Ukusno i SUPER JEFTINO! Hladna ITALIJANSKA ČORBA 'Pappa al pomodoro'! /RECEPT/
Uz ovu čorbu vam neće biti potreban nikakav drugi prilog ili jelo zato što je vrlo jaka i zasitna...
23.05.2021
18:22
Recepti
Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica, bogata raznovrsnim nutrijentima, a uz to može da se pripremi na stotinu načina. Najviše je poznat po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti. Paradajz ne znači ništa drugo do raj (rajčica, paradajz na eng. paradise) ili, bar što se nemačkog jezika tiče, rajska jabuka (paradiesapfel). U skladu s nazivom ove biljke, mnogi smatraju da smo u vekovnoj zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Zapravo, jabuka je rajska jabuka, odnosno paradajz.
Bilo da je zaista došla iz raja ili ne, ova namirnica bogata je belančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.
Foto: Pixabay
Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U evropskoj literaturi prvi ga 1544. godine pominje italijanski lekar i botaničar Pjetro Andrea Matioli, koji ga je nazvao pomo d'oro, odnosno zlatno voće ili zlatna jabuka, što je i danas jedan od njegovih sinonima. Zanimljivo je da je u Evropi isprva smatran čisto ukrasnom biljkom, uz bojazan da je čak otrovan, tako da su prošla još bezmalo dva veka pre nego što se iz bašta uselio u kuhinje.
Njegova crvena boja potiče od pomenutog likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je u sezoni sunčanja poželjno jesti što više ovog voća. Prema nekim studijama, znatno doprinosi sprečavanju razvoja raka prostate, a 540 ml soka dovoljno je da organizam dobije visoku dozu likopena.
Ovo voće takođe je dobar čistač organizma i diuretik. Pokazalo je blagotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja. Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, astme, anemije, artritisa, bolesti srca i krvnih sudova.
Paradajz je najdelotvorniji kao sok, tvrde istraživači. U tom obliku reguliše metabolizam i jača otpornost, a ukoliko nije posoljen, snižava krvni pritisak, reguliše varenje i efikasan je protiv bolesti jetre i pankreasa.
Foto: Pexes
Takođe, ima nisku energetsku vrednost, tek 18 kalorija u 100 grama, što ga čini odličnom namirnicom za mršavljenje.
Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuvanom obliku, jer termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje.
Foto: Shutterstock
Fokača sa crnim maslinkama
Sastojci: 500 g brašna, 500 ml mlake vode, suvi kvasac, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, seckani zreli paradajz ili šaka čeri paradajza, šaka crnih maslinki, sveži začini - bosiljak, origano i/ili ruzmarin. Foto: Shutterstock
Priprema: U veću činiju stavite brašno u koje ste umešali kvasac, so i biber. Mikserom ili rukama umesite testo, dodajući vodu i polovinu pripremljenog ulja. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, ostavite ga na toplom mestu jedan sat da mu se zapremina udvostruči. Naraslo testo prebacite u tepsiju obloženu papirom i razvucite ga rukama. Prstima napravite mala udubljenja u testu i u njih stavite (seckani) paradajz i maslinke. Prelijte sve maslinovim uljem, pospite iseckanim začinskim biljem i krupnom morskom soli. Fokaču pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu koricu.
Čorba sa njokama i kobasicama
Sastojci: glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 3 manje šargarepe, 2 korena peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 3 veća paradajza, kašičica šećera, kocka za pileću supu, so, biber, čili, bosiljak. Za njoke: jaje, 100 g brašna, malo soli (ili kupite gotove). Uz to nabavite par manjih kobasica po izboru. Foto: Shutterstock
Priprema: Iseckajte crni i beli luk, šargarepu, peršun i kobasice. U šerpi prodinstajte povrće sa kobasicama. Poparite, pa oljuštite paradajz, stavite ga u blender, dodajte čašu vode i sameljite u fini gusti sok. Dodajte ga u šerpu. Kad sve provri, smanjite temperaturu i krčkajte dvadesetak minuta. Za njoke u činiji umutite jaje, dodajte so, brašno i zamesite testo. Razvijte ga kao kobasicu, pa secite njoke širine prsta. Uvaljajte u još malo brašna, pa svaku blago pritisnite viljuškom da napravite zareze. Pojačajte vatru, dodajte kocku i začine, pa nakon što sve provri, ubacite njoke. Kad isplivaju na površinu, čorba je gotova. Pospite je seckanim svežim bosiljkom i poslužite.
Punjeni paradajz sa nanom
Sastojci: 6 većih paradajza, 500 g mlevenog mesa, veći crni luk, veća šargarepa, sveža ili suva nana, so, biber, suvi začin. Foto: Shutterstock
Priprema: Odsecite vrhove paradajza i izdubite ga kašikom, posolite iznutra, okrenite ga i ostavite da se iscedi. Srce paradajza ostavite u činijicu. Prodinstajte sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne porumeni, pa dodajte iseckano srce paradajza. Začinite začinom, biberom i nanom. Promešajte i ostavite da se krčka dok skoro sva voda ne ispari. Sklonite sa vatre i smesom punite očišćeni paradajz. Poklopite paradajz prethodno isečenim vrhom, sipajte malo vode u tepsiju i pecite oko 30 minuta na 250 stepeni.
Piletina kapreze
Sastojci: 500 g pilećih grudi, so i biber, 2-3 kašike pesta od bosiljka (domaći ili kupovni), oko 120 g mocarele, nekoliko krupnijih čeri paradajza (ili manjih, običnih), malo maslinovog ulja.
Priprema: Zasecite pileće grudi lepezasto (kao kad pravite švedski krompir) tako da možete da ih punite paradajzom i mocarelom, ali ne do kraja, već da meso ostane u komadu. Posolite i pobiberite. U svaki napravljen izrez ubacite pesto, seckan čeri paradajz i komadić mocarele. Stavite filovanu piletinu na papir za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni dok meso na gornjoj strani ne dobije zlatnu boju, oko 30-40 minuta. Poslužite uz spanać ili neki drugi prilog po želji.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
pre 4 godine
Koji glupak je mogao da napiše I još I objavi da je ovo crveno djubre koje nam se po prodavnicama I pijacama uvaljuje pod nazivom paradajz - ukusno. On je pelcovan od ukusa. Taj crveni GMO krastavac em je neukusan em zelen obran, pa je FUUJJ. Ukusan paradajz imate samo I jedino ako ga sami uzgojite u bašti ili saksiji na terasi od semena koje vam daju roditelji sa sela.
Javnost u Srbiji svedočila je još jednom jezivom iskliznuću blokaderske retorike, kada je opozicioni novinar Slobodan Stupar u svojim izjavama napravio direktna poređenja sa krvavim ubistvima srpskih vladara iz dinastija Obrenović i Karađorđević, aludirajući da predsednik Aleksandar Vučić "živ neće otići sa vlasti".
28.12.2025
08:53
Opozicionar dr Branimir Nestorović otvoreno je demontirao mit o takozvanoj studentskoj listi, poručivši da je reč o veštački naduvanoj priči koja postoji isključivo na društvenim mrežama, dok u realnom životu nema nikakvu težinu niti podršku građana.
28.12.2025
08:02
Lider srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zalaže se za hitno ukidanje Tužilaštva za organizovani kriminal.
28.12.2025
07:30
Posle deset meseci, građani takozvanog Kosova sutra će ponovo birati poslanike. Na vanrednim parlamentarnim izborima će se za 120 mesta u Skupštini nadmetati 24 politička subjekta - 18 političkih partija, tri koalicije, dve građanske inicijative i jedan nezavisni kandidat.
28.12.2025
07:20
Ustaški pevač Marko Perković Tompson održao je koncert u zagrebačkoj areni i promovisao ustaški pokret.
27.12.2025
23:46
Pred nama je tmuran i oblačan dan propraćen kišom, a u određenim krajevima i snegom.
28.12.2025
06:42
Srpsva pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Materice - praznik majki, jedan od nekoliko koji predstoje Božiću.
27.12.2025
22:00
Naučnici su otkrili da uobičajeni prehrambeni emulgator menjaju crevni mikrobiom dece već u prvim nedeljama života!
27.12.2025
21:30
Srđan Nedeljković (1995) iz Kragujevca, nestao je 10. decembra, a poslednji put viđen je u Čačku.
27.12.2025
21:15
U ataru sela Podvrška, na teritoriji opštine Kladovo, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Kladovo intervenisali su nakon što je putničko vozilo ostalo zaglavljeno u snežnom nanosu van puta.
28.12.2025
07:57
Rat navijača koji se decenijama vodi na tribinama odavno se preselio na ulice, a tome svedoče i poslednji događaju čiji glavni akteri su upravo navijači.
28.12.2025
06:00
Policija je uhapsila M. H. (36) iz Podgorice zbog sumnje da je seksualno uznemiravao maloljetnicu.
28.12.2025
07:15
MUP je objavio novu pročišćenu fotografiju napadača na Novom Beogradu koji je danas brutalno nožem sa leđa izbo stariju građanku pred malim detetom, da bi joj oteo torbicu.
27.12.2025
22:44
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu glavnog јavnog tužioca Osnovnog јavnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapsili su D. B. (1972) iz Sremske Kamenice, zbog postoјanja osnova sumnje da јe izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.
27.12.2025
22:05
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi kako Kijev nije u žurbi da okonča sukob u Ukrajini na miroljubiv način, javio je danas Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju Interfaks.
28.12.2025
08:22
Rat u Ukrajini, 1404. dan
28.12.2025
07:35 >> 08:05
Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na Floridi, saopštila je Bela kuća.
28.12.2025
07:15
Švajcarska povećava vojne izdatke zbog rizika od Rusije, umesto sadašnjih oko 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu će do 2032. izdvajati jedan odsto BDP
28.12.2025
07:59
Više od 2.000 letova otkazano je ili odloženo danas širom severoistoka SAD i oblasti Velikih jezera zbog snažne zimske oluje sa snegom i ledom, a za više od 13 miliona ljudi je na snazi upozorenje na zimske vremenske prilike.
28.12.2025
07:37
Glumica Jelena Gavrilović kaže da se čitavog života suočava sa dve ljubavi u kojima podjednako uživa, muzikom i glumom.
27.12.2025
16:06
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
27.12.2025
15:48
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
27.12.2025
15:24
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
27.12.2025
14:06
Iako su se nedavno pomirili Kristijan Golubović i njegova nevenčana supruga Kristina Spalević još nisu prevazišli sve izazove u svom odnosu.
28.12.2025
07:01
Pevačica Stanojka Mitrović Ćana još kao dete u školskom sastavu opisala je situaciju koja joj se zaista i dogodila 20 godina kasnije.
28.12.2025
06:01
Fudbaler Nemanja Gudelj oglasio se na društvenim mrežama povodom rođendana svoje sestre Vanje.
27.12.2025
23:56
Pevačica Slađana Mandić progovorila je o vezi sa Dejanom Matićem koja je trajala dve godine.
27.12.2025
23:27
Večeras je u emisiji "Pinkove zvezde" došlo do rasprave između repera Desingerice i Bosanca, zbog čega je kompozitor u jednom momentu napustio svoje mesto.
27.12.2025
22:47
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar