• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

08.03.2022

07:39

IZ RERNE NA TRPEZU! Super ručak na 6 NAČINA bez previše truda!

Shutterstock

Recepti

IZ RERNE NA TRPEZU! Super ručak na 6 NAČINA bez previše truda!

Podeli vest

Mogućnosti su beskrajne - od brzih večera posle posla do gozbi za prijatelje, jela mogu da obuhvataju sve, od žitarica, mahunarki i povrća do mesa, ribe i poslastica...

Ništa nije lakše nego ubaciti ručak u rernu. Sve što treba da uradite jeste da potrpate sastojke u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje, stavite ih u pećnicu i pustite da ih toplota iza zatvorenih vrata transformiše u gotove obroke. A mogućnosti su beskrajno ukusne - od brzih večera posle posla do gozbi za prijatelje, jela mogu da obuhvataju sve, od žitarica, mahunarki i povrća do mesa, ribe i poslastica. Ovi recepti pokazuju da rerna može da bude najkorisniji uređaj u kuhinji, a kako zahtevaju tek desetak minuta pripreme pre nego što odu na pečenje, učiniće da imate vremena za sve.

Foto: Shutterstock

Piletina sa mocarelom 
 

Piletina sa mocarelom 

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka (zgnječena), 400 g paradajza iz konzerve, 4 pileća prsa, 50 g suvih prezli, umućeno jaje, 25 g putera, prstohvat ljuspica čilija, 100 g mocarele isečene na kriške debljine 5 mm, šaka listova svežeg bosiljka ili origana, so.
Priprema:
Propržite beli luk, dodajte paradajz i lagano dinstajte 10 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Izlupajte pileća prsa između dva lista papira za pečenje, začinite prezle solju, stavite jaje u drugu činiju. Uvaljajte piletinu u jaja, zatim u prezle. Na puteru propržite piletinu pet minuta ili dok ne postane hrskava. Stavite polovinu paradajz sosa u plitku posudu za rernu. Položite piletinu na vrh, pospite čilijem i prelijte preostalim sosom. Na vrh stavite mocarelu i pokrijte poklopcem ili folijom. Pecite 10 minuta. Otkrijte piletinu i pecite još 8-10 minuta. Pospite bosiljkom i poslužite.

Foto: Shutterstock

Ramstek sa bundevama

Ramstek sa bundevama

Sastojci: 600 g bundeve, oljuštene i isečene na kriške od 15 mm, 300 g cvekle, takođe oljuštene i isečene na kriške, crveni luk isečen na kriške, 4 kašike maslinovog ulja, malo čilija u prahu, 20 g svežih listova žalfije (ili nekog drugog začinskog bilja, može i suvog, ali onda stavite manje), 2 debela ramsteka, crvena ljuta papričica, sitno isečena, sok od pola limuna, 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 100 g gorgonzole ili bilo kog plavog sira, so i biber. 
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Isečenu bundevu, cveklu i luk začinite maslinovim uljem, čilijem i solju, rasporedite po plehu i dodajte jednu trećinu listova žalfije. Pecite 25 minuta. U međuvremenu, sitno iseckajte polovinu preostale žalfije. Pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i malo bibera i marinirajte odreske. Preostalu žalfiju pomešajte sa seckanom ljutom papričicom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Dodajte odreske preko povrća i pecite još 10-15 minuta. Izvadite odreske, dodajte par kašika preliva od čilija i limuna, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Poslužite sa povrćem i preostalim dresingom i izmrvljenom gorgonzolom. 

Foto: Shutterstock

Riblja pita

Riblja pita 

Sastojci: kašika maslinovog ulja, praziluk (naseckan), 30 g brašna, 300 ml mleka, 125 g škampa, kuvanih i oljuštenih, so, biber, 110 g fileta lososa ili neke druge ribe, 3 velika krompira, oljuštena, obarena i isečena na kockice ili kriške. 
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Propržite praziluk dok ne omekša, dodajte brašno i pržite 1-2 minuta. Sklonite posudu sa vatre i postepeno dodajte mleko. Vratite na vatru i kuvajte, dobro mešajući, dok se sos ne zgusne, oko pet minuta. Dodajte škampe i začinite solju i biberom. Stavite pola sosa u posudu za pitu. Na vrh stavite filete lososa, a zatim prelijte preostalim sosom. Stavite krompir i začinite biberom. Pecite 35-40 minuta, dok krompir ne porumeni, a riba ne bude potpuno skuvana. Napomena: Ovo je jednostavnija varijanta koja podseća na našu musaku, dok u originalnom receptu za pitu treba napraviti pire krompir i njega staviti preko ribe. 

Foto: Shutterstock

Šakšuka

Šakšuka 

Sastojci: 2 crvene paprike i 2 žute paprike (tanko isečene), crveni luk (krupnije naseckan), patlidžan (isečen na trake od 15 mm), 800 g čeri paradajza ili onog s grančicom (iseckanog), ljuta papričica (grubo iseckana), kašičica mlevenog kima, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike maslinovog ulja, 4 jajeta, so i biber, šaka svežeg korijandera ili peršuna (grubo iseckanog).
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite paprike, luk, patlidžan, paradajz, papričicu, začine i ulje u veliki pleh za pečenje. Posolite, pobiberite, promešajte i pecite 25 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. Napravite četiri udubljenja u mešavini povrća koristeći poleđinu kašike. U svaku rupu razbijte po jedno jaje i pospite svako sa malo soli i bibera. Pecite 10 minuta ili dok se jaja ne stegnu ili skuvaju po vašem ukusu. Pospite korijanderom i poslužite. Napomena: Uz jaja na vrh šakšuke možete dodati kolutove dimljenih kobasica da se zapeku. 

Foto: Shutterstock

Pilav na turski način

Pilav na turski način

Sastojci: 3 kašike ulja, 4 čena belog luka, 2 kašike oljuštenih badema, 2 glavice crnog luka, 0,5 kg jagnjetine od buta bez kosti, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike paradajz pirea, 0,75 l supe (može i od jedne i po kocke za mesnu supu), 250 g pirinča dugog zrna, 100 g suvih kajsija, na vrh noža šafrana.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Propržite očišćeni, neiseckani beli luk i bademe. Izvadite beli luk i bacite ga, dodajte sitno seckan crni luk i kratko propržite. Dodajte meso iseckano na kockice i propržite da lepo porumeni sa svih strana. Dodajte mlevenu papriku i paradajz pire razmućen u supi. Pomešajte, poklopite i ubacite u rernu na oko sat vremena. Kad meso omekša, dodajte opran i oceđen pirinač, suve kajsije isečene na pola, koje su prethodno odstojale pola sata u vodi, i šafran. Pomešajte i ostavite da se peče još 20 minuta. 

Foto: Shutterstock

Bakin kolač sa jabukama

Bakin kolač sa jabukama

Sastojci: 100 g brašna, 75 g šećera, 75 ml mleka, 75 ml ulja, kašičica praška za pecivo, ravna kašičica cimeta, vanilin-šećer, jaje, narendana jabuka plus 3 jabuke, 30 g maslaca, 30 g šećera.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje obložite papirom i na dno stavite komadić maslaca. Kalup stavite u rernu na minut-dva da se maslac rastopi. Za to vreme oljuštite 3 jabuke i isecite ih na osmine. Izvadite kalup, pospite 2 kašike šećera preko maslaca i rasporedite kriške jabuka. Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta da se šećer lepo karamelizuje. Izmešajte brašno, šećer, vanilin-šećer, prašak za pecivo i cimet. Dodajte mleko, ulje, narendanu jabuku i jedno jaje. Izvadite kalup i preko jabuka sipajte pripremljenu smesu. Vratite u rernu da se peče još 25-30 minuta. Izvadite kolač iz rerne, sačekajte pet minuta da se malo prohladi, poklopite nekim većim tanjirom i brzo okrenite.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti
Društvo

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarala je danas sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

05.07.2024

14:11

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija