• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/24sata.hr

01.01.2022

08:07

Ovo su NAJBOLJI LEKOVI za MAMURLUK! Banana POSLE VINA, jaja NAKON PIVA!

Ljubav

Ovo su NAJBOLJI LEKOVI za MAMURLUK! Banana POSLE VINA, jaja NAKON PIVA!

Podeli vest

Verovali ili ne, mamurluk možete lečiti i bananom, ili indijskim oraščićima, pa i tabletom protiv alergije, ali sve zavisi i od toga šta ste pili...

Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačiji mamurluk, odnosno drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek, tvrdi nutricionista Šer Koks. Evo koje je savete dala za one koji preteraju s alkoholom, u zavisnosti od toga šta su pili.

Belo vino

Previše vina uopšteno izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krvi kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora, a banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretskog efekta alkohola, tvrdi Koks. 

Foto: Shutterstock

Crveno vino 

Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu telo da oslobađa histamine i izazovu simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje.

Indijski oraščići povećaće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome slične alergijskoj reakciji. Dobar izbor može da bude i čaša mlake vode sa kašičicom meda, koji će vratiti izgubljeni šećer. 

Džin-tonik

Čaša vode s malo narendanog đumbira smiriće želudac iziritiran preteranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadrži fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Foto: Shutterstock

Za pivopije je idealan doručak koji uključuje jaja i avokado
Pivo

Pivopije od mamurluka mogu brže da se oprave doručkom koji uključuje jaja i avokado. Jaja su bogata proteinima koji sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola, dok je avokado bogat vitaminom B6, koji smanjuje mišićnu slabost i razdražljivost.

Popijte i šolju do dve jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira.

Šampanjac 

Lepršavi mehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da je lako prevariti se. Glavobolje mogu da budu “epske”, jer se upravo zahvaljujući tim mehurićima alkohol bolje apsorbuje u organizmu. 

Foto: pexels.com

Šećer će vam dati energiju, a kofein “podići” organizam

Najbolji lek: koka kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži “podiže” organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Voćno vino (sajder)

Voćno vino kod mnogih može da izazove nadutost želuca. Prva pomoć može da bude šolja tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomestili izgubljeni šećer i smirili želudac. 

Ako sve ovo ne pomogne, popijte šolju pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, što će vam popravi raspoloženje.   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija