• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2021

08:13

JEDNOSTAVNI RECEPTI ZA ZIMNICU! Spremite povrće i ostale sastojke i vikend iskoristite za veliki posao

Recepti

JEDNOSTAVNI RECEPTI ZA ZIMNICU! Spremite povrće i ostale sastojke i vikend iskoristite za veliki posao

Podeli vest

Pripremanje zimnice za neke domaćice je radost i porodična tradicija, za druge i veliki i težak posao, za treće izazov

Uživajte na zimu u delu svojih ruku, a ovih dana pripremite sve i za vikend prionite na posao. Donosimo nekoliko jednostavnih recepata za ukusne đakonije.

AJVAR

Sastojci:

8 kg paprika
0,4 dl ulja
so

Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite, očistite od semena i peteljki, pa ostavite da se preko noći ocede. Sutradan ih sameljite, posolite i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Ajvar neprestano mešajte dok sva tečnost ne uvri. Potom ga sipajte u vrele tegle, stavite u toplu rernu na desetak minuta, a onda rernu isključite i ostavite tegle da u njoj prenoće. Sutra zalijte svaku teglu s nekoliko kašika vrelog ulja i čvrsto zatvorite.

Sterilisanje tegli


Najvažniji korak u pripremi zimnice za hladnije dane je sterilizacija staklenih tegli.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i u nju stavite dobro oprane tegle koje ste poređali u tepsiju. Tegle ne smeju da se dodiruju. Posle 10 minuta izvadite ih iz rerne.

Obavezno sterilišite i poklopce. Oprane poklopce ubacite u vrelu vodu i ostavite deset minuta u njoj.

Pre punjenja poklopac i vrh tegle možete da prebrišete alkoholom, a neki u teglu sipaju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan ukus. Pa ko voli...

Konzervisanje

Za slane zimnice od povrća najbolji konzervans su so, sirće i ulje. Ako spremate slatku zimnicu, obogatite je začinima poput cimeta, korice limuna ili vanile.
Posuđe

Stari znalci za pripremu dobre zimnice savetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuvanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijumsko posuđe.

KISELE PAPRIKE

Sastojci:

tri kg babura
litar alkoholnog sirćeta
tri litra vode
dva dl ulja
kašika soli
kašika šećera
biber u zrnu
beli luk

Priprema:

U velikoj šerpi pomešajte sve sastojke sem belog luka i bibera. Kada tečnost provri, ubacujte po osam paprika koje su dobro očišćene od semenki i kuvajte do tri minuta. Na dno tegle iseckajte dva čena belog luka i stavite nekoliko zrna bibera, pa na to ređajte barene paprike. Kad teglu napunite dopola, opet stavite biber i beli luk, a isto pospite i kada napunite teglu. Prelijte vrućim presolcem i zatvorite tegle.

Foto: bakina kuhinja

Napravite zimnicu


REN SA JABUKOVIM SIRĆETOM

Sastojci:
130 g korena rena
150 ml jabukovog sirćeta

Priprema:

Ren izrendajte i stavite u teglicu. Sipajte jabukovo sirće i čuvajte u frižideru do 12 meseci. Koristite kao salatu.

KISEO KUPUS

Sastojci:

30 kg kupusa
dva kg soli
voda po potrebi

Priprema:

Kupus očistite od oštećenih listova i oštrim nožem izdubite koren, pa u udubljenje sipajte so. Dno bureta pospite solju i na to slažite posoljene glavice kupusa, a u prostor između glavica stavite četvrtine kupusa ili po želji još manje delove.
Kada ste poslagali sav kupus, dodatno posolite sadržaj bureta i dodajte vodu da kupus bude gotovo sav u vodi. Preko stavite nešto što će pritisnuti kupus, na primer drvene letvice. Posle nekoliko dana trebalo bi da prekontrolišete kupus i dodate vodu ako je potrebno, a u sledećim danima skupljajte penu koja se stvara na površini vode.

Foto: Pixabay

Kiseli krastavci za zimu

KISELI KRASTAVČIĆI

Sastojci:

pet kg kornišona
tri l vode
1,5 litara alkoholnog sirćeta
125 g belog šećera
125 g soli
malo bibera u zrnu
malo začinske trave

Priprema:

Prokuvajte vodu, sirće, so i šećer. Krastavce dobro operite, ocedite i poređajte u tegle. U svaku teglu stavite malo začinske trave i nekoliko zrna bibera. Krastavce prelijte vrućom mešavinom vode i sirćeta. Odmah zatvorite tegle. Pasterizujte ih u zagrejanoj rerni 45 minuta na temperaturi od 75 do 90 stepeni. Tegle ostavite na hladno i tamno mesto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija