3 super recepta za džem od kajsija! Još kada dodate VANILU ili POMORANDŽU ukus će biti FANTASTIČAN

Pixabay

13:07 Recepti 0

Informer | 22. 01. 2022.

3 super recepta za džem od kajsija! Još kada dodate VANILU ili POMORANDŽU ukus će biti FANTASTIČAN

Ako dosad niste spremili slatko ili džem od kajsija, dobro će vam doći ova tri recepta. Probajte!


Džem od kajsija i vanile

Sastojci:

1,5 kg očišćenih kajsija
400 g šećera
sok od većeg limuna
mahuna vanile

Kajsije oprati i iseći na četvrtine. Preliti limunovim sokom i šećerom i rukama izmeljati kajsije tako da dobijete kašu. Po želji možete ostaviti komadiće, ali će se i oni raspasti tokom kuvanja. Sipajte voće u veću šerpu, dodajte mahunu vanile i stavite da se kuva na jakoj vatri. Kad provri, smanjite malo temperaturu i kuvajte povremeno mešajući, a kad počne da se zgušnjava, morate često da mešate da ne zagori. Džem je gotov kad povučete varjačom po dnu i vidite trag iza nje.
Izvadite mahunu vanile, rasecite je na pola i tupom stranom noža istružite semenke. Vratite ih u šerpu i promešajte, a potom punite tegle.

Pixabay

Džem

Džem od kajsija i pomorandže

Sastojci:
300 g očišćenih kajsija
pomorandža
250 g šećera
pola soka od limuna
narendana kora limuna
dve kesice burbon vanil-šećera

Oprane i očišćene kajsije osušite, iseckajte ih i stavite da se kuvaju bez šećera sa očišćenom i isekanom na kockice pomorandžom 20-ak minuta. Posle toga polako sipajte šećer pomešan sa vanil-šećerom, mešajući da bi se šećer istopio i ukuvao do željene gustine. Kada počne da se zgušnjava, sipajte limunov sok i koricu od polovine limuna.

bakina kuhinja

Džem od kajsija iz rerne

Sastojci:

2 kg kajsije
dve-tri šake šećera

Kajsije dobro operite, očistite od koštica i oštećenih delova, pa ubacite u dublji pleh ili tepsiju. Pospite ih sa dve do tri šake šećera, prekrijte folijom i stavite u rernu na 200 stepeni da se krčkaju. Posle pola sata skinite foliju i promešajte džem. Ostavite da se zapeče još 10 do 15 minuta. Ostavite da se malo ohladi, pa punite tegle.
 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.