastojci čine da meso bude sočno, mekano i sa posebnom aromom, a odnos masnih i kiselih sastojaka treba da bude 2:1.
Riba samo za majstore
Roštiljanje ribe je najveći izazov zato što se ona lako lepi za rešetku. Probajte da je dobro nauljite kao i rešetku, mada je najbolje da za njeno pečenje koristite specijalno napravljenu (zatvorenu) rešetku za ove namene. Ostaje vam i mogućnost da je uvijete u foliju, ali onda neće biti reš pečena. Ako pečete celu ribu, stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.
Pečenje
Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da, kada razrežemo meso na tanjiru, treba da curi krv. Meso treba da bude suvo i ružičasto u sredini, što znači srednje pečeno (medium rare). Kako to postići?
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na temperaturu višu od 250 stepeni (procenite prema svojoj rerni). Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže i na nešto nižoj temperaturi.
Za potpuni ugođaj uz meso "bacite" i pokoje povrće na roštilj - paprike, plavi patlidžan, tikvice, crni luk, paradajz, pečurke, kukuruz... i gozba može da počne.
RECEPTI:
Lepljivi bataci
Sastojci: pola šolje soja sosa, pola šolje balzamiko sirćeta, 3 kašike meda, 2 čena zgnječenog belog luka, 2 mlada luka, tanko isečena, 1 kg pilećih bataka (možete i krilaca), 2 kašike susama za ukrašavanje.
Priprema: U velikoj posudi pomešajte soja-sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojte četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu, po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.
Krmenadle sa jogurtom
Sastojci: 1 kg masnijih krmenadli ili svinjskog vrata, 100 ml jogurta, 2 kašike soja sosa, 3-4 kašike ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika paste od paradajza, kašika meda, kašičica slatke dimljene paprika, so i biber, po ukusu.
Priprema: Kupite malo deblje sečene šnicle i izlupajte ih čekićem. Sve sastojke za marinadu izmešajte, pa prelijte preko mesa, smestite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi minimum jedan sat pre pečenja. Raspalite vatru, pa ispecite meso. Krmenadle nemojte okretati dok se na donjoj strani ne uhvati korica, a dobra smernica može da bude i kada se na površini mesa pojave sokovi. Tada okrenite. Ispečeno meso stavljajte u šerpu i poklopite.
Šareni ražnjići
Sastojci: 600 g mesa (pilećih prsa i/ili svinjskog filea), kašičica soli, biber, beli luk u prahu, pančeta, tikvica, crni luk, paprika (žuta, crvena), šampinjoni.
Priprema: Meso iseći na veće kocke, posoliti, pobiberiti i dodati vrlo malo belog luka u prahu. Ostaviti u frižideru na pola sata. Pančetu takođe isecite na kocke. Ako koristite drvene štapiće, potopite ih nekoliko minuta u vodi kako se ne bi osušili prilikom termičke obrade. Na svaki ražnjić dodajte malo luka, paprike, mesa, šampinjona, tikvice. Naravno, možete nešto izostaviti, ali i dodati, prema želji i ukusu. Postoji "pravilo" da ražnjić treba da započnete i završite mesom. Pecite ih na roštilju sa svih strana sve dok ne primetite da su se komadi mesa na štapiću blago razdvojili.
Rebarca na američki način
Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara. Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja-sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema: Pomešajte sastojke za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrište ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gore navedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad mesa dok ne dobije lepu hrskavu koricu sa svih strana.
Grilovano povrće
Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 3 čena belog luka, 4-5 kašika maslinovog ulja, 1-2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina, so, biber.
Priprema: Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom, posolite, pobiberite i manji deo ostavite sa strane. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane i prelijte ostatkom marinade. Napomena: na ovaj način možete da grilujete papriku, pečurke, šargarepu, mladi luk...
Čimičuri sos
Sastojci: veza peršuna, sok od jednog limuna, 50-70 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera, ljuta papričica ili kašika tucane ljute paprike.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do željene teksture. Ne treba da bude baš potpuno usitnjeno, a ni prekrupno. Odnos sastojaka slobodno doterajte prema svom ukusu. Ovaj argentinski sos od peršuna možete da koriste kao preliv za grilovano meso, ribu ili povrće.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
U noćnom udaru pogođena je zona luke Izmail u Odeskoj oblasti kod granice sa Rumunijom, nakon čega su stigli evakuacioni helikopteri iz te zemlje, izjavio je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog otpora Sergej Lebedev.
Predsednik Aleksandar Vučić govorio je večeras u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji o američkim izborima i rekao da su ovo možda najvažniji izbori u istoriji čovečanstva.
Gosti specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, bili su Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
Ekskluzivno na Informer TV-u, Andrea Veskov je intervjuisala Rika Elmorea, oficirom vazdušne odbrane SAD-a, koji je bio svedok potresnih trenutaka tokom atentata na Donalda Trampa 13. jula.
Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zoran Babić govorio je u Info jutru o još jednom pokušaju opozicije da iskoriste tragediju koja je Srbiju pogodila. I dok Srbija jeca, opozicija lešinari.
Tokom Specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, gosti stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović i urednik informative Pink.rs Predrag Jeremić, razgovarali su o predstojećim izborima i o predsedničkim kandidatima.
Suđenje Veljku M. (24) za teško ubistvo Tarika H. (21) nastavljeno je pred Višim sudom u Novom Pazaru. Svedočili su radnici i gosti hotela u Novopazarskoj Banji, gde se ubistvo i dogodilo.
Dve osobe ranjene su večeras u pucnjavi u Podgorici, na Bulevaru Save Kovačevića, a prema saznanjima, obe osobe su primljene u Urgentni centar Kliničkog centra.
Optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv O. P. (21) iz Aleksinca zbog postojanja opravdane sumnje da je Aleksi Stojmenoviću (25) iz Aleksinca 16. maja 2021. godine u tuči na proslavi 18. rođendana u restoranu "Oaza" naneo povredu od koje je preminuo, pravosnažno je potvrđena.
Ratko Drašković donirao je bubreg četrdesetjednogodišnjoj Radmili Raičević, ženi koja od 2018. godine ide na dijalize i koja je tražila šansu za normalan život.
Direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov u razgovoru za Informer otkrila je i potresne detalje iz Urgentnog centra kada je majka došla da traži svoje dve devojčice Saru i Valentinu!
Fondacija mlade humanitarke iz Vranja Tamare Misirlić, još jednom je dokazala da je uz sve one koji i se obrate. Još jedan porodica useljena je u svoj novi dom, a reakcije na prelepu kuću, dokazuju i snimci koje je Tamara podelila na svojim mrežama.
Odlučili i da olakšaju svima onima koji nemaju gde da skladište one gume koje skinu sa svog četvorotočkaša u dato doba godine i otvorili svojevrsni, kako su ga nazvali, "hotel za gume", sa kapacitetom od 300 pneumatika
Selektor Boris Rojević i njegovi izabranici stigli su u Vrnjačku Banju gde će trenirati do srede i utakmice sa Letonijom u Kraljevu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se u utorak, 5. novembra, ali to ne znači da će se pobednik znati u izbornoj noći, zbog toga što sve više građana SAD šalje svoje glasove poštom, za čije prebrojavanje je potrebno više vremena nego kada se radi o ličnim glasovima, jer ih treba otvoriti i verifikovati.
Vladimir Zelenski ne može da se sakrije od gneva i odmazde Ukrajinaca, pošto je kolaps prozapadne vlade u Ukrajini neizbežan, ocenio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.
Nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula ogromnu vežbu pripravnosti svojih nuklearnih snaga, bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsednika saveta za bezbednost zemlje Dmitrij Medvedev kaže da ishod američkih izbora nije bitan.
Broj prevremenih glasova na američkim predsedničkim izborima izgleda "zastrašujuće" za kandidata demokrata Kamalu Haris, rekao je Džim Mesina, bivši menadžer kampanje američkog predsednika Baraka Obame.
Večeras je na RTS emitovana druga epizoda serije "Sablja" koja govori o ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i o događajima pre i posle 12. marta 2003. godine.
Politički triler, serija "Sablja" koji se bavi ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, počela je sa emitovanjem na Prvom programu RTS-a.
Katarina Grujić Gobeljić oglasila se za Informer nakon niza optužbi koje je na njen račun uputila nekadašnja učesnica takmičenja "Zvezde Granda", Aleksandra Bursać.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.