
Shutterstock
BOŽIĆNA ČESNICA! Neizostavan deo praznične trpeze!
Česnica je jedan od simbola Božića. Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti
Česnica se u raznim krajevima Srbije sprema na različite načine, a mi vam predstavljamo najstariji recept.
Sastojci:
2 jajeta Shutterstock
kesica kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
novčić
Priprema:


U malo toplog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što testo dobro umesite, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na sto ili dasku posutu brašnom i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte ga kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim žumancetom pre pečenja.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Bakina kuhinja | Nedelja, 02. 01. 2022.
-
bakina kuhinja | Petak, 31. 12. 2021.
-
Informer | Četvrtak, 30. 12. 2021.
-
Informer | Subota, 01. 01. 2022.
-
Bakina kuhinja | Četvrtak, 30. 12. 2021.
-
Informer | Četvrtak, 30. 12. 2021.