HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/
Podeli vest
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja
Prednosti roštilja i piknika, koji se tradicionalno neguju tokom prvomajskih praznika, brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu. Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno... Evo saveta kako da to postignete.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Priprema
Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja.
U tu svrhu postoji nekoliko grupa sastojaka koji utiču na krajnji rezultat - kiseli sastojci (sok od limuna ili limete, sirće, balzamiko, pivo), masni (maslinovo ili obično ulje, jogurt, puter), začini i začinsko bilje (beli i crni luk, timijan, peršun, ruzmarin, slatka mlevena paprika, ljute papričice, kapar, biber, so) i ostali začini (senf, vorčester sos, soja-sos, harisa, med, smeđi šećer, kafa).
Svi ovi sastojci čine da meso bude sočno, mekano i sa posebnom aromom, a odnos masnih i kiselih sastojaka treba da bude 2:1.
Riba samo za majstore
Roštiljanje ribe je najveći izazov zato što se ona lako lepi za rešetku. Probajte da je dobro nauljite kao i rešetku, mada je najbolje da za njeno pečenje koristite specijalno napravljenu (zatvorenu) rešetku za ove namene. Ostaje vam i mogućnost da je uvijete u foliju, ali onda neće biti reš pečena. Ako pečete celu ribu, stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.
Pečenje
Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da, kada razrežemo meso na tanjiru, treba da curi krv. Meso treba da bude suvo i ružičasto u sredini, što znači srednje pečeno (medium rare). Kako to postići?
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na temperaturu višu od 250 stepeni (procenite prema svojoj rerni). Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže i na nešto nižoj temperaturi.
Za potpuni ugođaj uz meso "bacite" i pokoje povrće na roštilj - paprike, plavi patlidžan, tikvice, crni luk, paradajz, pečurke, kukuruz... i gozba može da počne.
RECEPTI:
Lepljivi bataci
Sastojci: pola šolje soja sosa, pola šolje balzamiko sirćeta, 3 kašike meda, 2 čena zgnječenog belog luka, 2 mlada luka, tanko isečena, 1 kg pilećih bataka (možete i krilaca), 2 kašike susama za ukrašavanje.
Priprema: U velikoj posudi pomešajte soja-sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojte četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu, po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.
Krmenadle sa jogurtom
Sastojci: 1 kg masnijih krmenadli ili svinjskog vrata, 100 ml jogurta, 2 kašike soja sosa, 3-4 kašike ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika paste od paradajza, kašika meda, kašičica slatke dimljene paprika, so i biber, po ukusu.
Priprema: Kupite malo deblje sečene šnicle i izlupajte ih čekićem. Sve sastojke za marinadu izmešajte, pa prelijte preko mesa, smestite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi minimum jedan sat pre pečenja. Raspalite vatru, pa ispecite meso. Krmenadle nemojte okretati dok se na donjoj strani ne uhvati korica, a dobra smernica može da bude i kada se na površini mesa pojave sokovi. Tada okrenite. Ispečeno meso stavljajte u šerpu i poklopite.
Šareni ražnjići
Sastojci: 600 g mesa (pilećih prsa i/ili svinjskog filea), kašičica soli, biber, beli luk u prahu, pančeta, tikvica, crni luk, paprika (žuta, crvena), šampinjoni.
Priprema: Meso iseći na veće kocke, posoliti, pobiberiti i dodati vrlo malo belog luka u prahu. Ostaviti u frižideru na pola sata. Pančetu takođe isecite na kocke. Ako koristite drvene štapiće, potopite ih nekoliko minuta u vodi kako se ne bi osušili prilikom termičke obrade. Na svaki ražnjić dodajte malo luka, paprike, mesa, šampinjona, tikvice. Naravno, možete nešto izostaviti, ali i dodati, prema želji i ukusu. Postoji "pravilo" da ražnjić treba da započnete i završite mesom. Pecite ih na roštilju sa svih strana sve dok ne primetite da su se komadi mesa na štapiću blago razdvojili.
Rebarca na američki način
Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara. Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja-sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema: Pomešajte sastojke za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrište ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gore navedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad mesa dok ne dobije lepu hrskavu koricu sa svih strana.
Grilovano povrće
Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 3 čena belog luka, 4-5 kašika maslinovog ulja, 1-2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina, so, biber.
Priprema: Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom, posolite, pobiberite i manji deo ostavite sa strane. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane i prelijte ostatkom marinade. Napomena: na ovaj način možete da grilujete papriku, pečurke, šargarepu, mladi luk...
Čimičuri sos
Sastojci: veza peršuna, sok od jednog limuna, 50-70 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera, ljuta papričica ili kašika tucane ljute paprike.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do željene teksture. Ne treba da bude baš potpuno usitnjeno, a ni prekrupno. Odnos sastojaka slobodno doterajte prema svom ukusu. Ovaj argentinski sos od peršuna možete da koriste kao preliv za grilovano meso, ribu ili povrće.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je navode da se priprema sastanak Vladimira Putina sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.
Zemljama EU preostala je još jedna šansa da izbegnu ekonomsko i političko ropstvo u koje ih teraju SAD, ocenio je poslanik Državne dume iz regiona Krim, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet.
Student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Jovan Babić tokom gostovanja u Hit tvitu otkrio je da dobija pretnje smrću nakon njegovog prethodnog gostovanja.
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj gostovao je u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink i tom prilikom govorio, između ostalog, o masakru koji je nedavno počinjen na Cetinju.
Student Jovan Babić student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu podsetio je u emisiji HitTvit da je su blokada fakulteta krenule sa fakulteta gde je glavni Dinko Gruhonjić.
Teolog i istoričar Goran Šarić govorio je za Informer o svojoj ljubavi prema Srbiji, šta mu se najviše, a šta najmanje, dopada kad je ona u pitanju, kao i o svojoj karijeri i negativnim komentarima koje dobija od onih koji ga ne simpatišu.
Gosti Info jutra na Informer televiziji bili su analitičar Veljko Jovanović, član GO Srpska napredne stranke Zoran Babić i Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost koji su govorilo o pokušaju obmanje građana od strane Arhiva javnih skupova i medija Dragana Šolaka, ali i zloupotrebi dece na njegovim televizijama.
Generalni direktor "Srbija Gas" Dušan Bajatović gostujući na Informer TV govorio je o najavljenim sankcijama NIS-u od strane Sjedinjenih Američkih država.
Gost Info dana na Informer televiziji bio je narodni poslanik Nebojša Bakarec koji je, između ostalog, prokomentarisao podkast "DLZ", koji je nazvao sredstvom za širenje ekstremizma i mržnje. Takođe, istakao je fantastične rezultate koje je Srbija postigla tokom 2024. godine, naglašavajući ulogu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke u ostvarivanju tih uspeha.
Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je javni konkurs za dodelu subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu u 2025. do iznosa od 130 miliona dinara.
Negotin i dalje potresa priča o nesvakidašnjem incidentu u kojem je žena (48) polila svog emotivnog partnera (59) sredstvom za čišćenje po genitalijama i drugim delovima tela, usled čega je muškarac zadobio teške opekotine.
U Barseloni je 18. oktobra uhapšen jedan od najopasnijih i najkrvoločnijih begunaca na svetu, koga gone vlasti Srbije, Crne Gore i Nemačke zbog ubistava, a za njim tragaju i Austrija i Hrvatska, glasila je vest španske policije objavljena u oktobru 2024. pošto je u centru Barselone uhapšen vođa "vračarskog klana" i blizak saradnik odbeglog Radoja Zvicera, Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara.
Dvanaestoro osoba je ubijeno, a četiri su teško ranjene u stravičnom masakru na Cetinju koji se dogodio, kada je, iz još uvek potpuno nerazjašnjenih motiva, a nakon svađe sa jednim od gostiju u kafani, Aco Martinović ubio je komšije, prijatelje, poznanike, među kojima ima i dvoje dece.
Crnogorska policija saopštila je da je u više gradova, u okviru akcije suzbijanja zloupotrebe oružja u ilegalnom posedu, zaplenila 20 komada oružja i više od 500 komada municije.
U požaru koji je izbio večeras u stambenoj zgradi u selu Kilmez u Kirovskoj oblasti u Rusiji poginulo je sedam osoba, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.
Kad su članovi ekipe Hitne pomoći stigli u porodični dom Megan O'Mahonej (30), majke dvoje male dece iz Bredforda u Engleskoj, nisu ni slutili da prisustvuju poslednjim satima njenog života.
Oficiri ukrajinske vojske upotrebili su nepoznatu vrstu gasa protiv grupe muškaraca koji su se zabarikadirali u kancelariji za regrutaciju kako bi se oduprli mobilizaciji, prenosi ukrajinska Strana.ua.
Predsednik SAD Džozef Bajden planira da održi dva velika govora pre nego što napusti tu funkciju, kao deo napora da iznese ono što vidi kao svoja ključna dostignuća u više od 50 godina u javnoj službi, preneo je danas En-Bi-Si njuz.
Armi Hamer, nekadašnji glumac sa A liste koji je uništio karijeru nakon niza optužbi za silovanje i fantazije o kanibalizmu ponovo se vraća svom poslu, a uskoro bi trebalo da počne da snima film u Hrvatskoj!
Društvenim mrežama je ponovo počeo da kruži snimak od pre 25 godina kada je Anđelina Džoli skočila u bazen potpuno obučena i sa sobom povukla i voditelja!
Vera Matović ispričala je jednom prilikom da je moralada ide na tezgu iako joj je otac preminuo, a slična situacija se u istom periodu desila i njenom kolegi Eri Ojdaniću.
Pobednica prošlogodišnje sezone "Elite", Anita Stanojlović, okončala je vezu sa Anđelom Rankovićem samo nekoliko meseci nakon izlaska iz rijalitija, a sada je pokazala kako provodi vreme i ko joj je na prvom mestu.
Sanja Marinković u više navrata bila je u centru pažnje zbog sukoba sa gostima u "Magazin in-u", a najviše je ostala upamćena emisija kada su se voditeljka i Maja Nikolić žestoko posvađale.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.