BOŽIĆNA ČESNICA! Neizostavan deo praznične trpeze!

Shutterstock

14:50 Recepti 0

informer.rs | 06. 01. 2022.

BOŽIĆNA ČESNICA! Neizostavan deo praznične trpeze!

Česnica je jedan od simbola Božića. Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti


Česnica se u raznim krajevima Srbije sprema na različite načine, a mi vam predstavljamo najstariji recept.

Sastojci:

2 jajeta
kesica kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
novčić

 

Shutterstock

Česnica

Priprema:

U malo toplog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što testo dobro umesite, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na sto ili dasku posutu brašnom i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte ga kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim žumancetom pre pečenja.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.