Sve OD KAFE! POSLASTICE, piće i SLANA JELA od omiljenog NAPITKA! /7 RECEPATA/
Podeli vest
Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu...
Svako od nas ima omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko - kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore. Sveže mlevena kafa postala je sinonim za opuštanje, posebno u onom delu dana koji je posvećen samo nama, u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo na sve obaveze. Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama (za one smelije i u slanim) jer poslasticama daje jednu otmenu a jaku notu... Poznata je i izjava Luize Mej Alkot, autorke romana "Male žene", koja je svojevremeno rekla kako bi "radije prihvatila kafu nego komplimente".
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
23.05.2021
12:11
Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće ili instant kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti obradovati...
Foto: Shutterstock
Tiramisu
Sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g slatke pavlake za šlag, ekstrakt vanile (po želji), 250 g maskarpone sira, pakovanje piškota, šoljica jake domaće kafe.
Priprema: U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte. Piškote prepolovite napola, umočite u kafu i stavite u čašu. Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaoom.
Foto: Shutterstock
Kremaste kocke sa kiselom pavlakom
Sastojci za koru: 250 g putera, 300 g šećera, 6 jaja, 300 g brašna, 50 g kakao-praha, 3 vanilin-šećera, prašak za pecivo, 6 kašika mleka, 1,5 dl skuvane, sveže mlevene kafe, 4 kašike ruma
Sastojci za fil: 3 dl slatke pavlake, 4 dl kisele pavlake, 5 kašika-šećera, kesica želatina. Sastojci za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja.
Priprema: Umutite puter, šećer i žumanca, pa dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjedinite i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutite mikserom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom od žumanaca. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Želatin potopite u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku umutite viljuškom, pa dodajte šećer i polako promešajte. Slatku pavlaku posebno umutite u čvrst šlag, pa sjedinite sa kiselom pavlakom. Dodajte želatin i promešajte, pa premažite koru i ostavite da se hladi u frižideru bar sat vremena. Čokoladu otopite sa uljem na laganoj temperaturi i prelijte preko fila, pa vratite da se još malo stegne.
Foto: Shutterstock
Mafini sa lešnicima
Sastojci: 100 g omekšalog putera, 100 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 2 jajeta, 4 kašičice instant kafe, 100 ml vode, 25 g usitnjenih lešnika (možete i oraha), 12 lešnika za ukrašavanje, prstohvat soli. Za preliv: 200 ml sira maskarpone, 3 kašičice instant kafe, 2 kašike šećera.
Priprema: Kalupe za mafine obložite korpicama. 4 kašičice instant kafe skuvajte u 100 ml vode i ohladite. Mutite puter, brašno, šećer i jaja sa kafom i prstohvatom soli, dok ne postane kremasto. Kad je smesa umućena, dodajte lešnike. Smesu sipajte u kalupe i pecite na 180 stepeni 18-20 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupima nekoliko minuta, pa ih povadite i ohladite potpuno. U velikoj posudi pomešajte maskarpone i 3 kašičice kafe sa šećerom, zatim umutite. Na svaki mafin stavite preliv, a zatim po želji ukrasite lešnicima na vrhu.
Foto: Shutterstock
Čokoladna mus torta
Sastojci: Za biskvit: 150 g tamne čokolade, 100 g putera, 100 ml neutralne pavlake za kuvanje, puna kašika kakaoa, 4 jajeta, 4 kašike šećera. Za mus od kafe: 2 žumanca, 100 g šećera, jedna i po kašika gustina, 160 ml mleka, kašičica arome vanile, 2 kašike instant kafe, pola kašike želatina, 2 kašike hladne vode, 250 ml mlečne slatke pavlake. Plus kakao za posipanje.
Priprema: Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri, dodajte pavlaku za kuvanje, kakao i jedno po jedno žumance. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Lagano sjedinite ovaj sneg i čokoladnu smesu, izlijte u kalup (20 cm) obložen pek papirom i namašćen puterom i pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad se torta prohladi, izvadite je iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjir. Za mus ubacite u šerpicu žumanca i šećer, dobro izmešajte, dodajte gustin i toplo mleko i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se krem ne zgusne kao puding. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i instant kafu i izmešajte. Želatin u šerpici prelijte hladnom vodom, ostavite 5-10 minuta da nabubri, pa zagrejte na slaboj vatri da se otopi. Sipajte u krem od kafe i promešajte. Umutite slatku pavlaku i lagano dodajte u krem. Oko biskvita stavite obruč od kalupa i sipajte krem. Ostavite u frižideru na minimum 4 sata, a najbolje preko noći. Sutradan skinite kalup i pospite tortu kakaoom.
Foto: Shutterstock
Domaća moka sa lavandom
Sastojci (za 4 šolje): šolja slatke pavlake, kašičica suvih cvetova lavande (uzmite iz čaja od lavande), 50 g čokolade, 4 šolje filter kafe (slično kao kod pripreme čaja, vrelom vodom prelijte kafu preko filtera od papira ili tkanine), malo šlaga (opciono).
Priprema: Najpre slatku pavlaku zagrejte u manjoj šerpici, kad počne da ključa, dodajte joj kašičicu cvetova suve lavande. Kuvajte sve zajedno par minuta, sklonite sa vatre i ostavite 15 minuta da ukus lavande prožme pavlaku. Koristeći cediljku očistite slatku pavlaku od cvetova lavande. Ponovo vratite pavlaku u šerpicu, zagrejte je i dodajte joj čokoladu, koja će se ubrzo istopiti. Napravite filter kafu i sipajte u šolje. Rasporedite čokoladu sa pavlakom u svaku šolju i dodajte šlag po želji.
Foto: Shutterstock
Pikantni but u marinadi
Sastojci: 1 kg svinjetine od buta, 125 ml jake espreso kafe, 125 ml balzamiko sirćeta, 125 g meda, 250 g kečapa, 2 kašičice senfa, 2 kašičice mlevenog kumina, 2 kašičice kakaoa, kašičica mlevenog čilija, kašičica vorčester sosa.
Priprema: U manjem tiganju debelog dna pomešajte sve sastojke i sipajte kašiku vode. Kuvajte na jakoj vatri, a kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15-20 minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Marinadom dobro natopite meso, najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Uključite rernu na najjače, pa zapecite meso na 15 minuta, okrenite ga, pokrijte folijom i pecite naredna dva sata na 180 stepeni. Ponovo pojačajte temperaturu na najjače, otklopite meso i zapecite ga još jednom na 15 minuta.
Foto: Shutterstock
Crveni majonez
Sastojci: 100 g majoneza, kašika čili sosa, kašičica instant kafe, kašika balzamiko sirćeta, čen belog luka, izgnječen.
Priprema: Pomešajte sve sastojke i poslužite kao sos uz meso, pljeskavice od povrća, pečeni krompir, tortilje...
JEDNOSTAVNO se pravi, IMPRESIVNO izgleda! Trajfl sa JAGODAMA i PIŠKOTAMA! /Recept/
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer tajfl sa jagodama i piškotama može da se pravi sa različitim sastojcima i u različitim količinama, u tome je lepota ovog kolača...
Omiljeni NATO general Zdravko Ponoš prizano je tokom gostovanja na tajkunskoj televiziji N1 da opozicija nije imala nikakve šanse za pobedu na izborima koji su održani 2. juna.
Evroposlanik iz redova socijaldemokrata Andreas Šider, osvedočeni srbomrzac i saradnik tajkuna Dragana Đilasa, izjavio je u intervjuu za tajkunski list "Nova" da Srbija ne može očekivati ubrzani put ka Evropskoj uniji nakon formiranja novog saziva Evropskog parlamenta.
Mnogi u opoziciji imaju problem da kažu kad izgube izbore ali je Marina Pavlić - kandidatkinja Save Manojlovića za Stari grad, priznala da je SNS pobedio na izborima 2. juna.
Đilas nikako da prеstanе da zagađujе javni prostor svojim nеbulozama, lažima i obavеznim napadima na prеdsеdnika Alеksandra Vučića, saopštila je danas Nеvеna Đurić potprеdsеdnik Glavnog odbora Srpskе naprеdnе strankе.
Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Zasavici kod Sremske Mitrovice otvorio prvi u nizu tematskih letnjih kampova za mlade iz dijaspore koji će se i ovog leta održati u dvadeset gradova i opština širom Srbije.
Na sednici Skupštine grada Beograda koja je zakazana za sutra, odbornici će odlučivati o budžetu grada za ovu godinu, a na dnevnom redu biće i predlozi drugih odluka.
Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.
Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.
Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji uključio se danas u program Informer TV povodom terorističkog napada koji se juče desio u Beogradu kod izraelske ambasade.
Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.
Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić gostovao je danas na Informer TV i tom prilikom govorio o jučerašnjem napadu na žandarma, kao i o aktivnostima policije u rasvetljavanju pozadine ovog terorističkog akta.
Vehabija Senad Ramović Becan (51), koji je 13,5 godina proveo na robijii zbog terorizma, objavio je dan pre terorističkog napada Miloša Žujovića (35) ispred izrealeske ambasade status na Fejsbuku u kojem poziva na ustanak!
Miloš Žujović (25), koji je u terorističkom napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu teško samostrelom ranio žandarma Miloša Jevremovića (34), ranije je hteo da upiše policijsku akademiju i da bude inspektor, rekao je danas za informer.rs njegov otac Zoran Žujović.
In Bom Hvang je pre godinu stigao u Crvenz zvezdu iz Olimpijakosa, a sada bi mogao dsa se vrati u Grčku, ali ne u Pirej, već u redove najvećeg rivala AEK.
Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su večeras u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, javili su francuski mediji.
Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti sa potrebom da premesti svoj glavni grad u zapadne regione. Ovo je izjavio penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor. Prema njegovim rečima, u Kijevu se već kuju odgovarajući planovi.
Nedavni manevri ruske fregate "Admiral Gorškov" i podmornice "Kazanj" u Karipskom moru izazvali su veliku pažnju. Rusija je ovim pokazala sposobnost svoje flote da deluje u toplim morima daleko od kuće. Na odgovor SAD-a se nije dugo čekao i ispostavio se kao prilično neobičan, objavio je The National Interest.
Lil Pamp jedan je od najpopularnijih repera u Americi. Na Instagramu ga prati više od 14 miliona ljudi, a albumi mu zauzimaju sam vrh američkih top lista.
Bilo je više hiljada ljudi - i stari i mladi, Kragujevčani, Beograđani, Nišlije, Novosađani, Leskovčani, ljubitelji muzike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i drugih zemalja.
Reper je razgovor sa okupljenim pripadnicima sedme sile, među kojima je bio i Informer, na pomen imena kompozitora Raleta Ratkovića, naprasno prekinuo.
Pas Beli, verni je prijatelj porodice Selaković iz Draglice kod Nove Varoši, ali i najbolji čuvar njihovog stada, naročito jaganjaca, sa kojima se svakodnevno igra...
Vidovdanski sabor u selu Krajčinovići, baš na granici teritorija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ove godine slavi poseban jubilej, čak 30 godina postojanja!
Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, pripadnik tadašnje "Mlade Bosne" Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, tokom njihove posete Sarajevu.
Narodni običaji na Vidovdan razlikuju se u različitim delovima Srbije, a koren je u poštovanju Svetovida, paganskog vrhovnog Boga iz prethrišćanskog doba.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.