• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

25.02.2022

23:23

NAPRAVITE DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE! Ovaj recept uspeva svima!

Shutterstock

Recepti

NAPRAVITE DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE! Ovaj recept uspeva svima!

Podeli vest

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće

Možete ga napraviti i sami.

Sastojci:

oko 10 kg jabuka (ili po želji) 
50-80 g šećera po litru soka 
50-100 ml vode po litru soka

Priprema:

Jabuke nemojte da perete, ako su mnogo prljave samo ih očistite krpom. Isecite ih, pa odvojite jezgro i seme. Napravite pire od jabuka. Pire zajedno sa odvojenim sokom sipajte u plastičnu posudu sa širokim otvorom. Pokrijte gazom. Ostavite posudu na 2-3 dana u mračnoj prostoriji na sobnoj temperaturi. Mešajte svakih 8 do 12 sati čistom rukom ili drvenom varjačom. Smesa treba da potamni i da se na njenoj površini pojavi pena i blagi miris fermentacije. Zatim ocedite pire kroz gazu i sipajte kipući sok u staklenu teglu ili veću bocu tako da ne napuni više od 75% zapremine. Ako sok nije sladak, dodajte šećer i promešajte. Sok treba da bude sladak, ali ne previše. Maksimalno dozvoljeni sadržaj šećera je 20%. 

Foto: Shutterstock

Domaće jabukovo sirće

Ako je kiselost smese visoka (tj. ako peče jezik), dodajte vodu. Na vrat posude stavite gumenu rukavicu na kojoj ste iglom izbušili rupu. Zatvorite gumu za grlo kako biste sprečili ulazak vazduha. Prebacite bocu na mračno mesto, na 20-25°C, približno 25-40 dana. Kada rukavica nabrekne i vino se izbistri, fermentacija se završila. Nalijte mlado vino kroz crevo bez usisavanja taloga na dnu. Tako će sirće biti prozirno. Sipajte vino u posudu sa što širim vratom - za bolji kontakt sa vazduhom. Smesu možete da ostavite da se ukiseli u tegli, ali to će produžiti proces. Da biste se zaštitili od insekata, stavite gazu na vrh i zavežite je. Posle toga, na površini će se stvoriti film. Stavite u tamni ormar ili sobu 45-60 dana (ili pokrijte posudu) na 18-23°C.  Postepeno će se kiseliti, pretvarajući se u sirće. Pred kraj procesa nestaje karakterističan opor miris kiselosti. Gotovo domaće jabukovo sirće se filtrira kroz četvoroslojnu gazu ili gustu tkaninu, flašira i zatvara. Čuvajte se u mračnoj prostoriji ili ostavi, a rok trajanja je 3 godine.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set