ZIMSKI NAPICI kojima je NEMOGUĆE ODOLETI! Isprobajte ih kod kuće uz ove RECEPTE!
Podeli vest
Vreme koje provodimo kod kuće tokom novogodišnjih i božićnih praznika su pravo vreme za tradicionalne zimske napitke poput kuvanog vina, tople čokolade ili čaja...
Ako kuvanom vinu, toploj čokoladi ili čaju dodamo još i mirisne začine poput cimeta, vanile ili karanfilića, kao i šlag, slatku pavlaku ili med, naši omiljeni napitci postaju još ukusniji i delotvorniji – da nas razgale i zagreju i dušu i telo.
Kuvano vino je mnogima prva asocijacija na praznične dane i omiljeni je topli napitak kada zahladni. Iako se čini da ga je lako pripremiti, ipak obratite pažnju na ove greške da biste ih izbegli i u potpunosti uživali u mirisu i ukusu
30.12.2021
10:20
Vino
Kuvano vino se kod nas tradicionalno konzumira na Badnje veče, Božić, tokom slava i drugih, mahom zimskih svečanosti. U kombinaciju ulaze pre svega crna, ali i crvena, potom bela vina, sangrija, čak i vermut, a od začina podrazumevani cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila, pa sve do bibera, pimenta, đumbira, kardamoma i raznih vrsta svežeg, suvog i kandiranog voća.
Foto: Shutterstock
Dodajte cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanilu
Kako biste maksimalno uživali u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža ukusa. Birajte (crna) vina voćnog ukusa i klonite se onih koja su bogata taninom jer, uprkos kasnije dodatom šećeru, ukus toplog napitka na kraju može da bude gorak.
Čokolada
Za ljubitelje kakaa, pak, nema bolje kombinacije od tople čokolade, mekanog ćebeta i dobre knjige (muzike, filma, serije…), posebno u danima kada se osećamo ranjivo. Kakao i čokolada utiču na proizvodnju hormona, dopamina i seratonina koji će nas “podići” većh posle prve šolje.
Foto: Shutterstock
Topla čokolada i teši i hrani
Ova okrepljujuća poslastica je veoma ukusna pravljena prema klasičnoj recepturi, ali uz par dodataka možete lako da obogatite njene čari. Eksperimentišite dodajući joj sastojke koje već imate u svom domu (voće, orašaste plodove, đumbir, čili, kikiriki…), i dobićete neverovatno različite poslastice, sa potpuno istom osnovom. A osnovu čine tamna čokolada, mleko, šećer (može i med), kakao prah i prstohvat soli radi akcentovanja ukusa.
Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće ispariti. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino sipajte u čaše i poslužite.
Foto: Shutterstock
I belo vino može da se kuva
Belo kuvano vino
Sastojci: 1 l belog vina (npr. šardone), 1 i po šolja soka od jabuke, trećina šolje meda i trećina šolje suvog grožđa, iseckana pomorandža, iseckana jabuka, 4 štapića cimeta, štap vanile, kašika kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica đumbira.
Priprema: Sve sastojke stavite u dublju šerpu ili lonac i kuvajte 15-ak minuta.
Topla čokolada – osnovni recept
Sastrojci (za jednu osobu): 30 g tamne čokolade, šolja punomasnog mleka, 2 kašike šećera ili meda, kašika nezaslađenog kakao praha, prstohvat soli.
Priprema: Pomešajte narendanu čokoladu, kakao i pola šolje mleka u metalnoj činiji. Uključite šporet na najnižu temperaturu. Tek onda stavite činiju na ringlu i mešajte lagano, sve dok se čokolada ne istopi u potpunosti. Zatim dodajte ostatak mleka i so. Mešajte, a zatim dodajte šećer. Nastavite sa mešanjem sve dok se smesa ne sjedini. Za ceo postupak potrebno je oko 10 minuta.
Foto: Shutterstock
Meksički način: Jednostavno dodajte pola kašičice cimeta i prstohvat čili paprike u svoju omiljenu toplu čokoladu. Vrhunski poslastičari smatraju da je kombinacija čili paprike i čokolade nepogrešiva.
Foto: Shutterstock
Neodoljivi citrusi: U toplu čokoladu dodajte 2 trake pomorandžine kore i 2 trake kore od limuna, pa dodajte tri četvrtine šolje toplog mleka. Uklonite korice nakon 2 minuta i dodajte malo likera od limuna.
Foto: Shutterstock
Ruska topla čokolada: Pomešajte 50 g likera od kafe, 25 g votke i šolju tople čokolade. Ukus je čaroban, pa vodite računa da ne popijete previše.
Foto: Shutterstock
Kafa late sa bundevom
Sastojci: 150 g pirea od pečene bundeve, 2 kašike meda, kašika ekstrakta vanile, 400 ml svežeg mleka, 250 ml kafe espresso, kašičica cimeta, 2 kašičice đumbira u prahu, kašičica kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica muskatnog oraščića, 200 ml slatke pavlake, 50 g šećera u prahu.
Priprema: Zagrejte pire od bundeve u posudi na ringli. Začinite ga oraščićem, karanfilićem, kardamomom i đumbirom i prahu. Dodajte med. Sačekajte da pire provri i dodajte sveže mleko. Kada se smesa zgusne, sklonite sa ringle. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Servirajte late u visokoj čaši, stavljajući na dno smesu od bundeve, dopunite gotovim espresom i garnirajte odozgo sa umućenom pavlakom. Pospite cimetom i servirajte.
Foto: Shutterstock
Crni čaj sa začinima
Sastojci: pola kašičice mlevenog đumbira, štapić cimeta, pola kore pomorandže, sok od pola pomorandže, 3 kesice crnog (ili zelenog) čaja, 3 pune čajne šolje vrele vode.
Priprema: Držite kesice čaja, đumbir i cimet u vodi 5 minuta. Dodajte sok od pomorandže i koru. Promešajte i uživajte.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Kuvano vino je mnogima prva asocijacija na praznične dane i omiljeni je topli napitak kada zahladni. Iako se čini da ga je lako pripremiti, ipak obratite pažnju na ove greške da biste ih izbegli i u potpunosti uživali u mirisu i ukusu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban biće pozvani da prisustvuju ceremoniji izlivanja prvog betona za nuklearnu elektranu Pakš 2 u Mađarskoj, koja je planirana za početak februara, izjavio je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Potpredsednica SSP Marinika Tepić, desna ruka tajkuna Dragana Đilasa, pokušala je da aktuelnu vlast napadne za navodnu korupciju, pa se pošteno obrukala, zaboravljajući da je njen stranački šef za vreme svoje vlasti u džepove strpao pravo bogatstvo!
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost najoštrije osuđuje nastavak napada na pravni poredak koji trenutno sprovodi Branko Stamenković u sadejstvu sa njegovom mentorkom Zagorkom Dolovac.
OFAK produžio je rok za pregovore Naftnoj industriji Srbije do 24. marta 2026. godine, što je još jedna šansa za Srbiju i dokaz koliko smo uporni u ovoj borbi i pregovorima.
Sezona prazničnog darivanja je počela, a roditelji, bake i deke tradicionalno pripremaju paketiće za svoje najmlađe. Informerova računica prikazuje raspon cena, kao i najpovoljniji način da mališane obradujete poklonima.
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar