• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.12.2021

14:51 >> 14:53

2 NAMIRNICE KOJE IMAJU 95% NUTRIJENATA! Vreme je da navalite na njih!

Shutterstock

Ljubav

2 NAMIRNICE KOJE IMAJU 95% NUTRIJENATA! Vreme je da navalite na njih!

Podeli vest

Ako volite da jedete ove namirnice onda je to dobro za Vas. Ako ipak ne, onda bi trebalo da se nađu na vaš jelovnik

Svi znamo koliko je bitno hraniti se zdravo i kvalitetno. Zdrava ishrana pomaže kod prevencije mnogih bolesti. 

Nutricionista Rajan Karter otkriva dve namirnice koje bi trebali da uvedete u vašu ishranu.

Foto: Freepik.com

Pileća džigerica

Te dve namirnice po mišljenu Rajana Kartera imaju 95 odsto esencijalnih minerala koji su potrebni našem organizmu. A to su: jetra ili džigerica (pileća i goveđa), ostrige i druge školjke. Te namirncie bi trebali da jedete dve puta nedeljno, ali to ne znači da možete da jedete bilo šta od ostalih namirnica ostalih dana.

Zašto ove namirnice?

Ove namirnice su pune esencijalnih minerala i vitamina. Portal Health opisuje kako imaju mnogo kvalitetnih proteina. Recimo, samo 100 grama goveđe jetre sadrži 3.460 preporučene dnevne doze vitamina B12. Ovaj vitamin učestvuje u proizvodnji nerava i crvenih krvih zrnaca. To samo govori koliko je potreban ovaj vitamin, a goveđa jetra ih ima i više nego dovoljno.

Ishrana bogata proteinima gasi glad, ubrzava metabolizam i učestvuje u gradnji svih ćelija u organizmu. Kako su potrebni proteini za sportiste, tako su one potrebne i Vama. Tako da goveđa jetra i ostrige imaju ih sasvim dovoljno. 

Foto: Pixabay

Ostrige su bogate vitaminom B12, bakrom, cinkom, gvožđem, omega 3 masnim kiselinama...

Nema potrebe da se plašite i holesterola. Kada unosimo više holesterola nego što nam je potrebno, jetra proizvodi manje, tako da dođe do ravnoteže u organizmu.

Ostrige i školjke takođe imaju mnogo nutrijenata. Sto grama divlje uzgojene ostrige sadrži oko 324 odsto preporučene dnevne doze vitamina B12, uz bakar, cink i gvožđe. Omega 3 masne kiseline koje su jako bitne u izgradnji hormona i za zdravlje srca i mozga, školjke i drugi morski plodovi ih imaju u izobilju. 

Ipak da kažemo za kraj, bitno je hraniti se zdravo. Ne možete samo da se oslonite na ove dve namirnice, nego je potrebno da se hranite raznovrsno i zdravo. Fizička aktivnost je takođe obavezna ako želite da ostanete zdravi i jaki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija