Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

02.08.2021

09:41

SVE OD VOĆA! 10 letnjih POSLASTICA i NAPITAKA, od sladoleda do koktela! /RECEPTI/

Shutterstock

Recepti

SVE OD VOĆA! 10 letnjih POSLASTICA i NAPITAKA, od sladoleda do koktela! /RECEPTI/

Podeli vest

Od trešanja, breskvi, kajsija, kupina, malina, borovnica, dinje, lubenice... napravite neodoljive letnje poslastice i napitke bez kuvanja, a osim što ćete se osvežiti, imaćete i više koristi za zdravlje

Zdrava ishrana podrazumeva da u toku dana unesete oko 50 odsto sirovih namirnica, a leto je pravo vreme da ovo pravilo sprovedete u delo. Pored različitih salata od povrća, bacite se i na voće, kog u ovo doba godine ima u izobilju. Od trešanja, breskvi, kajsija, kupina, malina, borovnica, dinje, lubenice... napravite neodoljive letnje poslastice i napitke bez kuvanja, a osim što ćete se osvežiti, imaćete i više koristi za zdravlje.

Foto: Shutterstock

Ledeni čaj

Sastojci: 5 breskvi, 2 kesice crnog ili zelenog čaja, sveža nana, 2 limuna, 1-2 kašike meda, 2 šolje kocki leda
Priprema:
Breskve isecite na deblje kriške. Prokuvajte 1 l vode, dodajte breskve i kuvajte dok ne omekšaju, a zatim procedite. Pripremite čaj, a nakon 10 minuta izvadite kesice. Sipajte u ohlađeni kompot i dodajte limunov sok. Zasladite medom i stavite listove nane i kocke leda. Čaj dodatno ukrasite kriškama breskve.

Foto: Shutterstock

Zaleđeni voćni jogurt

Sastojci: 3 šolje očišćenih trešanja, 3 šolje iseckanih banana, čaša grčkog jogurta
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender, pa kad dobijete tečnu smesu, sipajte u činiju. Odozgo možete dodati još trešanja ili narendati čokoladu. Ostavite u zamrzivaču tri sata.

Foto: Shutterstock

Šarena salata

Sastojci: 3 kivija, 3 banane, 2 pomorandže, 2 šolje svežeg ananasa, 2 šolje bobičastog voća, šolja seckanih nektarina (ili nekog drugog voća po izboru), dve trećine šolje soka od pomorandže, trećina šolje soka limuna, trećina šolje smeđeg šećera, pola kašičice rendane kore limuna, pola kašičice rendane kore pomorandže, pola kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
U maloj šerpi pomešajte sok od limuna i pomorandže, koru limuna i pomorandže i šećer. Pustite da provri i kuvajte dok se sok ne zgusne. Dodajte vanilin ekstrakt i ostavite da se ohladi. Voće iseckajte po želji u veliku posudu, prelijte sirupom i dobro promešajte. Stavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.

Foto: Shutterstock

Sorbe od lubenice

Sastojci: šolja vode, 6 šolja lubenice isečene na kockice, pola limuna (isceđen sok), nekoliko listova nane (po želji) plus nekoliko za ukrašavanje, 2 kašike smeđeg šećera, šaka malina
Priprema:
Prokuvajte vodu i šećer uz povremeno mešanje, sve dok se šećer ne rastopi. Uklonite sa šporeta i ostavite neka se dobijeni sirup ohladi. Isecite lubenicu na kockice i uklonite semenke. U blenderu izmiksajte zajedno lubenicu, listiće nane, sok od pola limuna i ohlađeni sirup. Izlijte mešavinu u kalup za sladoled ili odgovarajuću posudu i ostavite tri do četiri sata u zamrzivaču. Ukrasite malinama i listićima nane i poslužite.

Foto: Shutterstock

Smuti od šumskog voća

Sastojci: jedna i po šolja mešanog bobičastog voća: borovnice, kupine, maline, ribizle, pola šolje kokosovog mleka, šolja drobljenog leda, malo ovsenih pahuljica
Priprema:
Bobičasto voće ubacite u blender, dodajte kokosovo mleko ili opciono grčki jogurt, led i malo ovsenih pahuljica i sve dobro izblendajte dok ne dobijete homogenu masu.

Foto: Shutterstock

Brzi voćni sladoled

Sastojci: kašika kisele pavlake, 2 kajsije, 2 breskve, 2 nektarine, pola banane
Priprema:
Voće staviti na tri sata u zamrzivač. Nije cilj da se totalno zamrzne, već da se dobro stvrdne. Ukoliko slučajno preterate, ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da se malo "opusti". Iseckajte voće, ubacite u blender, dodajte pavlaku i izmiksajte. Kao ukras možete da dodate maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće ili komadiće preostalog voća. Raspodelite u elegantne čaše za sladoled i vratite u zamrzivač da se lepo stegne.

Foto: Shutterstock

Parfe od malina

Sastojci: 500 g gustog grčkog jogurta, 250 g malina ili raznog bobičastog voća, nekoliko plazma keksa ili (u istoj količini) granole, par kašika džema po izboru (opciono), na vrh noža muskatnog oraščića
Priprema:
Dve trećine voća izmešati sa pola jogurta štapnim mikserom, pa ostatak voća dodati u tu smesu (ostaviti par komada za serviranje). U dve čaše staviti nekoliko kašika jogurta, pa slomljen keks na sitnije komade ili ako imate granolu, možete i nju staviti, a možete i džem, pa stavite jogurt sa voćem, opet granolu ili keks, jogurt i završiti sa smesom od voća. Posuti keksom ili granolom, posuti sa malo muskatnog oraščića i ukrasiti voćem.

Foto: Shutterstock

Frape od dinje

Sastojci: 250 g dinje, sok od limuna, kašika meda, kašičica ekstrakta vanile, 400 ml hladnog mleka, led, par grančica ribizli za ukrašavanje
Priprema:
Dinju isecite na manje komade, dodajte med, ekstrakt vanile i sok od jednog limuna, pa umutite mikserom. Dodajte mleko, sipajte u duboke čaše za koktel, dodajte led i ukrasite grančicama ribizli.

Foto: Shutterstock

Pina kolada

Sastojci: 4 koluta ananasa, čaša soka od ananasa, čaša kokosovog mleka, mala čaša za rakiju svetlog ruma, šaka leda, četvrtina kolutića ananasa za ukrašavanje
Priprema:
U blender ubacite iseckani ananas, a zatim sipajte po čašu soka od ananasa i kokosovog mleka. Dodajte rum, šaku leda i sve izblendirajte. Gotov koktel sipajte u čašu i ukrasite kolutićem ananasa.

Foto: Shutterstock

Letnji tiramisu

Sastojci: pakovanje piškota, pola šolje crnog čaja ili kafe po izboru, 500 g maskarponea, 200 ml neutralne pavlake, pola šolje šećera u prahu, 1-2 kašičice ekstrakta vanile, 300 g malina (ili nekog drugog bobičastog voća), 2 kašike kakaoa
Priprema:
Piškote potopite na kratko u posudu sa čajem ili kafom i poređajte u odgovarajući pleh. U drugoj posudi umutite neutralnu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom. Dodajte maskarpone i promešajte smesu. Dobijeni krem nanesite preko prvog reda piškota, a odozgo rasporedite voće. Nakon toga ponovo stavite red piškota, pa red krema. Tiramisu pospite kakaoom i ukrasite voćem. Stavite u frižider na sat-dva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NJENO VISOČANSTVO, DANSKO PECIVO! Mekano, vazdušasto, TOPI SE U USTIMA! /Video/
Recepti

NJENO VISOČANSTVO, DANSKO PECIVO! Mekano, vazdušasto, TOPI SE U USTIMA! /Video/

Dansko pecivo je vrsta slatkog, lisnatog peciva koje je proslavilo Dansku i postalo njen specijalitet, kao i ostalih skandinavskih zemalja. Prvo ovakvo pecivo potiče iz Austrije, tačnije iz Beča i na danskom znači Bečki hleb. Dansko pecivo osim što je lepo na izgled, obiluje mirisom i mekoćom, topi se u ustima i ostavlja bez daha sve one koji ga probaju...

01.08.2021

14:13

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija