LAVA KOLAČ sa čokoladom i VISKIJEM! Vulkan tečnog ZADOVOLJSTVA! /Recept/
Lava kolač je mnogima omiljena čokoladna poslastica, a s obzirom na to da se brzo i lako priprema, idealan je za posluženje gostiju...
25.10.2021
14:05
Shutterstock
Recepti
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili, kako je Italijani nazivaju, pasta ima više od 100 različitih vrsta. Zbog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih soseva, onaj na bazi paradajza.
Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku, ali današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostala testenina duguju pre svega italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za današnje špagete, te im od trenutka kada su postale deo američke, a time i pop-kulture, više niko nije mogao stati na put.
Foto: Pixabay
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba dovoljne su dve šolje brašna, a na pola šolje brašna ide jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža se kuva znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
Foto: Shutterstock
Salata sa makaronama
Sastojci: pakovanje zamrznutog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz), 200 g makarona, 5 kiselih krastavčića, manja čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, so, biber. Foto: Shutterstock
Priprema: Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Povrće takođe skuvajte, potrebno je samo 10 minuta, i ocedite. U dubljoj činiji pomešajte makarone sa povrćem, pavlakom, majonezom i seckanim kiselim krastavčićima. Posolite, dodajte biber i sve lepo izmešajte. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite. Napomena: U salatu možete da dodate i sveže povrće poput čeri paradajza ili babura raznih boja.
Pasta amatričana (sa pančetom)
Sastojci: paket (500 g) kvalitetne paste po izboru, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g pančete, crni luk, 3 čena belog luka, velika konzerva kuvanog paradajza (800 g), pola kašičice bibera, 50 g pekorina ili parmezana plus 20 g za serviranje, tucana ljuta paprika, soli po izboru. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mu sitno seckanu slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Dodajte crni luk, a kad se proprži, i beli. Posle minut dodajte pelat, pobiberite, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. U međuvremenu skuvajte pastu, odvojte manju šolju vode i dodajte u sos. Kad je testenina gotova, procedite je i stavite u sos. Sve dobro promešajte zajedno sa sirom i kuvajte još minut-dva. Sipajte u tanjire i pospite preostalim sirom i tucanom paprikom. Poslužite uz vino.
Ravioli sa spanaćem
Sastojci: 450 g raviola sa sirom ili mesom, 250 g spanaća, 150 g parmezana, so, biber, 10 g putera, 2 kašike semenki komorača. Foto: Shutterstock
Priprema: Skuvajte raviole prema uputstvu na pakovanju. Sačuvati 240 ml vode u kojoj su se kuvali ravioli. U tiganju rastopiti maslac, dodati sitno naseckan spanać i kašiku semenki komorača, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati raviole i sačuvanu vodu, pa dinstati još nekoliko minuta. Narendati polovinu parmezana i dodati u tiganj. Posoliti i pobiberiti. Dobro sjediniti. Služiti toplo, posuto ostatkom narendanog parmezana i semenkama komorača.
Lazanje bez bešamela (s juga Italije)
Sastojci: 12 listova testenine za lazanje, kašika maslinovog ulja, crni luk, 3 čena belog luka, kašika sušenog origana, kašika istucanog semena komorača (opciono), 500 g mlevenog junećeg mesa, 1.400 g pirea od paradajza, so, biber, šolja vode ili supe, pola šolje crnog vina, šaka svežeg peršuna, par listova bosiljka, šolja izrendanog parmezana, 400 g sveže mocarele, 400 g rikota sira. Foto: Shutterstock
Priprema: Najpre napravite sos bolonjeze. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckan luk, posle par minuta dodajte origano, komorač i beli luk, a potom mleveno meso. Kada se meso ispržilo, dodajte pire od paradajza, supu, vino, so i biber. Kada sos proključa, smanjite vatru i kuvajte sat, sat i po, a pri kraju dodajte peršun i bosiljak. Sos ne treba da bude redak, a ni pregust. U međuvremenu skuvajte testeninu al dente, ocedite i pospite uljem da se ne zalepi. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite posudu. U njoj ravnomerno ređajte sos bolonjeze, testeninu, rikotu, parmezan i mocarelu i tako tri puta. Pecite lazanje 40 minuta, pospite svežim bosiljkom i poslužite.
Fusili s brokolijem i kobasicama
Sastojci: 250 g testenine, jedna kobasica, 2-3 čena belog luka , manji brokoli, polovina manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo struganog parmezana. Foto: Shutterstock
Priprema: Fusile skuvati al dente. Kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih zajedno propržiti na ulju sa seckanim belim lukom. Dodati slatku pavlaku i kratko prokuvati. Pomešati sos sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Sicilijanski klasik s patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 3 čena belog luka, sveži bosiljak (vezica), kašičica suvog origana, kašičica čili ljuspica, maslinovo ulje, kašika bebi-kapara, kašika vinskog sirćeta, 400 g konzerve paradajza šljivara, 320 g špageta od integralnog brašna, 50 g sira pekorino. Foto: Shutterstock
Priprema: Patlidžan iseckajte na grube komade od 2 cm. Stavite u cediljku, pospite solju da izvuče vlagu i ostavite oko 20 minuta. Patlidžan isperite i osušite kuhinjskim papirom i pomešajte sa origanom, čili pahuljicama, malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pržite u tiganju u jednom sloju 5-8 minuta. Dodajte beli luk, kapare i stabljike bosiljka, pa kuvajte još 2 minuta ili do zlatne boje. Dodajte sirće i paradajz, smanjite vatru i krčkajte 15-20 minuta. Skuvajte špagete, ocedite ih, ostavite skoro šolju vode u kojoj su se kuvale i dodajte je u sos. Narendajte polovinu sira u sos, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu. Dodajte špagete i servirajte sa preostalim sirom i listićima bosiljka.
Taljatele s pečurkama
Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.
Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Istoričar i univerzitetski profesor Čedomir Antić u potpunosti je razotkrio na koji način su blokaderi planirali Majdan, ali je govorio i o nasilju koje svakodnevno sprovode kako njihovi lideri tako i same pristalice blokaderske opozicije.
05.12.2025
21:48
Predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj gostovao je na Kurir TV i govorio o nastupima Marka Perkovića Tompsona u Hrvatskoj.
05.12.2025
20:00
Branko Babić se oglasio na društvenim mrežama i postavio jedno prosto pitanje u vezi sa (ne)delovanjem blokadera.
05.12.2025
18:32
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić najoštrije je večeras osudio optužbe i uvrede koje je na račun predsednika Srbije Alaksandra Vučića izneo ministar odbrane BiH Zukan Helez.
05.12.2025
23:45
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je u Raški danas održao sastanak sa predstavnicima Srpske liste i čestitao gradonačelnicima na preuzimanju dužnosti.
05.12.2025
23:30
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Exatlon je mnogo više od televizijskog spektakla – to je svakodnevna borba tela, uma i volje.
01.12.2025
12:27
Nakon što je država ograničila kamate na stambene kredite, kupovina stanova na kredit u Srbiji porasla je za 12 odsto.
05.12.2025
20:30
Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će tokom izvođenja radova na asfaltiranju Ulice kralja Petra Prvog u Kaluđerici, od večeras u 22 časova do 8. decembra doći do promena u radu linija javnog prevoza.
05.12.2025
21:00
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da država preduzima preventivne mere za očuvanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima, dok ruski većinski vlasnici NIS-a vode pregovore o prodaji kako bi se rešio problem sankcija.
05.12.2025
17:13
Zbog planiranih radova na mreži Elektrodistribucija Srbije najavila je isključenje struje.
06.12.2025
06:30
Policija u Austriji uhapsila je Srbina (17) u Floridsdorfu, kog su inače, pronašli u krevetu punom paketića kokaina.
05.12.2025
22:18
Policija u Splitu uhapsila je dvojicu mladića starosti 16 i 18 godina zbog napada na dvojicu Srba na parkingu u naselju Ravne njive.
05.12.2025
20:46
Viši sud u Nišu produžio je za još 30 dana pritvor bivšoj gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski osumnjičenoj za zloupotrebe.
05.12.2025
21:37
Jedan od osumnjičenih u predmetu tužilaštva za organizovani kriminal u istrazi finansijskih tokova, a u vezi sa padom nadstrešnice u Novom Sadu, Goran R. uhapšen je 1. novembra u Hrvatskoj.
05.12.2025
21:30
Žena R.V. (70) preminula je u stomatološkoj ordinaciji.
05.12.2025
17:33
Ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 nadmašuje američki Patriot po mobilnosti i raznovrsnosti ciljeva, navodi se u analizi Centra za analizu svetske trgovine oružjem (CAMTO) u ruskom časopisu Nacionalna odbrana.
06.12.2025
06:20
Naučnici su saopštili da smrtonosne poplave koje su ove godine pogodile jugoistočnu Aziju nisu slučajnost, već posledica klimatskih promena.
06.12.2025
05:30
Ukrajinski antikorupcijski biro NABU i SBU saopštili su da su razbili kriminalnu grupu na čijem čelu je poslanica Ana Skorohod iz stranke „Za budućnost“.
05.12.2025
23:20
Evropska komisija kaznila je platformu Iks novčanom kaznom od 120 miliona evra zbog kršenja Zakona o digitalnim uslugama, saopštio je na brifingu u Briselu zvanični predstavnik Evropske komisije Toma Renje, prenosi TASS.
05.12.2025
23:00
Nemački ministar spoljnih poslova Johan Vadeful oštro je reagovao na nedavno objavljeni dokument administracije Donalda Trampa, u kojem se tvrdi da Evropa u naredne dve decenije rizikuje „civilizacijsko brisanje“ zbog migracija i integracije u EU.
05.12.2025
22:20
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
05.12.2025
13:33
Popularna serija "Besa" produkcije Adrenalin dobija novu adaptiranu verziju za tržišta jugoistočne Azije sa preko 700 miliona gledalaca.
05.12.2025
13:30
Voditeljka Jovana Jeremić pronašla je sreću u ljubavi s bokserom Milošem Stojanovićem Tigrom, a sve zahvaljujući zajedničkim prijatelju koji ih je spojio.
06.12.2025
06:31
Rijaliti učesnica Slađana Lazić, poznatija kao Slađa Poršelina, otkrila je razlog raskida cimera iz Bele kuće Anđele Đuričić i Nenada Marinkovića Gastoza.
06.12.2025
06:03
Bojan Grujić, suprug pevačice Mije Borisavljević, podelio je fotografiju iz teretane koja je odmah privukla pažnju.
06.12.2025
00:11
Pevač Peđa Jovanović progovorio je o pomirenju sa suprugom Anom i putovanju na koje su se nedavno otisnuli.
05.12.2025
23:44
Miloš Stojanović Tigar, novi dečko Jovane Jeremić, izazvao je veliku pažnju javnosti, a često se komentarišu i voditeljkini bivši partneri.
05.12.2025
22:59
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar