Svečana VASKRŠNJA GOZBA! Od bele JAGNJEĆE ČORBE, preko PUNJENE TELETINE do nepečene TORTE sa JAGODAMA!
Podeli vest
Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima
Svečani vaskršnji ručak je doživljaj za celu porodicu. Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima. Budite ipak umereni u svemu, naročito ne preterujte s jajima. Vaskrs se slavi nekoliko dana, hrane i vremena ima dovoljno za degustiranje.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Štapići punjeni sirom
Sastojci: pakovanje kora za pitu, 300 g sira (možete da dodate i malo barenog spanaća po želji), 2 jajeta, susam za posipanje, malo ulja, malo kisele vode.
Priprema: Kore isecite na četvrtinu. Izgnječite sir i umutite sa jednim jajetom. Odvojte dva lista, pospite sa malo ulja i kisele vode. Rasporedite fil po dužini i napravite štapić. Ponovite dok ne potrošite kore i sir. Stavite papir za pečenje u pleh, složite štapiće, premažite umućenim jajetom, pospite morskom solju i susamom. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Bela jagnjeća čorba
Sastojci: 400 g jagnjećeg mesa (ako ne volite jagnjetinu, zamenite je teletinom), 2 šargarepe, koren peršuna, manji koren celera, veći praziluk ili 2 glavice crnog luka, zelena paprika, svež oljušten paradajz isečen na kockice, opciono, žumance, 2 kašike pavlake, kašičica brašna, ulje, lovorov list, biber u zrnu i mleven, malo mlevene slatke paprike, so, peršunov list.
Priprema: Izdinstajte iseckani praziluk, šargarepu, celer, papriku, a možete i paradajz. Dodajte meso isečeno na kockice, list lovora, biber u zrnu i malo mlevene slatke paprike. Nalijte vodom i kuvajte. Kad je meso gotovo, razmutite kašičicu brašna u malo mlake vode ili mleka, dodajte u čorbicu i pustite da vri 2-3 minuta. Dodajte so i mleveni biber. U veću činiju umutite žumance i pavlaku i polako dodajte vrućoj čorbu i brzo mutite žicom da se ne naprave grudvice. Dodajte peršunov list i servirajte sa malo limuna.
Jagnjeći kotleti
Sastojci: komad jagnjećih rebara, istranžiranih, 2 kašike maslinovog ulja, pet grančica sveže majčine dušice ili 2 kašičice suve, 2 grančice svežeg ruzmarina, 2 čena crnog luka, sitno iseckana, pola šake svežeg peršuna, 2 kašike putera, šaka prezli, so, biber.
Priprema: Zagrejte rernu na 230 stepeni. U ceo komad rebara utrljajte so i biber i propržite ga na maslinovom ulju sa obe strane na jakoj vatri minut-dva da dobije zlatnu koricu. Izvadite ih sve i ostavite sa strane. Za to vreme u multipraktiku pomešaje majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, peršun, prezle, so i biber prema ukusu, omekšao puter i ulje. Tu smesu stavite preko rebara, koja ste stavili u posudu za pečenje. Pecite jagnjetinu 15-18 minuta (zavisi od veličine rebara) ili više ako volite. Kada je meso gotovo, uvijte ga u aluminijumsku foliju na pet minuta, isecite na dva ili jedno rebro i servirajte uz krompir-pire.
Punjena teletina
Sastojci: 2 kg telećih prsa, glavica crnog luka, 2 zemičke, 100 g mesnate slanine, 1-2 pileće džigerice, 2 jajeta, 2-3 kašike kuvanog pirinča, so, biber, peršunovo lišće. Plus krompir i šaragarepa.
Priprema: Najbolje je da vam mesar pripremi meso i napravi džep koji ćete posle puniti sa nadevom. Meso posoliti i malo pobiberiti sa svih strana. Oljuštiti i nekoliko krompira i par šargarepica, koje možete da pečete zajedno sa mesom. Za nadev potopite 2 zemičke (ili sredinu od hleba) u malo mleka. Crni luk sitno iseckajte i propržite sa kockicama slanine. Dodajte usitnjenu pileću džigericu, jaja, kuvani pirinač so, biber i seckano peršunovo lišće. Ovim nadevom napunite teleća prsa, ušijte koncem ili pričvrstite pomoću nekoliko čačkalica. Stavite u pleh za pečenje, prelijte sa malo ulja, pa okolo poređajte krompir i šargarepu. Sipajte malo vode, prekrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko sat i po. Zatim, skinite foliju i nastavite sa pečenjem jos oko sat, povremeno prelivajući sokom od pečenja.
Zapečeni brokoli
Sastojci: jedan cvet brokolija (može i karfiol ili oboje), sir po želji. Za bešamel: 2 kašike putera, kašika brašna, 2,5 dl mlakog mleka, so, biber, malo muskatnog oraščića.
Priprema: Za bešamel sos na tihoj vatri na puteru propržite brašno i postepeno dodajte mleko neprestano mešajući. Sve krčkajte dok se sos ne zgusne, pa začinite. Brokoli kratko blanširajte u slanoj vodi, zatim ga stavite u vatrostalnu činiju, prelijete bešamel sosom i preko toga narendajte kačkavalj. Zapecite u rerni kratko, 10 minuta, samo da kačkavalj uhvati koricu.
Prolećna salata od spanaća i jagoda
Verovali ili ne, ali kombinacija svežeg mladog spanaća sa jagodama uz odgovarajući preliv može da bude apsolutno neodoljiva.
Sastojci: pakovanje bebi-spanaća, šolja iseckanih jagoda, četvrtina šolje suvih brusnica, četvrtina šolje oraha, četvrtina šolje fete ili plavog sira, opciono. Za preliv: trećina šolje ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika šećera, pola kašičice dižon senfa.
Priprema: Iseckajte jagode i orahe. Napravite preliv tako što ćete u maloj staklenog tegli staviti sve sastojke, zatvoriti poklopcem i energično promućkati. U činiju za serviranje stavite spanać, dodajte jagode, sir ako ga stavljate, orahe i suvo voće, prelijte dresingom i promešajte.
Nepečena torta sa jagodama
Sastojci: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa, 100 g mlevenih oraha (ili mlevenih pečenih lešnika), 50 g šećera u prahu, 80 g putera, 6-7 kašika soka (od pomorandže ili breskve). Za fil: 250 ml mlečne slatke pavlake, 250 g krem sira, 200 g šećera u prahu, kesica želatina (10 g). Plus 600 g jagoda.
Priprema: U činiju stavite keks, orahe, šećer u prahu, puter iseckan na listiće i sok, pa umesite. Obruč okruglog kalupa za pečenje torte (20 cm) stavite na tanjir za serviranje, pa u njemu utisnite smesu, poravnajte i ostavite u frižideru. U činiju sipajte slatku pavlaku i kratko je umutite uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodajte krem sir i još kratko umutite. Rastopite želatin u vodu i ostavite da nabubri pola minuta. Zatim šerpicu stavite na tihu vatru da se smesa ugreje (ne sme da provri), pa istopljen želatin sipajte odmah u fil i još jednom umutite mikserom. Izvadite kalup za podlogom za tortu i par kašika fila nanesite po podlozi kako bi se jagode bolje "zalepile". Poređajte jagode, preko toga sipajte fil, malo protresite kalup i ostavite tortu u frižider da se dobro rashladi, najmanje 10 sati. Sutradan ukrasite tortu po želji (jagodama, rendanom belom čokoladom ili usitnjenim blanširanim bademima).
Kuvari ovo rade SVAKI PUT KAD PEKU MESO! Dodaju ova 2 sastojka koja prave OGROMNU razliku!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Eksplozija se dogodila u predgrađu Sumija, u blizini baza u kojima je stacionirano ukrajinsko vojno osoblje, izjavio je za RIA Novosti Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevskoj oblasti.
Ukrajinske trupe su britanskim projektilom "Storm Shadow" napale večeras morsku trgovačku luku Berdjansk u regionu Zaporožja i pogodile praznu burad za gorivo, saopštio je predsednik komisije ruske Javne komore za pitanja suvereniteta i kopredsedavajući Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju čuvenom novinaru Bi-Bi-Sija, za najpoznatiju političku emisiju britanskog servisa Hard Talk, koji će biti emitovan večeras u 01.30 časova posle ponoći, po našem vremenu.
Ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Bio je to uobičajen dan za premijera, koji je trebalo da ima nekoliko sastanaka.
Da Goran Vesić kog protiv zakonito drže u pritvoru nije bio na funkciji ministra građevinarstva tokom rekonstrukcije železničke stanice u Novom Sadu opšte je poznata činjenica, ali pojedinim opozicionarima koji gostuju na tajkunskim medijima upravo ta notorna stvar počela je da se javlja, pa je u programu ponavljaju kao papagaji.
Tri osobe uhapšene su u blizini manastira Visoki Dečani i određen im je pritvor do 48 sati, zbog toga što su na vozilu imali natpis “Kosovo je Srbija”, saopšteno je iz regionalne direkcije tzv. kosovske policije u Peći.
O najnovijim dešavanjima u Rusiji i Ukrajini za našu televiziju govorili su Tomo Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i Pukovnik Veselin Šljivančanin.
Gosti Info jutra advokat Zora Dobričanin i analitičar Saša Borojević, govorili su o tome kako kompanija SBB u vlasništvu Dragana Šolaka krije IP adrese osoba sa kojima je maloletni ubica Kosta K. komunicirao.
Profesor dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i stručnjak za izborne kampanje Milan Stevanović Piksel bili su gosti Informerovog "Otvorenog studija". Govorili su o protestima u centru Beograda, kao i o globalnoj bezbednosti.
Brojni običaji koji se poštuju tokom sezone slava, često među vernicima stvaraju nedoumice, pa se tako uvek postavlja pitanje, kada je pravo vreme da se zapali slavska sveća.
Poznati Novopazarac Sead Bihorac ponovo je oduševio sve svoje sugrađane pokretanjem novog humanitarnog projekta. Započeo je izgradnju stambene zgrade sa šest stanova namenjenih samohranim majkama i njihovoj deci.
Sutra će se oljuštiti bezopasna svemirska stena, savladana snažnijim povlačenjem sunčeve gravitacije, koju su u poslednja dva meseca naučnici nazivali "mini mesecom".
Željko Tojaga zvani Žmigi (54), nekadašnji pripadnik rasformirane Jedinice za specijalne operacije, koji je u aprilu 2018. godine izašao iz zatvora pošto je odslužio kaznu od 15 godine, trebao je "zoljom" da gađa automobil u kom se nalazio tadašnji premijer Zoran Đinđić, pisali su mediji svojevremeno.
Selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, bio je izuzetno raspoložen posle plasmana na Evrobasket 2025. godine, pa je na konferenciji za medije imao opširno izlaganje.
Srpski reprezentativac - Đorđe Petrović, oduševio je stručni štab Čelsija sjajim partijama u dresu Strazbura, ali i "orlova" zbog čega se uveliko sprema njegov povratak na "Stamford Bridž".
Novi tehnološki napredak tokom ratnog vremena sprečiće ozbiljnije probijanje fronta duž ukrajinsko-ruske granice do oko 2027. godine, izjavio je Valerij Zalužni, bivši vrhovni komandant Ukrajine i sadašnji ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, za „Ukrajinsku pravdu“ u intervjuu objavljenom 23. novembra.
Premijer Rumunije i predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (PSD) Marsel Čolaku i nezavisni ultradesničarski kandidat Kalin Georgesku posle oko 80 odsto prebrojanih glasova vode nezavisnu bitku na danas održanim predsedničkim izborima u Rumuniji, navodi se u podacima rumunske izborne komisije, preneo je Rojters.
Zapad se suočava sa najvećom pretnjom od 1945. godine, izjavio je danas general Džek Kin, vojni savetnik novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, povodom opasnosti od eskaliranja sukoba u Ukrajini u novi svetski rat.
Izraelska vojska sprovela je nekoliko napada na južna predgrađa Bejruta, javili su libanski državni mediji posle poziva izraelskih vlasti da budu evakuisana određena područja smatrana kao uporište proiranskog Hezbolaha, pokreta u otvorenom ratu sa Izraelom.
Mirjana Joković rođena na današnji dan 1967. godine, još kao šesnaestogodišnja tinejdžerka pojavila se u seriji "Kamiondžije opet voze", gde je igrala unuku legendarnom Jaretu kojeg je glumio Miodrag Petrović Čkalja.
Pobednica rijaliti programa "Zadruga" Iva Grgurić ekskluzivno za Informer otvorila je vrata svog doma u jednom od najluksuznijih delova Beograda. Starleta nas je, tom prilikom, pustila u garderober vredan čak 100.000 evra, a pred našim kamerama izdvojila je kako omiljene, tako i najskuplje komade koje poseduje.
Jovana Tipšin se godinama unazad družila sa Draganom Markovićem Palmom, a sada je ispričala sve o njihovom poslednjem susretu, koji je bio pre tri nedelje.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.