KAFA SA UKUSOM KAJSIJE! Da li ste dovoljno veliki avanturista da je probate?!
Ukus koji se pamti, a pravi se neverovatno lako
14.09.2021
08:00
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte, već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Foto: Shutterstock
Kiseli kupus za 48 sati
Da biste imali ukusan kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalan način, pogotovo ne ako za to nemate uslova ni vremena. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete, dobićete kiseli kupus.
Foto: Shutterstock
Pre korišćenja, sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista. Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko desetak minuta na 100 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga, tegle utoplite i pre spremanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade. Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Paradajz iz rerne
Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru), beli luk, bosiljak, ruzmarin (svež ili sušeni), ekstradevičansko maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, sveža majčina dušica po želji. Foto: Shutterstock
Priprema: Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Zagrejte rernu na 100 stepeni, na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje, paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh. Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3-4 sata. Zatim isključite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstradevičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza.
Kisele tikvice
Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukovog sirćeta, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 kašike soli, po kašičica biljke gorušice (slačice) za svaku teglu, lovorov list, crni biber, suva slatka paprika, čili papričica. Foto: Shutterstock
Priprema: Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite luk. Kad voda provri, ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Rastvor vode i sirćeta tada će se smiriti, a tikvice su gotove kada ponovno provri. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom seckanom na komadiće. U sterilisane tegle stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte rastvorom vode i sirćeta. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.
Kiseli beli luk
Sastojci: šolja belog vinskog sirćeta, kašičica soli, pola kašičice šećera, timijan, nekoliko zrna bibera, oljušteni čenovi belog luka, začini po želji. Foto: Shutterstock
Priprema: U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglu.
Ukiseljeni šampinjoni
Sastojci: 1kg sitnijih šampinjona, 2 dl vode, 1 dl sirćeta, kašika soli, kašičica šećera, malo bibera u zrnu, 1-2 lista lovora, 2-3 čena belog luka. Foto: Shutterstock
Priprema: Šampinjone dobro oprati, a krupnije po želji usitniti. U manju posudu staviti sve ostale sastojke (beli luk iseći na listiće) i pustiti da provri. Staviti deo šampinjona i pustiti da se kuvaju 1-2 minuta, vaditi i odmah stavljati u teglu i tako dok se sva količina prokuva. Dovoljne su vam dve tegle od 7 dcl da stanu svi šampinjoni i dovoljna količina tečnosti kojom se prelivaju - dakle vrućim sirćetom prelijte šampinjone, dobro zatvorite tegle i pustite da se ohlade.
Bakin pinđur
Sastojci: 4 kg paprike za ajvar (crvena rog), 2 kg oljuštenog paradajza, pola glavice belog luka, veća vezica peršuna, 2 ravne kašike soli, 4 kašike šećera, 2,5 dl ulja, 0,5 dl sirćeta, 2 feferone. Foto: Shutterstock
Priprema: Papriku ispeći na roštilju, oljuštiti i iseckati na sitne komadiće (ne mleti). Oljušteni paradajz iseckati i staviti na lagano zagrejano ulje, dodati mu sitno seckani beli luk i kuvati dok se paradajz ne raskuva (pretvori u kašu). Dodati seckanu papriku, seckani peršun, sirće, so, šećer, seckane feferone i kuvati oko sat da dobije finu gustoću. Puniti tegle.
Šarena turšija
Sastojci: 2 kg šiljatih zelenih paprika (mogu i crvene ili mešano), 2 kg zelenog paradajza, 2 kg krastavčića, 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, po želji crni luk, kupus. Tečnost za turšiju: 1 l prokuvane vode, 9 l hladne vode, 300 g soli, 200 g šećera, 2 l alkoholnog sirćeta, kesica bibera u zrnu, 2 kesice konzervansa.
Priprema: Povrće složiti u kanticu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i provetrenom mestu. Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa. Sirća dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je dovoljno kiselo.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ustaški pevač Marko Perković Tompson održao je koncert u zagrebačkoj areni i promovisao ustaški pokret.
27.12.2025
23:46
Takozvani blokaderski plenumi definitivno su stvar prošlosti!
27.12.2025
20:13
Iza naloga "Slomi sim karticu" stoji blokader Aleksandar Pantović iz Kraljeva, otkriva Informer.
27.12.2025
18:28
Studenti u blokadi Filozofskog fakulteta u Beogradu oduvali su Srđana Milivojevića, predsednika minorne Demokratske stranke.
27.12.2025
22:51
Političara i humanitarca Arno Gujona Informerova ekipa snimila je kako bez žurbe šeta centrom Beograda, a potom ulazi u kafanu, gde je, uz supu, razgovarao sa prijateljima.
27.12.2025
22:29
Srpsva pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Materice - praznik majki, jedan od nekoliko koji predstoje Božiću.
27.12.2025
22:00
Naučnici su otkrili da uobičajeni prehrambeni emulgator menjaju crevni mikrobiom dece već u prvim nedeljama života!
27.12.2025
21:30
U ponudi polovnjaka do 950 evra, gde su kompromisi neizbežni, "folksvagen polo", "opel astra G" i "zastava fiat" nude najbolji odnos cene i kvaliteta.
27.12.2025
19:30
Srđan Nedeljković (1995) iz Kragujevca, nestao je 10. decembra, a poslednji put viđen je u Čačku.
27.12.2025
21:15
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu glavnog јavnog tužioca Osnovnog јavnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapsili su D. B. (1972) iz Sremske Kamenice, zbog postoјanja osnova sumnje da јe izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.
27.12.2025
22:05
Goran Lazor (46) koji je ubijen u Savinom selu kod Vrbasa, navodno se sa osumnjičenima L.N. (20) i L.M.(18), koje je dobro poznavao, posvađao jer su oni u prethodnom periodu maltretirali njegovog sina.
27.12.2025
19:16
Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u opsežnoj akciji sprovedenoj u saradnji sa nadležnim tužilaštvima na više lokacija u Beogradu, rasvetlili su krivično delo izazivanje opšte opasnosti, zaplenili veću količinu opojne droge i uhapsili tri osobe osumnjičene za ova krivična dela.
27.12.2025
20:15
Žena (67) izbodena u zgradi na Novom Beogradu prilikom pljačke trenutno nije životno ugrožena. Ubodne rane je zadobila, između ostalog, u glavu i u butnu kost. Takođe, konstatovan joj je pneumotoraks.
27.12.2025
20:09
Monstrumu koji je danas izbo stariju ženu u ulazu zgrade na Novom Beogradu tokom napada polomio se nož.
27.12.2025
18:04
Britanska laburistička vlada premijera Kira Starmera potrošila je više od pola miliona funti poreskog novca na plaćene influensere na TikToku i drugim društvenim mrežama, s ciljem da poveća sopstvenu popularnost i promoviše vladinu politiku među mladima, objavio je „Gardijan“.
27.12.2025
22:40
Portparol Evropske unije za spoljne poslove Anuar el Anuni izjavio je danas da EU insistira na poštovanju suvereniteta Somalije, nakon što je Izrael zvanično priznao njen otcepljeni region Somalilend kao nezavisnu državu.
27.12.2025
22:15
Pilot ultralakog aviona koji je nosio reklamni baner poginuo je nakon što se letelica srušila u more kod plaže Kopakabana u Rio de Žaneiru, saopštile su lokalne vlasti.
27.12.2025
21:52
Najnoviji dokumenti Ministarstva pravde SAD otkrivaju hiljade kupovina Džefrija Epštajna na Amazonu između 2014. i 2019. godine, uključujući dečje školske uniforme, seksualne igračke, kostime sa simbolikom moći i pet primeraka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova.
27.12.2025
21:30
U gruzijskoj prestonici Tbilisiju danas se održavaju novi antivladini protesti.
27.12.2025
21:00
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
27.12.2025
15:48
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
27.12.2025
15:24
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
27.12.2025
14:06
Ponekad je dovoljan dobar film da te resetuje, pogura i natera da ponovo poveruješ u sebe. Ako ti treba inspiracija, energija ili samo mali podsetnik da je upornost jača od okolnosti, ovo su filmovi koje vredi pogledati.
27.12.2025
13:19
Večeras je u emisiji "Pinkove zvezde" došlo do rasprave između repera Desingerice i Bosanca, zbog čega je kompozitor u jednom momentu napustio svoje mesto.
27.12.2025
22:47
Rijaliti učesnik Anđelo Ranković priznao je da ga je živi blam pojeo zbog rasprave pred kamerama sa bivšom devojkom Anitom Stanojlović.
27.12.2025
20:49
Voditeljka Jovana Jeremić vrelim plesom najavila je specijalno iznenađenje koje priprema za gledaoce svoje emisije.
27.12.2025
20:10
Influenserka Luna Đogani oglasila se nakon užasa koji se danas desio na Novom Beogradu, inače opštini na kojoj i ona živi sa porodicom.
27.12.2025
19:41
Poslednji petak u 2025. godini obeležio je koncert "Kraljica juga 2" koji je Milica Pavlović, održala u dvorani "Čair" pred više od 6.000 ljudi.
27.12.2025
19:17
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar