Svečana VASKRŠNJA GOZBA! Od bele JAGNJEĆE ČORBE, preko PUNJENE TELETINE do nepečene TORTE sa JAGODAMA!
Podeli vest
Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima
Svečani vaskršnji ručak je doživljaj za celu porodicu. Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju, prosto se topi u ustima i lepi pod prstima. Budite ipak umereni u svemu, naročito ne preterujte s jajima. Vaskrs se slavi nekoliko dana, hrane i vremena ima dovoljno za degustiranje.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Štapići punjeni sirom
Sastojci: pakovanje kora za pitu, 300 g sira (možete da dodate i malo barenog spanaća po želji), 2 jajeta, susam za posipanje, malo ulja, malo kisele vode.
Priprema: Kore isecite na četvrtinu. Izgnječite sir i umutite sa jednim jajetom. Odvojte dva lista, pospite sa malo ulja i kisele vode. Rasporedite fil po dužini i napravite štapić. Ponovite dok ne potrošite kore i sir. Stavite papir za pečenje u pleh, složite štapiće, premažite umućenim jajetom, pospite morskom solju i susamom. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Bela jagnjeća čorba
Sastojci: 400 g jagnjećeg mesa (ako ne volite jagnjetinu, zamenite je teletinom), 2 šargarepe, koren peršuna, manji koren celera, veći praziluk ili 2 glavice crnog luka, zelena paprika, svež oljušten paradajz isečen na kockice, opciono, žumance, 2 kašike pavlake, kašičica brašna, ulje, lovorov list, biber u zrnu i mleven, malo mlevene slatke paprike, so, peršunov list.
Priprema: Izdinstajte iseckani praziluk, šargarepu, celer, papriku, a možete i paradajz. Dodajte meso isečeno na kockice, list lovora, biber u zrnu i malo mlevene slatke paprike. Nalijte vodom i kuvajte. Kad je meso gotovo, razmutite kašičicu brašna u malo mlake vode ili mleka, dodajte u čorbicu i pustite da vri 2-3 minuta. Dodajte so i mleveni biber. U veću činiju umutite žumance i pavlaku i polako dodajte vrućoj čorbu i brzo mutite žicom da se ne naprave grudvice. Dodajte peršunov list i servirajte sa malo limuna.
Jagnjeći kotleti
Sastojci: komad jagnjećih rebara, istranžiranih, 2 kašike maslinovog ulja, pet grančica sveže majčine dušice ili 2 kašičice suve, 2 grančice svežeg ruzmarina, 2 čena crnog luka, sitno iseckana, pola šake svežeg peršuna, 2 kašike putera, šaka prezli, so, biber.
Priprema: Zagrejte rernu na 230 stepeni. U ceo komad rebara utrljajte so i biber i propržite ga na maslinovom ulju sa obe strane na jakoj vatri minut-dva da dobije zlatnu koricu. Izvadite ih sve i ostavite sa strane. Za to vreme u multipraktiku pomešaje majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, peršun, prezle, so i biber prema ukusu, omekšao puter i ulje. Tu smesu stavite preko rebara, koja ste stavili u posudu za pečenje. Pecite jagnjetinu 15-18 minuta (zavisi od veličine rebara) ili više ako volite. Kada je meso gotovo, uvijte ga u aluminijumsku foliju na pet minuta, isecite na dva ili jedno rebro i servirajte uz krompir-pire.
Punjena teletina
Sastojci: 2 kg telećih prsa, glavica crnog luka, 2 zemičke, 100 g mesnate slanine, 1-2 pileće džigerice, 2 jajeta, 2-3 kašike kuvanog pirinča, so, biber, peršunovo lišće. Plus krompir i šaragarepa.
Priprema: Najbolje je da vam mesar pripremi meso i napravi džep koji ćete posle puniti sa nadevom. Meso posoliti i malo pobiberiti sa svih strana. Oljuštiti i nekoliko krompira i par šargarepica, koje možete da pečete zajedno sa mesom. Za nadev potopite 2 zemičke (ili sredinu od hleba) u malo mleka. Crni luk sitno iseckajte i propržite sa kockicama slanine. Dodajte usitnjenu pileću džigericu, jaja, kuvani pirinač so, biber i seckano peršunovo lišće. Ovim nadevom napunite teleća prsa, ušijte koncem ili pričvrstite pomoću nekoliko čačkalica. Stavite u pleh za pečenje, prelijte sa malo ulja, pa okolo poređajte krompir i šargarepu. Sipajte malo vode, prekrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko sat i po. Zatim, skinite foliju i nastavite sa pečenjem jos oko sat, povremeno prelivajući sokom od pečenja.
Zapečeni brokoli
Sastojci: jedan cvet brokolija (može i karfiol ili oboje), sir po želji. Za bešamel: 2 kašike putera, kašika brašna, 2,5 dl mlakog mleka, so, biber, malo muskatnog oraščića.
Priprema: Za bešamel sos na tihoj vatri na puteru propržite brašno i postepeno dodajte mleko neprestano mešajući. Sve krčkajte dok se sos ne zgusne, pa začinite. Brokoli kratko blanširajte u slanoj vodi, zatim ga stavite u vatrostalnu činiju, prelijete bešamel sosom i preko toga narendajte kačkavalj. Zapecite u rerni kratko, 10 minuta, samo da kačkavalj uhvati koricu.
Prolećna salata od spanaća i jagoda
Verovali ili ne, ali kombinacija svežeg mladog spanaća sa jagodama uz odgovarajući preliv može da bude apsolutno neodoljiva.
Sastojci: pakovanje bebi-spanaća, šolja iseckanih jagoda, četvrtina šolje suvih brusnica, četvrtina šolje oraha, četvrtina šolje fete ili plavog sira, opciono. Za preliv: trećina šolje ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika šećera, pola kašičice dižon senfa.
Priprema: Iseckajte jagode i orahe. Napravite preliv tako što ćete u maloj staklenog tegli staviti sve sastojke, zatvoriti poklopcem i energično promućkati. U činiju za serviranje stavite spanać, dodajte jagode, sir ako ga stavljate, orahe i suvo voće, prelijte dresingom i promešajte.
Nepečena torta sa jagodama
Sastojci: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa, 100 g mlevenih oraha (ili mlevenih pečenih lešnika), 50 g šećera u prahu, 80 g putera, 6-7 kašika soka (od pomorandže ili breskve). Za fil: 250 ml mlečne slatke pavlake, 250 g krem sira, 200 g šećera u prahu, kesica želatina (10 g). Plus 600 g jagoda.
Priprema: U činiju stavite keks, orahe, šećer u prahu, puter iseckan na listiće i sok, pa umesite. Obruč okruglog kalupa za pečenje torte (20 cm) stavite na tanjir za serviranje, pa u njemu utisnite smesu, poravnajte i ostavite u frižideru. U činiju sipajte slatku pavlaku i kratko je umutite uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodajte krem sir i još kratko umutite. Rastopite želatin u vodu i ostavite da nabubri pola minuta. Zatim šerpicu stavite na tihu vatru da se smesa ugreje (ne sme da provri), pa istopljen želatin sipajte odmah u fil i još jednom umutite mikserom. Izvadite kalup za podlogom za tortu i par kašika fila nanesite po podlozi kako bi se jagode bolje "zalepile". Poređajte jagode, preko toga sipajte fil, malo protresite kalup i ostavite tortu u frižider da se dobro rashladi, najmanje 10 sati. Sutradan ukrasite tortu po želji (jagodama, rendanom belom čokoladom ili usitnjenim blanširanim bademima).
Kuvari ovo rade SVAKI PUT KAD PEKU MESO! Dodaju ova 2 sastojka koja prave OGROMNU razliku!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Lista Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije "Za domaćinsku Jagodinu" koja će se na lokalnim izborima u Jagodini 2. juna naći pod rednim brojem 1, započela je danas svoju predizbornu kampanju obilaskom sela Belica, Šantarovac i Bunar.
"Očekujem da će biti teška kampanja. Očekujem da odnesemo pobedu, ali za to je potrebno mnogo da radimo, zato što maj neće biti nimalo lak. Mi nemamo mnogo vremena za kampanju, zato što se bavimo ozbiljnim pitanjima od nacionalnog interesa", rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić za "Blic" TV.
Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke na listi "Aleksandar Vučić – Niš sutra" predala je noćas izbornu listu za predstojeće lokalne izbore u Nišu.
Srpska napredna stranka danas prikuplja potpise u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma kao i u mesnim zajednicama u Futogu i Kaću, a velike gužve na lokaciji gde se glasovi prikupljaju govore da je izlaznost velika.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je podršku izbornoj listi SNS "Aleksandar Vučić - Vračar sutra" za izbore za Skupštinu gradske opštine Vračar.
Bivši šef BIA Aleksandar Vulin kaže da kampanja mržnje Dinka Gruhonjića koju vodi protiv Srbije, od Dubrovnika, Cetinja, pa preko Sarajeva, nije mera naše tolerancije, već mera našeg odsustva samopoštovanja.
Prosečne februarske plate u javnom sektoru su prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosile 98.886 dinara što je za oko 4.700 dinara više od ukupnog republičkog proseka koji je iznosio 94.125 dinara.
Polovinom marta jе u okviru Zakona o rodnoj ravnopravnosti počеo da važi Pravilnik koji rеgulišе prava za nеplaćеni rad - onih koji radе, a nе dobijaju novčanu nadoknadu za to.
U novom Info danu o sramnoj rezoluciji o nepostojećem genocidu u Srebrenici i raznim srbomrzcima koji nisu vredni pomena, govorili su Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i pukovnik u penziji i sociolog prof. dr Ilija Kajtez.
Tomislav Bokan, predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav i Tomo Lovrenković, novinar i politički aktivista gostovali su u emisiji "Info jutro" na Informer TV i diskutovali o srpskoj opoziciji.
Tomo Kovač, bivši ministar policije Republike Srpske i ekspert za bezbednost Dževad Galijašević analizirali su sramnu Rezoluciju o Srebrenici za Informer TV u emisiji "Info jutro".
Bratislav Jugović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i Zoran Spasić iz Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku gostovali su u "Info jutru" Informer TV. Oni su govorili o opoziciji u Srbiji, a posebno o njenom delu okupljenom oko Dragana Đilasa.
Od kontroverznog crnogorskog biznismena Branislava Brana Mićunovića (71), koji je preminuo u petak 19. aprila, oprostio se i bivši komadant Armije Bosne i Hercegovine, Naser Orić, koji je bio optužen za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.
Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.
Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, danas je primljen u Urgentni centar! Informaciju je preneo Kurir, a prema saznanjima Informera, otac prvog reketa sveta povredio je rame i zato je hospitalizovan!
Košarkaši Denver Nagetsa jutros su poraženi od Los Anđeles Lejkersa u gostima sa 119:108, a pre utakmice viđena je nesvakidašnja situacija, koja je može se reći itekako uticala da aktuelni prvak izgubi meč u "Kripto Areni".
Crvena zvezda planira da vrati golmana Milana Borjana (36) i kupi mladog Veljka Ilića (20) iz TSC-a, ukoliko proda Omrija Glazera (28), saznaje Informer.
Rusija mora da podrži trenutnu dinamiku u zoni Specijalne vojne operacije, kada raste panika u neprijateljskim redovima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Novobahmutovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koje je bilo ključna tačka u borbi proteklih dana, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.
Miljko Živojinović kaže da je dozvolu za premeštanje očevog tela dobio još pre četiri godine, ali da je zbog pandemije koronavirusa sve bilo stopirano.
Porodica Marka Utržana (20) iz Kikinde, svirepo mučenog i ubijenog vojnika JNA 1991. godine u hrvatskom logoru Rakitje u Zagrebu, nije dobila pravdu koju je čekala 33 godine.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.