• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

06.11.2021

08:42

SAZNAJTE KOJI SIREVI NAJBOLJE IDU NA PICU! Od mocarele do parmezana

Pixabay

Recepti

SAZNAJTE KOJI SIREVI NAJBOLJE IDU NA PICU! Od mocarele do parmezana

Podeli vest

Postoje razni recepti za pripremanje pice i nema onog ko nije eksperimentisao sa ovim najpoznatijim italijanskim specijalitetom. Iako mnogi misle da je ključna stvar napraviti dobro testo, ipak je potrebno još nešto, a to je pravilan odabir sira. Ukoliko želite da svoju porodicu ili prijatelje obradujete sočnim parčetom pice, pogledajte koji sirevi najbolje idu na ovu slanu đakoniju

Mocarela

Mocarela je najklasičniji sir za picu. Može se dogoditi da sveža mocarela na pici pusti previše vode, čime se dobije gnjecavo testo. Zato je potrebno da mocarelu zamotate u čistu kuhinjsku krpu i zakačite je negde da visi kako bi se ocedila. Ukoliko vam je ovaj postupak komplikovan, višak vode možete da uklonite i ako mocarelu isečete na tanke kriške, koje potom treba obrisati papirnim ubrusom.

Feta-sir

Iako nije uobičajeno da se feta-sir stavlja na picu, njegov slani, pomalo zemljani ukus, dobro podnosi pečenje i ne dolazi do narušavanja strukture. Najbolje je da fetu kombinujete sa drugim sirevima.

TREBA ZNATI
Ukoliko pravite picu od 30 centimetara, stavite oko 150 grama sira, jer ako stavite više, preovladaće ukus sira, pa drugi sastojci neće doći do izražaja.

Sirevi s plemenitim plesnima

Izmrvljeni sirevi s plemenitim plesnima poput gorgonzole ili rokfora (francuski sir) na pici odlično se slažu sa svežim povrćem poput rukole i čeri paradajza. Ovakvi sirevi daju posebnu aromu ovom italijanskom specijalitetu, međutim, zbog jakog ukusa ne treba preterivati. Osim u kombinaciji s drugim sirevima, sirevi s plemenitim plesnima mogu da se dodaju i u pripremi bešamel sosa, i to prilikom pravljena "pelih pica", tj. onih bez paradajz sosa.

Foto: Pixabay

Sir

Parmezan

Zreli tvrdi sirevi poput parmezana ili sira grana padano pici daju prefinjenu notu, međutim, zbog specifičnog ukusa i suvoće, takve sireve ne bi trebalo da se peku, već ih izrendajte nakon pečenja.

Gauda

Kod nas se pica uglavnom pravi sa polutvrdim masnim sirevima od kravljeg mleka poput gaude, koja ima kremastu strukturu. Gauda se odlično kombinuje s drugim sirevima poput mocarele, fete, sireva s plemenitim plesnima, pa čak i s dimljenim sirevima ili kozjim i ovčjim.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona
Fudbal

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona. Napoliju je doneo dva šampionska pehara, a Argentini titulu prvaka sveta 1986. Igrao je još za Boku, Barselonu, Sevilju i Njuels old bojs, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010.

25.11.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set