Sve OD KAFE! POSLASTICE, piće i SLANA JELA od omiljenog NAPITKA! /7 RECEPATA/
Podeli vest
Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu...
Svako od nas ima omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko - kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu... Poznata je i izjava Luize Mej Alkot, autorke romana "Male žene", koja je svojevremeno rekla kako bi "radije prihvatila kafu nego komplimente".
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
23.05.2021
12:11
Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće ili instant kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti obradovati...
Foto: Shutterstock
Tiramisu
Sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g slatke pavlake za šlag, ekstrakt vanile (po želji), 250 g maskarpone sira, pakovanje piškota, šoljica jake domaće kafe.
Priprema: U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte. Piškote prepolovite napola, umočite u kafu i stavite u čašu. Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaoom.
Foto: Shutterstock
Kremaste kocke sa kiselom pavlakom
Sastojci za koru: 250 g putera, 300 g šećera, 6 jaja, 300 g brašna, 50 g kakao-praha, 3 vanilin-šećera, prašak za pecivo, 6 kašika mleka, 1,5 dl skuvane, sveže mlevene kafe, 4 kašike ruma
Sastojci za fil: 3 dl slatke pavlake, 4 dl kisele pavlake, 5 kašika-šećera, kesica želatina. Sastojci za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja.
Priprema: Umutite puter, šećer i žumanca, pa dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjedinite i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutite mikserom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Želatin potopite u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku umutite viljuškom, pa dodajte šećer i polako promešajte. Slatku pavlaku posebno umutite u čvrst šlag, pa sjedinite sa kiselom pavlakom. Dodajte želatin i promešajte, pa premažite koru i ostavite da se hladi u frižideru bar sat vremena. Čokoladu otopite sa uljem na laganoj temperaturi i prelijte preko fila, pa vratite da se još malo stegne.
Foto: Shutterstock
Mafini sa lešnicima
Sastojci: 100 g omekšalog putera, 100 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 2 jajeta, 4 kašičice instant kafe, 100 ml vode, 25 g usitnjenih lešnika (možete i oraha), 12 lešnika za ukrašavanje, prstohvat soli. Za preliv: 200 ml sira maskarpone, 3 kašičice instant kafe, 2 kašike šećera.
Priprema: Kalupe za mafine obložite korpicama. 4 kašičice instant kafe skuvajte u 100 ml vode i ohladite. Mutite puter, brašno, šećer i jaja sa kafom i prstohvatom soli, dok ne postane kremasto. Kad je smesa umućena, dodajte lešnike. Smesu sipajte u kalupe i pecite na 180 stepeni 18-20 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupima nekoliko minuta, pa ih povadite i ohladite potpuno. U velikoj posudi pomešajte maskarpone i 3 kašičice kafe sa šećerom, zatim umutite. Na svaki mafin stavite preliv, a zatim po želji ukrasite lešnicima na vrhu.
Foto: Shutterstock
Čokoladna mus torta
Sastojci: Za biskvit: 150 g tamne čokolade, 100 g putera, 100 ml neutralne pavlake za kuvanje, puna kašika kakaoa, 4 jajeta, 4 kašike šećera. Za mus od kafe: 2 žumanca, 100 g šećera, jedna i po kašika gustina, 160 ml mleka, kašičica arome vanile, 2 kašike instant kafe, pola kašike želatina, 2 kašike hladne vode, 250 ml mlečne slatke pavlake. Plus kakao za posipanje.
Priprema: Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri, dodajte pavlaku za kuvanje, kakao i jedno po jedno žumance. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Lagano sjedinite ovaj sneg i čokoladnu smesu, izlijte u kalup (20 cm) obložen pek papirom i namašćen puterom i pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad se torta prohladi, izvadite je iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir. Za mus ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se krem ne zgusne kao puding. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i instant kafu i izmešajte. Želatin u šerpici prelijte hladnom vodom, ostavite 5-10 minuta da nabubri, pa zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i promešajte. Umutite slatku pavlaku i lagano dodajte u krem. Oko biskvita stavite obruč od kalupa i sipajte krem. Ostavite u frižideru na minimum 4 sata, a najbolje preko noći. Sutradan skinite kalup i pospite tortu kakaoom.
Foto: Shutterstock
Domaća moka sa lavandom
Sastojci (za 4 šolje): šolja slatke pavlake, kašičica suvih cvetova lavande (uzmite iz čaja od lavande), 50 g čokolade, 4 šolje filter kafe (slično kao kod pripreme čaja, vrelom vodom prelijte kafu preko filtera od papira ili tkanine), malo šlaga (opciono).
Priprema: Najpre slatku pavlaku zagrejte u manjoj šerpici, kad počne da ključa, dodajte joj kašičicu cvetova suve lavande. Kuvajte sve zajedno par minuta, sklonite sa vatre i ostavite 15 minuta da ukus lavande prožme pavlaku. Koristeći cediljku očistite slatku pavlaku od cvetova lavande. Ponovo vratite pavlaku u šerpicu, zagrejte je i dodajte joj čokoladu, koja će se ubrzo istopiti. Napravite filter kafu i sipajte u šolje. Rasporedite čokoladu sa pavlakom u svaku šolju i dodajte šlag po želji.
Foto: Shutterstock
Pikantni but u marinadi
Sastojci: 1 kg svinjetine od buta, 125 ml jake espreso kafe, 125 ml balzamiko sirćeta, 125 g meda, 250 g kečapa, 2 kašičice senfa, 2 kašičice mlevenog kumina, 2 kašičice kakaoa, kašičica mlevenog čilija, kašičica vorčester sosa.
Priprema: U manjem tiganju debelog dna pomešajte sve sastojke i sipajte kašiku vode. Kuvajte na jakoj vatri, a kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15-20 minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Marinadom dobro natopite meso, najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Uključite rernu na najjače, pa zapecite meso na 15 minuta, okrenite ga, pokrijte folijom i pecite naredna dva sata na 180 stepeni. Ponovo pojačajte temperaturu na najjače, otklopite meso i zapecite ga još jednom na 15 minuta.
Foto: Shutterstock
Crveni majonez
Sastojci: 100 g majoneza, kašika čili sosa, kašičica instant kafe, kašika balzamiko sirćeta, čen belog luka, izgnječen.
Priprema: Pomešajte sve sastojke i poslužite kao sos uz meso, pljeskavice od povrća, pečeni krompir, tortilje...
JEDNOSTAVNO se pravi, IMPRESIVNO izgleda! Trajfl sa JAGODAMA i PIŠKOTAMA! /Recept/
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se javnosti danas u Moskvi u okviru velike godišnje konferencije sa pitanjima građana i medija. Govorio je o ratu u Ukrajini, odnosima sa Zapadom i ključnim unutrašnjim pitanjima.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se danas javnosti Srbije nakon što su 4 člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podneli ostavke.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije najoštrije osuđuje odluku Komonvelta Bahama da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kojom je grubo i svesno narušen međunarodnopravni poredak utemeljen na Povelji Ujedinjenih nacija, upravo u godini u kojoj se obeležava 80 godina od njenog usvajanja.
Provokatorka sa N1, tajkunska novinarka Žaklina Tatalović, pokušala je danas da na konferenciji za novinare posvećenoj situaciji u REM-u sramno isprovocira predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić, međutim, nije očekivala ono što je usledilo.
Danas pola Srbije slavi, a pola ide na slavu, pa su se mnogi dosetili kako da zarade na današnji dan i olakašaju roditeljima koji imaju malu decu. Verovali ili ne, napravili su specijalne slavske pakete u takozvanim čuvaonicima.
HL je retka vrsta raka koja pogađa bele krvne ćelije - limfocite. U Srbiji svake godine oboli oko 200 osoba, a više od polovine obolelih je starosti između 15 i 40 godina.
U današnjoj epizodi "Političkog kviza" znanje su ponovo odmerili Ljiljana Radulović Dimitrov iz Novog Sada, stari ljuditelj kvizova i učesnik istih i Branko Popadić iz Beograda, vazduhoplovni mehaničar u Vojsci Srbije.
U mestu Crkvine, na regionalnom putu Tutin – Novi Pazar, oko 19 sati dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je došlo do prevrtanja putničkog automobila.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa UKP, pod nadzorom Osnovnog javnog tužilaštva, uhapsili su dve osobe koje su osumnjičene da su prodavale prerađeno svinjsko meso zaraženo parazitom "Trichinela spiralis suis", a za obojucu je večeras određen pritvor do 30 dana.
Poruke sa kriptovane aplikacije Skaj ukazuju na to da je Radoje Zvicer tvrdio da zna ko je naručio ubistvo Jevrema Brkovića, koji je u napadu brutalno pretučen, a njegov pratilac Srđan Vojičić ubijen.
Uprava policije Crne Gore saopštila je da su sproveli pojačane aktivnosti na kontroli pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i operativno interesantnih osoba, kao i da su ovom akcijom sprečili ubistvo za koje se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe pripremali.
Gotovo 13 kilograma kokaina zaplenjeno je u sredu, 17. decembra, na graničnom prelazu Karasovići, a uhapšen je 56-godišnji albanski državljanin koji je drogu pokušao da prokrijumčari iz Republike Hrvatske ka Albaniji, piše Večernji.
Nemački kancelar Fridrih Merc poslao je danas svog izaslanika za Ukrajinu Gintera Zautera u Sjedinjene Američke Države, uoči razgovora Vašingtona i Moskve planiranih za vikend o mogućem mirovnom rešenju za Ukrajinu, saznaju nemački mediji od izvora iz vlade.
Ukrajina ima saznanja o tačnim lokacijama na teritoriji Belorusije na kojima će biti raspoređen ruski raketni sistem "Orešnik" i te informacije prosleđuje svojim partnerima, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas zakon kojim se ukida poslednji paket teških ekonomskih sankcija Siriji, nakon što je prethodno istu odluku izglasao američki Senat, što su Sirija, Turska i Saudijska Arabija pozdravile.
Direktor FBI-ja Kaš Patel objavio je da je postdoktorski kineski istraživač u SAD sa vizom optužen za navodno krijumčarenje ešerihije koli (E. coli) u zemlju i davanje lažnih izjava o tome.
Novinar "Četvrtog kanala" iz Jekaterinburga Kiril Bažanov zaprosio je svoju devojku tokom "Direktne linije" sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i pozvao šefa države na venčanje.
Muzej afričke umetnosti u Beogradu poziva ljubitelje avanture i putopisne literature na razgovor o knjizi "U srcu Afrike - Ekspedicija Kragujevac-Kilimandžaro 1975", autora Milana Rakočevića. Događaj će se održati u ponedeljak, 22. decembra u 18 časova.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar