KAFA SA UKUSOM KAJSIJE! Da li ste dovoljno veliki avanturista da je probate?!
Ukus koji se pamti, a pravi se neverovatno lako
14.09.2021
08:00
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte, već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Foto: Shutterstock
Kiseli kupus za 48 sati
Da biste imali ukusan kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalan način, pogotovo ne ako za to nemate uslova ni vremena. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete, dobićete kiseli kupus.
Foto: Shutterstock
Pre korišćenja, sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista. Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko desetak minuta na 100 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga, tegle utoplite i pre spremanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade. Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Paradajz iz rerne
Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru), beli luk, bosiljak, ruzmarin (svež ili sušeni), ekstradevičansko maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, sveža majčina dušica po želji. Foto: Shutterstock
Priprema: Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Zagrejte rernu na 100 stepeni, na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje, paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh. Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3-4 sata. Zatim isključite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstradevičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza.
Kisele tikvice
Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukovog sirćeta, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 kašike soli, po kašičica biljke gorušice (slačice) za svaku teglu, lovorov list, crni biber, suva slatka paprika, čili papričica. Foto: Shutterstock
Priprema: Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite luk. Kad voda provri, ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Rastvor vode i sirćeta tada će se smiriti, a tikvice su gotove kada ponovno provri. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom seckanom na komadiće. U sterilisane tegle stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte rastvorom vode i sirćeta. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.
Kiseli beli luk
Sastojci: šolja belog vinskog sirćeta, kašičica soli, pola kašičice šećera, timijan, nekoliko zrna bibera, oljušteni čenovi belog luka, začini po želji. Foto: Shutterstock
Priprema: U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglu.
Ukiseljeni šampinjoni
Sastojci: 1kg sitnijih šampinjona, 2 dl vode, 1 dl sirćeta, kašika soli, kašičica šećera, malo bibera u zrnu, 1-2 lista lovora, 2-3 čena belog luka. Foto: Shutterstock
Priprema: Šampinjone dobro oprati, a krupnije po želji usitniti. U manju posudu staviti sve ostale sastojke (beli luk iseći na listiće) i pustiti da provri. Staviti deo šampinjona i pustiti da se kuvaju 1-2 minuta, vaditi i odmah stavljati u teglu i tako dok se sva količina prokuva. Dovoljne su vam dve tegle od 7 dcl da stanu svi šampinjoni i dovoljna količina tečnosti kojom se prelivaju - dakle vrućim sirćetom prelijte šampinjone, dobro zatvorite tegle i pustite da se ohlade.
Bakin pinđur
Sastojci: 4 kg paprike za ajvar (crvena rog), 2 kg oljuštenog paradajza, pola glavice belog luka, veća vezica peršuna, 2 ravne kašike soli, 4 kašike šećera, 2,5 dl ulja, 0,5 dl sirćeta, 2 feferone. Foto: Shutterstock
Priprema: Papriku ispeći na roštilju, oljuštiti i iseckati na sitne komadiće (ne mleti). Oljušteni paradajz iseckati i staviti na lagano zagrejano ulje, dodati mu sitno seckani beli luk i kuvati dok se paradajz ne raskuva (pretvori u kašu). Dodati seckanu papriku, seckani peršun, sirće, so, šećer, seckane feferone i kuvati oko sat da dobije finu gustoću. Puniti tegle.
Šarena turšija
Sastojci: 2 kg šiljatih zelenih paprika (mogu i crvene ili mešano), 2 kg zelenog paradajza, 2 kg krastavčića, 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, po želji crni luk, kupus. Tečnost za turšiju: 1 l prokuvane vode, 9 l hladne vode, 300 g soli, 200 g šećera, 2 l alkoholnog sirćeta, kesica bibera u zrnu, 2 kesice konzervansa.
Priprema: Povrće složiti u kanticu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i provetrenom mestu. Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa. Sirća dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je dovoljno kiselo.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Branko Babić se oglasio na društvenim mrežama i postavio jedno prosto pitanje u vezi sa (ne)delovanjem blokadera.
05.12.2025
18:32
Vujo Ilić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju gostovao je na opozicionoj televiziji N1 i potvrdio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna godina biti najbolja u istoriji naše države.
05.12.2025
17:36
Advokat Nikole Selakovića, Vladimir Đukanović, oglasio se na svom Iks nalogu i obratio drugim advokatima koji komentarišu i mešaju se u slučajeve u kojima nisu angažovani da to ne rade!
05.12.2025
17:01
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
05.12.2025
15:56
Sudija blokaderka Tatjana Bezmarević Janjić pobegla je od novinara ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu.
05.12.2025
15:53
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Exatlon je mnogo više od televizijskog spektakla – to je svakodnevna borba tela, uma i volje.
01.12.2025
12:27
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
01.12.2025
10:21
Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će tokom izvođenja radova na asfaltiranju Ulice kralja Petra Prvog u Kaluđerici, od večeras u 22 časova do 8. decembra doći do promena u radu linija javnog prevoza.
05.12.2025
21:00
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da država preduzima preventivne mere za očuvanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima, dok ruski većinski vlasnici NIS-a vode pregovore o prodaji kako bi se rešio problem sankcija.
05.12.2025
17:13
U današnjoj epizodi "Političkog kviza" pobeda je bila ubedljiva.
05.12.2025
18:49
Gost Jagodine danas je bila visoka delegacija iz Rusije na čelu sa zamenicom predsednika Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Jelenom Vladimirnovnom Afanasjevom, koja je i funkcioner Liberalno demokratske partije Rusije.
05.12.2025
19:45
Policija u Splitu uhapsila je dvojicu mladića starosti 16 i 18 godina zbog napada na dvojicu Srba na parkingu u naselju Ravne njive.
05.12.2025
20:46
Jedan od osumnjičenih u predmetu tužilaštva za organizovani kriminal u istrazi finansijskih tokova, a u vezi sa padom nadstrešnice u Novom Sadu, Goran R. uhapšen je 1. novembra u Hrvatskoj.
05.12.2025
21:30
Dva automobila sudarila su se večeras sudarila u Novom Sadu na raskrsnici kod Merkatora.
05.12.2025
20:21
Zoranu Jotiću Jotki ukinut je danas pritvor po nalogu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu.
05.12.2025
18:22
Profesor srednje Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu B.B. (60) uhapšen je jer se sumnja da je učenicima pokazivao pornografski sadržaj, a tim povodom se oglasio Erdmidin Elezović, direktor škole.
05.12.2025
19:50
Tokom poslednjeg dana državne posete Kini, francuski predsednik Emanuel Makron neočekivano se odvojio od kineskog obezbeđenja i potrčao ka grupi studenata ispred Univerziteta Sečuan u Čengduu, prikazuje snimak francuskog kanala BFMTV.
05.12.2025
20:30
Nemački Bundestag izglasao je uvođenje dobrovoljne vojne službe као deo jačanja odbrane nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini.
05.12.2025
19:30
Bolnice širom Kine beleže nagli porast slučajeva gripa H3N2, koji poslednjih nedelja ubrzano zahvata zemlju.
05.12.2025
19:00
Američki predsednik Donald Tramp nagrađen je posebnom nagradom za mir koju dodeljuje FIFA, i to tokom žreba za Svetsko prvenstvo.
05.12.2025
18:40
Američki OFAC uveo je sankcije venecuelanskoj influenserki i bivšoj glumici Himeni Romini Arai Navaro - „Rositi“, koju Vašington optužuje da finansijski pomaže ozloglašenu bandu Tren de Aragva.
05.12.2025
18:30
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
05.12.2025
13:33
Popularna serija "Besa" produkcije Adrenalin dobija novu adaptiranu verziju za tržišta jugoistočne Azije sa preko 700 miliona gledalaca.
05.12.2025
13:30
Pevačica Lepa Brena i bivši teniser Slobodan Boba Živojinović važe za jedan od najskladnijih parova, ali o njihovom odnosu dugo se vrlo malo znalo.
05.12.2025
20:41
Pevačica Nada Obrić se prisetila mnogobrojnih anegdota sa pokojnim ljubimcem, majmunom Zvrletom, ali i načina na koji je sam sebi okončao život.
05.12.2025
20:02
Bivša voditeljka i rijaliti učesnica Kristina Kija Kockar podelila je staru objavu sa Fejsbuka vođe "rakovičkog klana" Nebojše Stojkovića Stojketa.
05.12.2025
18:16
Voditeljka Jovana Jeremić progovorila je o najavljenim otkazima koje sprema vlasnik Pinka Željko Mitrović.
05.12.2025
17:36
Sutra, 6. decembra, obeležava se pet godina od smrti pevača Džeja Ramadanovskog, a na njegovom grobu zatekli smo misterioznu poruku.
05.12.2025
17:03
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar