IZ RERNE NA TRPEZU! Super ručak na 6 NAČINA bez previše truda!
Podeli vest
Mogućnosti su beskrajne - od brzih večera posle posla do gozbi za prijatelje, jela mogu da obuhvataju sve, od žitarica, mahunarki i povrća do mesa, ribe i poslastica...
Ništa nije lakše nego ubaciti ručak u rernu. Sve što treba da uradite jeste da potrpate sastojke u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje, stavite ih u pećnicu i pustite da ih toplota iza zatvorenih vrata transformiše u gotove obroke. A mogućnosti su beskrajno ukusne - od brzih večera posle posla do gozbi za prijatelje, jela mogu da obuhvataju sve, od žitarica, mahunarki i povrća do mesa, ribe i poslastica. Ovi recepti pokazuju da rerna može da bude najkorisniji uređaj u kuhinji, a kako zahtevaju tek desetak minuta pripreme pre nego što odu na pečenje, učiniće da imate vremena za sve.
Prava ljubav prema mesu, kažu poznavaoci, ogleda se u veštini pripreme bifteka. Stoga smo odlučili da vam poklonimo vam ovaj recept, karakterističan za portugalsku kuhinju...
20.02.2022
13:07
Foto: Shutterstock
Piletina sa mocarelom
Piletina sa mocarelom
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka (zgnječena), 400 g paradajza iz konzerve, 4 pileća prsa, 50 g suvih prezli, umućeno jaje, 25 g putera, prstohvat ljuspica čilija, 100 g mocarele isečene na kriške debljine 5 mm, šaka listova svežeg bosiljka ili origana, so.
Priprema: Propržite beli luk, dodajte paradajz i lagano dinstajte 10 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Izlupajte pileća prsa između dva lista papira za pečenje, začinite prezle solju, stavite jaje u drugu činiju. Uvaljajte piletinu u jaja, zatim u prezle. Na puteru propržite piletinu pet minuta ili dok ne postane hrskava. Stavite polovinu paradajz sosa u plitku posudu za rernu. Položite piletinu na vrh, pospite čilijem i prelijte preostalim sosom. Na vrh stavite mocarelu i pokrijte poklopcem ili folijom. Pecite 10 minuta. Otkrijte piletinu i pecite još 8-10 minuta. Pospite bosiljkom i poslužite.
Foto: Shutterstock
Ramstek sa bundevama
Ramstek sa bundevama
Sastojci: 600 g bundeve, oljuštene i isečene na kriške od 15 mm, 300 g cvekle, takođe oljuštene i isečene na kriške, crveni luk isečen na kriške, 4 kašike maslinovog ulja, malo čilija u prahu, 20 g svežih listova žalfije (ili nekog drugog začinskog bilja, može i suvog, ali onda stavite manje), 2 debela ramsteka, crvena ljuta papričica, sitno isečena, sok od pola limuna, 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 100 g gorgonzole ili bilo kog plavog sira, so i biber.
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Isečenu bundevu, cveklu i luk začinite maslinovim uljem, čilijem i solju, rasporedite po plehu i dodajte jednu trećinu listova žalfije. Pecite 25 minuta. U međuvremenu, sitno iseckajte polovinu preostale žalfije. Pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i malo bibera i marinirajte odreske. Preostalu žalfiju pomešajte sa seckanom ljutom papričicom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Dodajte odreske preko povrća i pecite još 10-15 minuta. Izvadite odreske, dodajte par kašika preliva od čilija i limuna, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Poslužite sa povrćem i preostalim dresingom i izmrvljenom gorgonzolom.
Foto: Shutterstock
Riblja pita
Riblja pita
Sastojci: kašika maslinovog ulja, praziluk (naseckan), 30 g brašna, 300 ml mleka, 125 g škampa, kuvanih i oljuštenih, so, biber, 110 g fileta lososa ili neke druge ribe, 3 velika krompira, oljuštena, obarena i isečena na kockice ili kriške.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Propržite praziluk dok ne omekša, dodajte brašno i pržite 1-2 minuta. Sklonite posudu sa vatre i postepeno dodajte mleko. Vratite na vatru i kuvajte, dobro mešajući, dok se sos ne zgusne, oko pet minuta. Dodajte škampe i začinite solju i biberom. Stavite pola sosa u posudu za pitu. Na vrh stavite filete lososa, a zatim prelijte preostalim sosom. Stavite krompir i začinite biberom. Pecite 35-40 minuta, dok krompir ne porumeni, a riba ne bude potpuno skuvana. Napomena: Ovo je jednostavnija varijanta koja podseća na našu musaku, dok u originalnom receptu za pitu treba napraviti pire krompir i njega staviti preko ribe.
Foto: Shutterstock
Šakšuka
Šakšuka
Sastojci: 2 crvene paprike i 2 žute paprike (tanko isečene), crveni luk (krupnije naseckan), patlidžan (isečen na trake od 15 mm), 800 g čeri paradajza ili onog s grančicom (iseckanog), ljuta papričica (grubo iseckana), kašičica mlevenog kima, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike maslinovog ulja, 4 jajeta, so i biber, šaka svežeg korijandera ili peršuna (grubo iseckanog).
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite paprike, luk, patlidžan, paradajz, papričicu, začine i ulje u veliki pleh za pečenje. Posolite, pobiberite, promešajte i pecite 25 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. Napravite četiri udubljenja u mešavini povrća koristeći poleđinu kašike. U svaku rupu razbijte po jedno jaje i pospite svako sa malo soli i bibera. Pecite 10 minuta ili dok se jaja ne stegnu ili skuvaju po vašem ukusu. Pospite korijanderom i poslužite. Napomena: Uz jaja na vrh šakšuke možete dodati kolutove dimljenih kobasica da se zapeku.
Foto: Shutterstock
Pilav na turski način
Pilav na turski način
Sastojci: 3 kašike ulja, 4 čena belog luka, 2 kašike oljuštenih badema, 2 glavice crnog luka, 0,5 kg jagnjetine od buta bez kosti, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike paradajz pirea, 0,75 l supe (može i od jedne i po kocke za mesnu supu), 250 g pirinča dugog zrna, 100 g suvih kajsija, na vrh noža šafrana.
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Propržite očišćeni, neiseckani beli luk i bademe. Izvadite beli luk i bacite ga, dodajte sitno seckan crni luk i kratko propržite. Dodajte meso iseckano na kockice i propržite da lepo porumeni sa svih strana. Dodajte mlevenu papriku i paradajz pire razmućen u supi. Pomešajte, poklopite i ubacite u rernu na oko sat vremena. Kad meso omekša, dodajte opran i oceđen pirinač, suve kajsije isečene na pola, koje su prethodno odstojale pola sata u vodi, i šafran. Pomešajte i ostavite da se peče još 20 minuta.
Foto: Shutterstock
Bakin kolač sa jabukama
Bakin kolač sa jabukama
Sastojci: 100 g brašna, 75 g šećera, 75 ml mleka, 75 ml ulja, kašičica praška za pecivo, ravna kašičica cimeta, vanilin-šećer, jaje, narendana jabuka plus 3 jabuke, 30 g maslaca, 30 g šećera.
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje obložite papirom i na dno stavite komadić maslaca. Kalup stavite u rernu na minut-dva da se maslac rastopi. Za to vreme oljuštite 3 jabuke i isecite ih na osmine. Izvadite kalup, pospite 2 kašike šećera preko maslaca i rasporedite kriške jabuka. Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta da se šećer lepo karamelizuje. Izmešajte brašno, šećer, vanilin-šećer, prašak za pecivo i cimet. Dodajte mleko, ulje, narendanu jabuku i jedno jaje. Izvadite kalup i preko jabuka sipajte pripremljenu smesu. Vratite u rernu da se peče još 25-30 minuta. Izvadite kolač iz rerne, sačekajte pet minuta da se malo prohladi, poklopite nekim većim tanjirom i brzo okrenite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Prava ljubav prema mesu, kažu poznavaoci, ogleda se u veštini pripreme bifteka. Stoga smo odlučili da vam poklonimo vam ovaj recept, karakterističan za portugalsku kuhinju...
Ukrajinski vojnik je tokom borbe pokušao da iz zasede ubije dvojicu svojih saboraca, izjavio je za RIA Novosti mobilisani vojnik iz Kijevske oblasti, Aleksej Davidenko, koji je ranjen u tom incidentu, zarobljen, i kasnije uspešno operisan dva puta u Rusiji.
U Nikolajevu su se pojavili strani vojnici starosti oko 20 godina, izjavio je koordinator proruskog nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedev za RIA Novosti.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković oglasio se putem socijalne platforme X, putem koje je reagovao na sramne izjave Zdravka Ponoša o predsedniku Vučiću u tajkunskom mediju.
Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarala je danas sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.
Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je da je litijum potreban za zelenu tranziciju, kako bi se u oblasti saobraćaja smanjile štetne posledice po klimu, te da ta sirovina "mora biti raspoloživa".
Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar razgovarao je ovog petka sa građanima koji su se prijavili za sastanak sa ministrom, putem telefona istaknutog na sajtu Ministarstva zdravlja.
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da svaku optužbu o drugačijim namerama Beograda treba apriori odbaciti kao lažnu vest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini.
Gost "Info jutra" Informer televizije bio je profesor sa Fakulteta političkih nauka dr Milan Petričković. On je komentarisao nemire u Turskoj, izazvane problemom sa sirijskim migrantima u toj zemlji.
Ministarstvo prosvete u saradnji sa Vladom Srbije donelo je niz mera u cilju unapređenja školskog sistema i smanjenja nasilja u školama. Ovu vest za Informer je komentarisao Darko Eger, direktor Aktiva novobeogradskih osnovnih škola, tokom gostovanja u "Info jutru".
Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.
Gost emisije "Info jutro" televizije Informer bio je Zoran Spasić iz Centra za bezbednost i međunarodnu politiku. On je komentarisao iskopavanje litijuma u Srbiji.
U višem javnom tužilaštvu u Zaječaru u 10 sati počelo je saslušanje svedoka u slučaju male Danke Ilić (2) koja je 26. marta nestala iz Banjskog Polja, a za čije ubistvo su osumnjičena dvojica radnika JKP "Vodovod" iz Bora, Dejan Dragijević i Srđan Janković.
Adnan Hot, vehabija iz Novog Pazara, uhapšen je i saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog podsticanja na terorizam. Pre hapšenja, duže vreme je na društvenim mrežama objavljivao klipove u kojima veliča Islamsku državu i poziva na ubijanje Jevreja.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je protiv dvojice policijskih službenika PS u Lučanima pokrenut disciplinski postupak za teške povrede službene dužnosti.
Igor Despotović (25) koji je uhapšen prošle subote u porodičnom stanu na Novom Beogradu nakon terirističkog napada ispred izraelske ambasade koji je izveo Miloš Salahudin Žujović (25), u školi bio usamljenik.
Miroslav Mimi Blažić (21) iz Piromana kod Obrenovca, poginuo je danas na gradilištu, kada je pao sa otprilike 6 metara visine, dok je nosio sigurnosni pojas.
Olimpijske igre održavaju se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, više od 10 hiljada sportista će u to vreme boraviti u glavnom gradu Francuske, a sada je poznato kakve uslove će imati za boravak.
Srpski fudbaler Strahinja Pavlović odličnim partijama na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu na sebe je skrenuo pažnju premijerligaša Brentforda, a sada se kao ozbiljan konkurent navodi i Milan!
Britanski "Dejli Mejl" piše da su "smešni šefovi na Bi-Bi-Siju" pobrkali raspored i da zbog toga niko u Britaniji nije mogao da vidi prvih 20 minuta meča Đokovića i Firnlija, a navijači su osuli drvlje i kamenje po ovom mediju, jer to nije prvi put da se ogreše o najboljeg igrača svih vremena.
Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Moskvu, gde planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o načinima za rešavanje ukrajinske krize, saopštio je portparol premijera Bertalan Havaši.
Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je napravio gaf, rekavši da je "ponosan" što je "prva crnkinja koja je služila s crnim predsednikom", piše britanski Telegraf.
Premijer Poljske Donald Tusk obratio se premijeru Mađarske Viktoru Orbanu nakon pisanja medija da Orban planira da otputuje u Moskvu i da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Srećnih godina kada su nam sela bila puna žitelja dešavali su se mnogi interesantni događaji. Jedan od tih događaja jeste i krađa devojaka, jer su mnogi brakovi u selima upravo nastali na taj način.
Kafana u Aleksincu, u neposrednoj blizini bolnice u tom mestu, čija je vlasnica Jasmina Stanković (56), dokaz je da ugostiteljski objekti mogu da rade i sa cenama znatno nižim od onih koje obično viđamo, posebno u gradskim sredinama.
Pančevački osnovci koji nisu uspeli da upišu srednju školu u prvom roku imaju priliku danas do 15 sati da odnesu prijave za upis u srednje škole za drugi upisni krug.
Tročlani tim Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu (NTPNS) uspešno je testirao inovaciju koja spaja tehnologiju i gastronomiju – “štampajući” čokoladu uz pomoć 3D štampača!
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.