• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

02.01.2022

15:51 >> 15:55

ZIMSKI NAPICI kojima je NEMOGUĆE ODOLETI! Isprobajte ih kod kuće uz ove RECEPTE!

Recepti

ZIMSKI NAPICI kojima je NEMOGUĆE ODOLETI! Isprobajte ih kod kuće uz ove RECEPTE!

Podeli vest

Vreme koje provodimo kod kuće tokom novogodišnjih i božićnih praznika su pravo vreme za tradicionalne zimske napitke poput kuvanog vina, tople čokolade ili čaja...

Ako kuvanom vinu, toploj čokoladi ili čaju dodamo još i mirisne začine poput cimeta, vanile ili karanfilića, kao i šlag, slatku pavlaku ili med, naši omiljeni napitci postaju još ukusniji i delotvorniji – da nas razgale i zagreju i dušu i telo.

Vino

Kuvano vino se kod nas tradicionalno konzumira na Badnje veče, Božić, tokom slava i drugih, mahom zimskih svečanosti. U kombinaciju ulaze pre svega crna, ali i crvena, potom bela vina, sangrija, čak i vermut, a od začina podrazumevani cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila, pa sve do bibera, pimenta, đumbira, kardamoma i raznih vrsta svežeg, suvog i kandiranog voća.

Foto: Shutterstock

Dodajte cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanilu

Kako biste maksimalno uživali u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža ukusa. Birajte (crna) vina voćnog ukusa i klonite se onih koja su bogata taninom jer, uprkos kasnije dodatom šećeru, ukus toplog napitka na kraju može da bude gorak.

Čokolada

Za ljubitelje kakaa, pak, nema bolje kombinacije od tople čokolade, mekanog ćebeta i dobre knjige (muzike, filma, serije…), posebno u danima kada se osećamo ranjivo. Kakao i čokolada utiču na proizvodnju hormona, dopamina i seratonina koji će nas “podići” većh posle prve šolje.

Foto: Shutterstock

Topla čokolada i teši i hrani 

Ova okrepljujuća poslastica je veoma ukusna pravljena prema klasičnoj recepturi, ali uz par dodataka možete lako da obogatite njene čari. Eksperimentišite dodajući joj sastojke koje već imate u svom domu (voće, orašaste plodove, đumbir, čili, kikiriki…), i dobićete neverovatno različite poslastice, sa potpuno istom osnovom. A osnovu čine tamna čokolada, mleko, šećer (može i med), kakao prah i prstohvat soli radi akcentovanja ukusa.

Uživajte!

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Aromatični napitak Džejmija Olivera

Sastojci: 2 mandarine, limun, limeta, 200 g šećera, 6 karanfilića, štapić cimeta, 3 lista lovora, štapić vanile, 2 zvezdasta anisa, 2 flaše crnog vina.

Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće ispariti. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino sipajte u čaše i poslužite.

Foto: Shutterstock

I belo vino može da se kuva
Belo kuvano vino

Sastojci: 1 l belog vina (npr. šardone), 1 i po šolja soka od jabuke, trećina šolje meda i trećina šolje suvog grožđa, iseckana pomorandža, iseckana jabuka, 4 štapića cimeta, štap vanile, kašika kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica đumbira.

Priprema: Sve sastojke stavite u dublju šerpu ili lonac i kuvajte 15-ak minuta.

Topla čokolada – osnovni recept

Sastrojci (za jednu osobu): 30 g tamne čokolade, šolja punomasnog mleka, 2 kašike šećera ili meda, kašika nezaslađenog kakao praha, prstohvat soli.

Priprema: Pomešajte narendanu čokoladu, kakao i pola šolje mleka u metalnoj činiji. Uključite šporet na najnižu temperaturu. Tek onda stavite činiju na ringlu i mešajte lagano, sve dok se čokolada ne istopi u potpunosti. Zatim dodajte ostatak mleka i so. Mešajte, a zatim dodajte šećer. Nastavite sa mešanjem sve dok se smesa ne sjedini. Za ceo postupak potrebno je oko 10 minuta.

Foto: Shutterstock

Meksički način: Jednostavno dodajte pola kašičice cimeta i prstohvat čili paprike u svoju omiljenu toplu čokoladu. Vrhunski poslastičari smatraju da je kombinacija čili paprike i čokolade nepogrešiva.

Foto: Shutterstock

Neodoljivi citrusi: U toplu čokoladu dodajte 2 trake pomorandžine kore i 2 trake kore od limuna, pa dodajte tri četvrtine šolje toplog mleka. Uklonite korice nakon 2 minuta i dodajte malo likera od limuna.

Foto: Shutterstock

Ruska topla čokolada: Pomešajte 50 g likera od kafe, 25 g votke i šolju tople čokolade. Ukus je čaroban, pa vodite računa da ne popijete previše.

Foto: Shutterstock

Kafa late sa bundevom  

Sastojci: 150 g pirea od pečene bundeve, 2 kašike meda, kašika ekstrakta vanile, 400 ml svežeg mleka, 250 ml kafe espresso, kašičica cimeta, 2 kašičice đumbira u prahu, kašičica kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica muskatnog oraščića, 200 ml slatke pavlake, 50 g šećera u prahu.

Priprema: Zagrejte pire od bundeve u posudi na ringli. Začinite ga oraščićem, karanfilićem, kardamomom i đumbirom i prahu. Dodajte med. Sačekajte da pire provri i dodajte sveže mleko. Kada se smesa zgusne, sklonite sa ringle. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Servirajte late u visokoj čaši, stavljajući na dno smesu od bundeve, dopunite gotovim espresom i garnirajte odozgo sa umućenom pavlakom. Pospite cimetom i servirajte.

Foto: Shutterstock

Crni čaj sa začinima 

Sastojci: pola kašičice mlevenog đumbira, štapić cimeta, pola kore pomorandže, sok od pola pomorandže, 3 kesice crnog (ili zelenog) čaja, 3 pune čajne šolje vrele vode.

Priprema: Držite kesice čaja, đumbir i cimet u vodi 5 minuta. Dodajte sok od pomorandže i koru. Promešajte i uživajte.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija