LAVA KOLAČ sa čokoladom i VISKIJEM! Vulkan tečnog ZADOVOLJSTVA! /Recept/
Lava kolač je mnogima omiljena čokoladna poslastica, a s obzirom na to da se brzo i lako priprema, idealan je za posluženje gostiju...
25.10.2021
14:05
Shutterstock
Recepti
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili, kako je Italijani nazivaju, pasta ima više od 100 različitih vrsta. Zbog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosevima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... Ono što spaja svaki oblik jeste najpopularniji od svih soseva, onaj na bazi paradajza.
Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku, ali današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostala testenina duguju pre svega italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za današnje špagete, te im od trenutka kada su postale deo američke, a time i pop-kulture, više niko nije mogao stati na put.
Foto: Pixabay
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za četiri do šest osoba dovoljne su dve šolje brašna, a na pola šolje brašna ide jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža se kuva znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
Foto: Shutterstock
Salata sa makaronama
Sastojci: pakovanje zamrznutog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz), 200 g makarona, 5 kiselih krastavčića, manja čaša kisele pavlake, 2 kašike majoneza, so, biber. Foto: Shutterstock
Priprema: Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Povrće takođe skuvajte, potrebno je samo 10 minuta, i ocedite. U dubljoj činiji pomešajte makarone sa povrćem, pavlakom, majonezom i seckanim kiselim krastavčićima. Posolite, dodajte biber i sve lepo izmešajte. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite. Napomena: U salatu možete da dodate i sveže povrće poput čeri paradajza ili babura raznih boja.
Pasta amatričana (sa pančetom)
Sastojci: paket (500 g) kvalitetne paste po izboru, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g pančete, crni luk, 3 čena belog luka, velika konzerva kuvanog paradajza (800 g), pola kašičice bibera, 50 g pekorina ili parmezana plus 20 g za serviranje, tucana ljuta paprika, soli po izboru. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte mu sitno seckanu slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Dodajte crni luk, a kad se proprži, i beli. Posle minut dodajte pelat, pobiberite, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. U međuvremenu skuvajte pastu, odvojte manju šolju vode i dodajte u sos. Kad je testenina gotova, procedite je i stavite u sos. Sve dobro promešajte zajedno sa sirom i kuvajte još minut-dva. Sipajte u tanjire i pospite preostalim sirom i tucanom paprikom. Poslužite uz vino.
Ravioli sa spanaćem
Sastojci: 450 g raviola sa sirom ili mesom, 250 g spanaća, 150 g parmezana, so, biber, 10 g putera, 2 kašike semenki komorača. Foto: Shutterstock
Priprema: Skuvajte raviole prema uputstvu na pakovanju. Sačuvati 240 ml vode u kojoj su se kuvali ravioli. U tiganju rastopiti maslac, dodati sitno naseckan spanać i kašiku semenki komorača, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati raviole i sačuvanu vodu, pa dinstati još nekoliko minuta. Narendati polovinu parmezana i dodati u tiganj. Posoliti i pobiberiti. Dobro sjediniti. Služiti toplo, posuto ostatkom narendanog parmezana i semenkama komorača.
Lazanje bez bešamela (s juga Italije)
Sastojci: 12 listova testenine za lazanje, kašika maslinovog ulja, crni luk, 3 čena belog luka, kašika sušenog origana, kašika istucanog semena komorača (opciono), 500 g mlevenog junećeg mesa, 1.400 g pirea od paradajza, so, biber, šolja vode ili supe, pola šolje crnog vina, šaka svežeg peršuna, par listova bosiljka, šolja izrendanog parmezana, 400 g sveže mocarele, 400 g rikota sira. Foto: Shutterstock
Priprema: Najpre napravite sos bolonjeze. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckan luk, posle par minuta dodajte origano, komorač i beli luk, a potom mleveno meso. Kada se meso ispržilo, dodajte pire od paradajza, supu, vino, so i biber. Kada sos proključa, smanjite vatru i kuvajte sat, sat i po, a pri kraju dodajte peršun i bosiljak. Sos ne treba da bude redak, a ni pregust. U međuvremenu skuvajte testeninu al dente, ocedite i pospite uljem da se ne zalepi. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite posudu. U njoj ravnomerno ređajte sos bolonjeze, testeninu, rikotu, parmezan i mocarelu i tako tri puta. Pecite lazanje 40 minuta, pospite svežim bosiljkom i poslužite.
Fusili s brokolijem i kobasicama
Sastojci: 250 g testenine, jedna kobasica, 2-3 čena belog luka , manji brokoli, polovina manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo struganog parmezana. Foto: Shutterstock
Priprema: Fusile skuvati al dente. Kobasicu iseckati na kockice, brokoli iskidati na cvetiće, pa ih zajedno propržiti na ulju sa seckanim belim lukom. Dodati slatku pavlaku i kratko prokuvati. Pomešati sos sa fusilima, izručiti u vatrostalnu posudu, posuti parmezanom i zapeći u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Sicilijanski klasik s patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 3 čena belog luka, sveži bosiljak (vezica), kašičica suvog origana, kašičica čili ljuspica, maslinovo ulje, kašika bebi-kapara, kašika vinskog sirćeta, 400 g konzerve paradajza šljivara, 320 g špageta od integralnog brašna, 50 g sira pekorino. Foto: Shutterstock
Priprema: Patlidžan iseckajte na grube komade od 2 cm. Stavite u cediljku, pospite solju da izvuče vlagu i ostavite oko 20 minuta. Patlidžan isperite i osušite kuhinjskim papirom i pomešajte sa origanom, čili pahuljicama, malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pržite u tiganju u jednom sloju 5-8 minuta. Dodajte beli luk, kapare i stabljike bosiljka, pa kuvajte još 2 minuta ili do zlatne boje. Dodajte sirće i paradajz, smanjite vatru i krčkajte 15-20 minuta. Skuvajte špagete, ocedite ih, ostavite skoro šolju vode u kojoj su se kuvale i dodajte je u sos. Narendajte polovinu sira u sos, dodajte listove bosiljka i začinite po ukusu. Dodajte špagete i servirajte sa preostalim sirom i listićima bosiljka.
Taljatele s pečurkama
Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.
Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije razgovaraće sa ambasadorom Ruske Federacije.
26.12.2025
17:38
Na antisrpskoj televiziji "N1" izrečena je šokantna i duboko uznemirujuća tvrdnja koja je izazvala burne reakcije u javnosti.
26.12.2025
12:26
Kurtijevi kandidati, odnosno Srbi-izdajnici su kockari, propaliteti i raspikuće, takve ljude nude kao kanddate za poslanike našem narodu na Kosovu i Metohiji.
26.12.2025
12:58
Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stmenković ponovo je danas prekršio zakon o VST tako što je bez održavanja sednice Saveta na kojoj bi članovi imali mogućnost diskusije i rasprave, odlučio da sam odbije prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora i sam donese odbijajuća rešenja, saznaje Informer.
26.12.2025
16:07
Jedan od najistaknutijih blokadera iz Novog Pazara, Hatab Rizović psovao je i najstrašnije vređao srpski narod i srpsku majku, a sada se obračunava i sa pravoslavnim praznicima.
26.12.2025
15:44
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
26.12.2025
16:00
Jelena Vuković (8), učenica drugog razreda Osnovne škole "Danilo Kiš", osvojila je 3. mesto u kategoriji likovnih radova na konkursu Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
26.12.2025
15:00
U Petrovcu na Mlavi u neposrednoj blizini centra grada mogu da vas dočekaju i krupne zverke, ali stvarno
26.12.2025
14:00
Humanitarna misija se nastavlja - Mitrović doneo milion dinara porodici iz Guberevca kod Sopota i najavio da će u 2025. pomoći čak 50 porodica širom Srbije.
26.12.2025
15:50
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Vozač koji je, kako se sumnja, jutros izazvao saobraćajnu nesreću na magistralnom putu Kovin-Smederevu bio je pod dejstvom alkohola.
26.12.2025
15:54
Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Slobodana M. (28) zbog postojanja opravdane sumnje da je 20. juna 2025. godine u okolini Lazarevca na podmukao način lišio života oštećenog Z.L, a potom njegovo telo isekao na više delova u nameri da prikrije izvršenje krivičnog dela.
26.12.2025
15:41
Viši sud u Podgorici oslobodio je danas prvostepeno biznismena Duška Kneževića u predmetu "Global karbon krediti" zbog nedostatka dokaza, javljaju podgoričke Vijesti.
26.12.2025
16:37
U zajedničkoj akciji Sektora poreske policije - Operativnog odeljenja Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije, postupajući po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, lišeno je slobode 29 lica
26.12.2025
15:26
Potraga za Timurom Mindićem, beguncem od ukrajinskog pravosuđa, prerasla je u incident na ulicama Tel Aviva.
26.12.2025
16:40
Ruski državni program naoružanja za period 2027-2036. godine predviđa modernizaciju nuklearne trijade i razvoj univerzalnog sistema protivvazdušne odbrane, navedeno je u materijalima Kremlja za predsednički sastanak o novom državnom programu.
26.12.2025
16:36
Proizvodnja oružja koje je veoma traženo u sklopu Specijalne vojne operacije eksponencijalno je porasla zahvaljujući timovima odbrambene industrije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o državnom programu naoružanja.
26.12.2025
16:10
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da planira da se u nedelju na Floridi sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kako bi razgovarali o teritorijalnim i bezbednosnim garancijama u cilju nalaženja načina da se okonča rat u Ukrajini.
26.12.2025
15:45
Kina je danas uvela sankcije prema 20 američkih kompanija iz sfere industrije odbrane, kao i 10 zvaničnika, nakon što je Vašington najavio prodaju oružja kineskom regionu Tajvanu.
26.12.2025
15:40
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Sinoć je na Prvom programu RTS emitovana 47. epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja", a u jednoj od scena glumica Ana Sakić potpuno se obnažila.
26.12.2025
10:30
Starleta i influenserka Ava Karabatić ponovo je u centru pažnje, ali ovog puta zbog neočekivane digitalne greške.
26.12.2025
16:45
Pevač Boban Rajović biće deo nove sezone serije "Ubice mog oca" a, kako kaže, profesionalno će odraditi svoj deo posla i neće mu biti problem ni da se obnaži pred kamerama.
26.12.2025
16:07
Pevačica Tijana Milentijević dodatno je zagrejala prazničnu atmosferu, sa provokativnim fotografijama, pored jelke u svom stanu.
26.12.2025
15:31
Rijaliti učesnica Milena Kačavenda tražila je savet od Maje Marinković u vezi njene silikonske zadnjice, te ispričala kako će nakon izlaska iz rijalitija i ona otići na istu operaciju.
26.12.2025
14:59
Glumica Teodora Bjelica oglasila se i potvrdila vest o svojoj trudnoći, pa priznala da joj je trenutno privatni život u fokusu.
26.12.2025
13:59
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar