• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

23.05.2021

14:21

Sve OD KAFE! POSLASTICE, piće i SLANA JELA od omiljenog NAPITKA! /7 RECEPATA/

Recepti

Sve OD KAFE! POSLASTICE, piće i SLANA JELA od omiljenog NAPITKA! /7 RECEPATA/

Podeli vest

Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu...

Svako od nas ima omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko - kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu... Poznata je i izjava Luize Mej Alkot, autorke romana "Male žene", koja je svojevremeno rekla kako bi "radije prihvatila kafu nego komplimente".

Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće ili instant kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti obradovati...

Foto: Shutterstock

Tiramisu

Sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g slatke pavlake za šlag, ekstrakt vanile (po želji), 250 g maskarpone sira, pakovanje piškota, šoljica jake domaće kafe.
Priprema:
U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte. Piškote prepolovite napola, umočite u kafu i stavite u čašu. Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaoom.

Foto: Shutterstock

Kremaste kocke sa kiselom pavlakom

Sastojci za koru: 250 g putera, 300 g šećera, 6 jaja, 300 g brašna, 50 g kakao-praha, 3 vanilin-šećera, prašak za pecivo, 6 kašika mleka, 1,5 dl skuvane, sveže mlevene kafe, 4 kašike ruma
Sastojci za fil: 3 dl slatke pavlake, 4 dl kisele pavlake, 5 kašika-šećera, kesica želatina. Sastojci za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja.
Priprema:
Umutite puter, šećer i žumanca, pa dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjedinite i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutite mikserom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Želatin potopite u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku umutite viljuškom, pa dodajte šećer i polako promešajte. Slatku pavlaku posebno umutite u čvrst šlag, pa sjedinite sa kiselom pavlakom. Dodajte želatin i promešajte, pa premažite koru i ostavite da se hladi u frižideru bar sat vremena. Čokoladu otopite sa uljem na laganoj temperaturi i prelijte preko fila, pa vratite da se još malo stegne.

Foto: Shutterstock

Mafini sa lešnicima

Sastojci: 100 g omekšalog putera, 100 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 2 jajeta, 4 kašičice instant kafe, 100 ml vode, 25 g usitnjenih lešnika (možete i oraha), 12 lešnika za ukrašavanje, prstohvat soli. Za preliv: 200 ml sira maskarpone, 3 kašičice instant kafe, 2 kašike šećera.
Priprema:
Kalupe za mafine obložite korpicama. 4 kašičice instant kafe skuvajte u 100 ml vode i ohladite. Mutite puter, brašno, šećer i jaja sa kafom i prstohvatom soli, dok ne postane kremasto. Kad je smesa umućena, dodajte lešnike. Smesu sipajte u kalupe i pecite na 180 stepeni 18-20 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupima nekoliko minuta, pa ih povadite i ohladite potpuno. U velikoj posudi pomešajte maskarpone i 3 kašičice kafe sa šećerom, zatim umutite. Na svaki mafin stavite preliv, a zatim po želji ukrasite lešnicima na vrhu.

Foto: Shutterstock

Čokoladna mus torta

Sastojci: Za biskvit: 150 g tamne čokolade, 100 g putera, 100 ml neutralne pavlake za kuvanje, puna kašika kakaoa, 4 jajeta, 4 kašike šećera. Za mus od kafe: 2 žumanca, 100 g šećera, jedna i po kašika gustina, 160 ml mleka, kašičica arome vanile, 2 kašike instant kafe, pola kašike želatina, 2 kašike hladne vode, 250 ml mlečne slatke pavlake. Plus kakao za posipanje.
Priprema:
Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri, dodajte pavlaku za kuvanje, kakao i jedno po jedno žumance. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Lagano sjedinite ovaj sneg i čokoladnu smesu, izlijte u kalup (20 cm) obložen pek papirom i namašćen puterom i pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad se torta prohladi, izvadite je iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir. Za mus ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se krem ne zgusne kao puding. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i instant kafu i izmešajte. Želatin u šerpici prelijte hladnom vodom, ostavite 5-10 minuta da nabubri, pa zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i promešajte. Umutite slatku pavlaku i lagano dodajte u krem. Oko biskvita stavite obruč od kalupa i sipajte krem. Ostavite u frižideru na minimum 4 sata, a najbolje preko noći. Sutradan skinite kalup i pospite tortu kakaoom.

Foto: Shutterstock

Domaća moka sa lavandom

Sastojci (za 4 šolje): šolja slatke pavlake, kašičica suvih cvetova lavande (uzmite iz čaja od lavande), 50 g čokolade, 4 šolje filter kafe (slično kao kod pripreme čaja, vrelom vodom prelijte kafu preko filtera od papira ili tkanine), malo šlaga (opciono).
Priprema:
Najpre slatku pavlaku zagrejte u manjoj šerpici, kad počne da ključa, dodajte joj kašičicu cvetova suve lavande. Kuvajte sve zajedno par minuta, sklonite sa vatre i ostavite 15 minuta da ukus lavande prožme pavlaku. Koristeći cediljku očistite slatku pavlaku od cvetova lavande. Ponovo vratite pavlaku u šerpicu, zagrejte je i dodajte joj čokoladu, koja će se ubrzo istopiti. Napravite filter kafu i sipajte u šolje. Rasporedite čokoladu sa pavlakom u svaku šolju i dodajte šlag po želji.

Foto: Shutterstock

Pikantni but u marinadi

Sastojci: 1 kg svinjetine od buta, 125 ml jake espreso kafe, 125 ml balzamiko sirćeta, 125 g meda, 250 g kečapa, 2 kašičice senfa, 2 kašičice mlevenog kumina, 2 kašičice kakaoa, kašičica mlevenog čilija, kašičica vorčester sosa.
Priprema:
U manjem tiganju debelog dna pomešajte sve sastojke i sipajte kašiku vode. Kuvajte na jakoj vatri, a kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15-20 minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Marinadom dobro natopite meso, najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Uključite rernu na najjače, pa zapecite meso na 15 minuta, okrenite ga, pokrijte folijom i pecite naredna dva sata na 180 stepeni. Ponovo pojačajte temperaturu na najjače, otklopite meso i zapecite ga još jednom na 15 minuta.

Foto: Shutterstock

Crveni majonez

Sastojci: 100 g majoneza, kašika čili sosa, kašičica instant kafe, kašika balzamiko sirćeta, čen belog luka, izgnječen.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i poslužite kao sos uz meso, pljeskavice od povrća, pečeni krompir, tortilje...

JEDNOSTAVNO se pravi, IMPRESIVNO izgleda! Trajfl sa JAGODAMA i PIŠKOTAMA! /Recept/

VANILICE SA ORASIMA! Ukusni kolačići za celu porodicu! /VIDEO/

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija