• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.01.2022

19:00

IIDEALNE KOMBINACIJE ZAČINA IZ NAŠIH KRAJEVA! Mirisno, ukusno, s merom!

Recepti

IIDEALNE KOMBINACIJE ZAČINA IZ NAŠIH KRAJEVA! Mirisno, ukusno, s merom!

Podeli vest

U kulinarstvu vlada prava pomama za egzotičnim začinima, pa neke domaćice često samo zato što je nešto popularno posežu za dodacima kojima često iz neznanja upropaste obrok

Ako volite začine, koristite one koji su bliži vašem podneblju i pronađite pravu meru da bi se istakao ukus jela, a ne zasenio intenzivnim aromama, savetuju profesionalci.

Iskoristite neka od ovih pravila.

Osim ako recept to posebno ne nalaže, više od tri začina se ne koristi u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji.

Sasvim je dovoljno da upotrebite četvrtinu kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na pola litra supe.

Ako umesto sušenih koristite sveže začine, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti.

Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu.

Foto: unsplash.com

So i biber


Uz so i biber, jedan od najčešćih začina u našoj kuhinji je mlevena crvena paprika.

Mlevena paprika - s njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica.
Peršun - malo proprženim peršunom začinite prženo meso i povrće, a sitno naseckanim listićima obogatite soseve i pravite namaz s maslacem. Takođe, dodajte u marinade s belim lukom i maslinovim uljem.

U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor.

Origano se dodaje u jela od paradajza, soseve, kao začin uz sir, gustim supama i specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, majčinom dušicom i bosiljkom.
Lovor služi da pojača aromu jela od mesa, posebno od divljači, i odličan je u kombinaciji sa majčinom dušicom. Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je smeđe boje, takav ne miriše.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija