SVE OD VOĆA! 10 letnjih POSLASTICA i NAPITAKA, od sladoleda do koktela! /RECEPTI/
Podeli vest
Od trešanja, breskvi, kajsija, kupina, malina, borovnica, dinje, lubenice... napravite neodoljive letnje poslastice i napitke bez kuvanja, a osim što ćete se osvežiti, imaćete i više koristi za zdravlje
Zdrava ishrana podrazumeva da u toku dana unesete oko 50 odsto sirovih namirnica, a leto je pravo vreme da ovo pravilo sprovedete u delo. Pored različitih salata od povrća, bacite se i na voće, kog u ovo doba godine ima u izobilju. Od trešanja, breskvi, kajsija, kupina, malina, borovnica, dinje, lubenice... napravite neodoljive letnje poslastice i napitke bez kuvanja, a osim što ćete se osvežiti, imaćete i više koristi za zdravlje.
Dansko pecivo je vrsta slatkog, lisnatog peciva koje je proslavilo Dansku i postalo njen specijalitet, kao i ostalih skandinavskih zemalja. Prvo ovakvo pecivo potiče iz Austrije, tačnije iz Beča i na danskom znači Bečki hleb. Dansko pecivo osim što je lepo na izgled, obiluje mirisom i mekoćom, topi se u ustima i ostavlja bez daha sve one koji ga probaju...
01.08.2021
14:13
Foto: Shutterstock
Ledeni čaj
Sastojci: 5 breskvi, 2 kesice crnog ili zelenog čaja, sveža nana, 2 limuna, 1-2 kašike meda, 2 šolje kocki leda
Priprema: Breskve isecite na deblje kriške. Prokuvajte 1 l vode, dodajte breskve i kuvajte dok ne omekšaju, a zatim procedite. Pripremite čaj, a nakon 10 minuta izvadite kesice. Sipajte u ohlađeni kompot i dodajte limunov sok. Zasladite medom i stavite listove nane i kocke leda. Čaj dodatno ukrasite kriškama breskve.
Foto: Shutterstock
Zaleđeni voćni jogurt
Sastojci: 3 šolje očišćenih trešanja, 3 šolje iseckanih banana, čaša grčkog jogurta
Priprema: Stavite sve sastojke u blender, pa kad dobijete tečnu smesu, sipajte u činiju. Odozgo možete dodati još trešanja ili narendati čokoladu. Ostavite u zamrzivaču tri sata.
Foto: Shutterstock
Šarena salata
Sastojci: 3 kivija, 3 banane, 2 pomorandže, 2 šolje svežeg ananasa, 2 šolje bobičastog voća, šolja seckanih nektarina (ili nekog drugog voća po izboru), dve trećine šolje soka od pomorandže, trećina šolje soka limuna, trećina šolje smeđeg šećera, pola kašičice rendane kore limuna, pola kašičice rendane kore pomorandže, pola kašičice ekstrakta vanile
Priprema: U maloj šerpi pomešajte sok od limuna i pomorandže, koru limuna i pomorandže i šećer. Pustite da provri i kuvajte dok se sok ne zgusne. Dodajte vanilin ekstrakt i ostavite da se ohladi. Voće iseckajte po želji u veliku posudu, prelijte sirupom i dobro promešajte. Stavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Foto: Shutterstock
Sorbe od lubenice
Sastojci: šolja vode, 6 šolja lubenice isečene na kockice, pola limuna (isceđen sok), nekoliko listova nane (po želji) plus nekoliko za ukrašavanje, 2 kašike smeđeg šećera, šaka malina
Priprema: Prokuvajte vodu i šećer uz povremeno mešanje, sve dok se šećer ne rastopi. Uklonite sa šporeta i ostavite neka se dobijeni sirup ohladi. Isecite lubenicu na kockice i uklonite semenke. U blenderu izmiksajte zajedno lubenicu, listiće nane, sok od pola limuna i ohlađeni sirup. Izlijte mešavinu u kalup za sladoled ili odgovarajuću posudu i ostavite tri do četiri sata u zamrzivaču. Ukrasite malinama i listićima nane i poslužite.
Foto: Shutterstock
Smuti od šumskog voća
Sastojci: jedna i po šolja mešanog bobičastog voća: borovnice, kupine, maline, ribizle, pola šolje kokosovog mleka, šolja drobljenog leda, malo ovsenih pahuljica
Priprema: Bobičasto voće ubacite u blender, dodajte kokosovo mleko ili opciono grčki jogurt, led i malo ovsenih pahuljica i sve dobro izblendajte dok ne dobijete homogenu masu.
Foto: Shutterstock
Brzi voćni sladoled
Sastojci: kašika kisele pavlake, 2 kajsije, 2 breskve, 2 nektarine, pola banane
Priprema: Voće staviti na tri sata u zamrzivač. Nije cilj da se totalno zamrzne, već da se dobro stvrdne. Ukoliko slučajno preterate, ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da se malo "opusti". Iseckajte voće, ubacite u blender, dodajte pavlaku i izmiksajte. Kao ukras možete da dodate maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće ili komadiće preostalog voća. Raspodelite u elegantne čaše za sladoled i vratite u zamrzivač da se lepo stegne.
Foto: Shutterstock
Parfe od malina
Sastojci: 500 g gustog grčkog jogurta, 250 g malina ili raznog bobičastog voća, nekoliko plazma keksa ili (u istoj količini) granole, par kašika džema po izboru (opciono), na vrh noža muskatnog oraščića
Priprema: Dve trećine voća izmešati sa pola jogurta štapnim mikserom, pa ostatak voća dodati u tu smesu (ostaviti par komada za serviranje). U dve čaše staviti nekoliko kašika jogurta, pa slomljen keks na sitnije komade ili ako imate granolu, možete i nju staviti, a možete i džem, pa stavite jogurt sa voćem, opet granolu ili keks, jogurt i završiti sa smesom od voća. Posuti keksom ili granolom, posuti sa malo muskatnog oraščića i ukrasiti voćem.
Foto: Shutterstock
Frape od dinje
Sastojci: 250 g dinje, sok od limuna, kašika meda, kašičica ekstrakta vanile, 400 ml hladnog mleka, led, par grančica ribizli za ukrašavanje
Priprema: Dinju isecite na manje komade, dodajte med, ekstrakt vanile i sok od jednog limuna, pa umutite mikserom. Dodajte mleko, sipajte u duboke čaše za koktel, dodajte led i ukrasite grančicama ribizli.
Foto: Shutterstock
Pina kolada
Sastojci: 4 koluta ananasa, čaša soka od ananasa, čaša kokosovog mleka, mala čaša za rakiju svetlog ruma, šaka leda, četvrtina kolutića ananasa za ukrašavanje
Priprema: U blender ubacite iseckani ananas, a zatim sipajte po čašu soka od ananasa i kokosovog mleka. Dodajte rum, šaku leda i sve izblendirajte. Gotov koktel sipajte u čašu i ukrasite kolutićem ananasa.
Foto: Shutterstock
Letnji tiramisu
Sastojci: pakovanje piškota, pola šolje crnog čaja ili kafe po izboru, 500 g maskarponea, 200 ml neutralne pavlake, pola šolje šećera u prahu, 1-2 kašičice ekstrakta vanile, 300 g malina (ili nekog drugog bobičastog voća), 2 kašike kakaoa
Priprema: Piškote potopite na kratko u posudu sa čajem ili kafom i poređajte u odgovarajući pleh. U drugoj posudi umutite neutralnu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom. Dodajte maskarpone i promešajte smesu. Dobijeni krem nanesite preko prvog reda piškota, a odozgo rasporedite voće. Nakon toga ponovo stavite red piškota, pa red krema. Tiramisu pospite kakaoom i ukrasite voćem. Stavite u frižider na sat-dva.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Dansko pecivo je vrsta slatkog, lisnatog peciva koje je proslavilo Dansku i postalo njen specijalitet, kao i ostalih skandinavskih zemalja. Prvo ovakvo pecivo potiče iz Austrije, tačnije iz Beča i na danskom znači Bečki hleb. Dansko pecivo osim što je lepo na izgled, obiluje mirisom i mekoćom, topi se u ustima i ostavlja bez daha sve one koji ga probaju...
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban biće pozvani da prisustvuju ceremoniji izlivanja prvog betona za nuklearnu elektranu Pakš 2 u Mađarskoj, koja je planirana za početak februara, izjavio je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Potpredsednica SSP Marinika Tepić, desna ruka tajkuna Dragana Đilasa, pokušala je da aktuelnu vlast napadne za navodnu korupciju, pa se pošteno obrukala, zaboravljajući da je njen stranački šef za vreme svoje vlasti u džepove strpao pravo bogatstvo!
OFAK produžio je rok za pregovore Naftnoj industriji Srbije do 24. marta 2026. godine, što je još jedna šansa za Srbiju i dokaz koliko smo uporni u ovoj borbi i pregovorima.
Sezona prazničnog darivanja je počela, a roditelji, bake i deke tradicionalno pripremaju paketiće za svoje najmlađe. Informerova računica prikazuje raspon cena, kao i najpovoljniji način da mališane obradujete poklonima.
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
Sankcije već 11 godina nisu postigle svoje ciljeve, ali su uverile rusko rukovodstvo i narod u agresivne namere Zapada, kaže bivši britanski ambasador u rusiji Ijan Praud.
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar