LAVA KOLAČ sa čokoladom i VISKIJEM! Vulkan tečnog ZADOVOLJSTVA! /Recept/
Lava kolač je mnogima omiljena čokoladna poslastica, a s obzirom na to da se brzo i lako priprema, idealan je za posluženje gostiju...
25.10.2021
14:05
Shutterstock
Recepti
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili, kako je Italijani nazivaju, pasta ima više od 100 različitih vrsta. Zbog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih soseva, onaj na bazi paradajza.
Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku, ali današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostala testenina duguju pre svega italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za današnje špagete, te im od trenutka kada su postale deo američke, a time i pop-kulture, više niko nije mogao stati na put.
Foto: Pixabay
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba dovoljne su dve šolje brašna, a na pola šolje brašna ide jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža se kuva znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
Foto: Shutterstock
Salata sa makaronama
Sastojci: pakovanje zamrznutog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz), 200 g makarona, 5 kiselih krastavčića, manja čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, so, biber. Foto: Shutterstock
Priprema: Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Povrće takođe skuvajte, potrebno je samo 10 minuta, i ocedite. U dubljoj činiji pomešajte makarone sa povrćem, pavlakom, majonezom i seckanim kiselim krastavčićima. Posolite, dodajte biber i sve lepo izmešajte. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite. Napomena: U salatu možete da dodate i sveže povrće poput čeri paradajza ili babura raznih boja.
Pasta amatričana (sa pančetom)
Sastojci: paket (500 g) kvalitetne paste po izboru, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g pančete, crni luk, 3 čena belog luka, velika konzerva kuvanog paradajza (800 g), pola kašičice bibera, 50 g pekorina ili parmezana plus 20 g za serviranje, tucana ljuta paprika, soli po izboru. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mu sitno seckanu slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Dodajte crni luk, a kad se proprži, i beli. Posle minut dodajte pelat, pobiberite, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. U međuvremenu skuvajte pastu, odvojte manju šolju vode i dodajte u sos. Kad je testenina gotova, procedite je i stavite u sos. Sve dobro promešajte zajedno sa sirom i kuvajte još minut-dva. Sipajte u tanjire i pospite preostalim sirom i tucanom paprikom. Poslužite uz vino.
Ravioli sa spanaćem
Sastojci: 450 g raviola sa sirom ili mesom, 250 g spanaća, 150 g parmezana, so, biber, 10 g putera, 2 kašike semenki komorača. Foto: Shutterstock
Priprema: Skuvajte raviole prema uputstvu na pakovanju. Sačuvati 240 ml vode u kojoj su se kuvali ravioli. U tiganju rastopiti maslac, dodati sitno naseckan spanać i kašiku semenki komorača, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati raviole i sačuvanu vodu, pa dinstati još nekoliko minuta. Narendati polovinu parmezana i dodati u tiganj. Posoliti i pobiberiti. Dobro sjediniti. Služiti toplo, posuto ostatkom narendanog parmezana i semenkama komorača.
Lazanje bez bešamela (s juga Italije)
Sastojci: 12 listova testenine za lazanje, kašika maslinovog ulja, crni luk, 3 čena belog luka, kašika sušenog origana, kašika istucanog semena komorača (opciono), 500 g mlevenog junećeg mesa, 1.400 g pirea od paradajza, so, biber, šolja vode ili supe, pola šolje crnog vina, šaka svežeg peršuna, par listova bosiljka, šolja izrendanog parmezana, 400 g sveže mocarele, 400 g rikota sira. Foto: Shutterstock
Priprema: Najpre napravite sos bolonjeze. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckan luk, posle par minuta dodajte origano, komorač i beli luk, a potom mleveno meso. Kada se meso ispržilo, dodajte pire od paradajza, supu, vino, so i biber. Kada sos proključa, smanjite vatru i kuvajte sat, sat i po, a pri kraju dodajte peršun i bosiljak. Sos ne treba da bude redak, a ni pregust. U međuvremenu skuvajte testeninu al dente, ocedite i pospite uljem da se ne zalepi. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite posudu. U njoj ravnomerno ređajte sos bolonjeze, testeninu, rikotu, parmezan i mocarelu i tako tri puta. Pecite lazanje 40 minuta, pospite svežim bosiljkom i poslužite.
Fusili s brokolijem i kobasicama
Sastojci: 250 g testenine, jedna kobasica, 2-3 čena belog luka , manji brokoli, polovina manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo struganog parmezana. Foto: Shutterstock
Priprema: Fusile skuvati al dente. Kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih zajedno propržiti na ulju sa seckanim belim lukom. Dodati slatku pavlaku i kratko prokuvati. Pomešati sos sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Sicilijanski klasik s patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 3 čena belog luka, sveži bosiljak (vezica), kašičica suvog origana, kašičica čili ljuspica, maslinovo ulje, kašika bebi-kapara, kašika vinskog sirćeta, 400 g konzerve paradajza šljivara, 320 g špageta od integralnog brašna, 50 g sira pekorino. Foto: Shutterstock
Priprema: Patlidžan iseckajte na grube komade od 2 cm. Stavite u cediljku, pospite solju da izvuče vlagu i ostavite oko 20 minuta. Patlidžan isperite i osušite kuhinjskim papirom i pomešajte sa origanom, čili pahuljicama, malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pržite u tiganju u jednom sloju 5-8 minuta. Dodajte beli luk, kapare i stabljike bosiljka, pa kuvajte još 2 minuta ili do zlatne boje. Dodajte sirće i paradajz, smanjite vatru i krčkajte 15-20 minuta. Skuvajte špagete, ocedite ih, ostavite skoro šolju vode u kojoj su se kuvale i dodajte je u sos. Narendajte polovinu sira u sos, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu. Dodajte špagete i servirajte sa preostalim sirom i listićima bosiljka.
Taljatele s pečurkama
Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.
Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Jedan od najostrašćenijih blokadera Dejan Petar Zlatanović priznao je da određeni ljudi i te kako stoje iza takozvane studentske liste za izbore, a potom potvrdio da su to advokat Zdenko Tomanović, ali i nekadašnji političar i šef pokrajinske vlade u Vojvodini, antisrbin Bojan Pajtić.
22.12.2025
14:07
Izmene tužilačkih zakona koje je danas predsedniku Narodne skupštine, pored ostalih, podneo predsednik Odbora za pravosuđe, državnu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić praktično razvlašćuju Vrhovnog javnog tužioca od donošenja nekoliko važnih odluka koje se odnose na organizaciju rada u tužilaštvu.
22.12.2025
13:51
Blokaderski profesor sa Državnog Univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), Senad Ganić, inače jedan od govornika na jučerašnjem protestu šačice zgubidana u tom gradu, objavio je skandaloznu stvar na društvenoj mreži Fejsbuk.
22.12.2025
13:02
Blokaderski novinar Aleksandar Dikić poziva na streljanje predsednika Aleksandra Vučića i onih koji ga podržavaju i nudi "olakšavajuću" okolnost.
22.12.2025
12:49
Izražavamo svoj najoštriji protest protiv odluka takozvanog Glavnog odbora SPO koji se, tobože, sastao 13. decembra u Beogradu. Iako Statut SPO u članu 79 kaže da organizacije SPO za pojedine države u inostranstvu imaju status okružnih organizacija, predsednik SPO za Austriju nije bio pozvan na sednicu u Beogradu, što ukazuje na grubo kršenje najvišeg stranačkog akta.
22.12.2025
12:40
U Evropi tokom novembra prodato je dvostruko više kineskih automobila nego u istom periodu prošle godine!
22.12.2025
09:30
"Er Srbija" je drugu godinu zaredom osvojila prestižno priznanje za najbolju avio-kompaniju u Istočnoj Evropi, koje dodeljuje američki magazin "Global traveler". Naš avio-prevoznik je tako potvrdio vrhunski kvalitet usluga, saopštili su iz srpske nacionalne kompanije.
22.12.2025
11:00
Osmu godinu zaredom Deda Mrazevi su uoči Nove godine deci koja se leče u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu doneli paketiće silazeći sa krovova.
22.12.2025
14:01
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa slovačkom delegacijom razgovarao o konkretnim projektima i investicijama, naglasivši da je postignut dogovor o finansiranju Slovačke kuće, kao i o predstavljanju slovačke zajednice na Ekspu.
22.12.2025
13:56
Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Surdulici, prilikom kontrole saobraćaja, zaustavili su R.D. (75) koji je vozio „pežo“ sa 4,38 promila alkohola u organizmu.
22.12.2025
15:05
Pred Višim sudom u Podgorici sutra je zakazna kontrola optužnice protiv Dušana Ramića iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je izvršio krivično delo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom na štetu Alme Ćosović.
22.12.2025
14:49
Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjileni za ubistvo Danke Ilić danas je produžen pritvor za još mesec dana, tako da se Dragijević i Janković već 20 meseci nalaze iza rešetaka.
22.12.2025
13:17
Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutin Simović uhapšen je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.
22.12.2025
09:41
U nedelju popodne, u voćnjaku u naselju Zaklopača kod Grocke, pronađeno je telo starije ženske osobe.
22.12.2025
11:51
Avion kompanije Rajaner udario je u kamion sa gorivom na aerodromu u Edimburgu, usled čega su putnici morali da budu evakuisani iz aviona.
22.12.2025
13:44
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata s ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu, koji su postavljeni za vreme vlasti bivšeg predsednika Džozefa Bajdena.
22.12.2025
13:09
Broj dece u Holandiji koja doživljava teške povrede od vatrometa brzo raste, a do sredine decembra 10 holandske dece izgubilo je ruku, šaku ili prste, prema novim podacima Holandskog udruženja za plastičnu hirurgiju.
22.12.2025
13:30
Američki senator Grejem o odmazdi Putinu ako odbije plan za okončanje rata, kaže da Tramp treba da uvede carine Kini zbog ruske nafte, proglasi Moskvu sponzorom terorizma i da Tomahavke Ukrajini
22.12.2025
12:28
Vlasti Ukrajine shvataju da će na kraju izgubiti kontrolu nad preostalim delom teritorije Donjecke Narodne Republike, izjavio je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džej Di Vens.
22.12.2025
12:16
Legendarna glumica Radmila Savićević bila je u dugogodišnjem braku sa kolegom Božidarom Savićevićem.
22.12.2025
15:01
Američka glumica Amanda Sajfred (40) kaže da joj je saradnja sa koleginicom Sidni Svini (28) na filmu "Kućna pomoćnica" ("The Housemaid") bila savršena i da su se dopale jedan drugoj.
22.12.2025
10:44
Beograđani će i naredne godine za najradosniji hrišćanski praznik na poklon dobiti Božićni koncert, koji će biti održan 7. januara 2026. godine u 12 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.
22.12.2025
13:56
Film Glad je jedan od potentnijih art-house filmova koji ce svoju premijeru imati na nekom od Evropskih festivala 2026.
22.12.2025
13:43
Pevačica Nikolina Kovač u osmom je mesecu trudnoće, a ona i njen suprug posetili su jednu radnju kako bi odabrali stvari za bebu.
22.12.2025
14:48
Nakon što je javno isprozivala Ninu Žižić zbog glasanja na Montesongu, Krstinja Todorović je još jednom istakla da je kredibilitet žirija upitan.
22.12.2025
13:51
Hana Ikodinović, ćerka Nataše Bekvalac ponovo je uspela da uzburka društvene mreže, i to jednim kratkim, ali provokativnim snimkom.
22.12.2025
13:26
Željko Mitrović je organizovao novogodišnji događaj u teatru "Odeon" i podelio paketiće za više od 1.000 mališana.
22.12.2025
12:50
Influenserka Luna Đogani zaplakala je pred kamerama zbog svega što je prošla u rijalitiju, a zatim se oglasila porukom na društvenim mrežama.
22.12.2025
12:39
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar