• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

30.04.2022

20:11

PRIPREMITE SE ZA PRVOMAJSKI URANAK! Ovo su najbolji recepti sa rešetke!

Recepti

PRIPREMITE SE ZA PRVOMAJSKI URANAK! Ovo su najbolji recepti sa rešetke!

Podeli vest

Sa pripremama za krunski događaj - roštiljanje - najbolje je početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite, da ugrabite neko fino mesto za vatricu.

Prednosti roštilja i piknika koji se tradicionalno organizuju tokom prvomajskih praznika brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja.

Sa pripremama za krunski događaj - roštiljanje - najbolje je početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. 

Kotleti s viskijem

Sastojci:

  • 4 posoljena svinjska
  • juneća, teleća ili jagnjeća kotleta (možete koristiti i meso od vrata)
  • pola šolje senfa
  • šolja viskija
  • kašičica mlevenog bibera (ako je moguće crvenog)
  • sok od dva limuna

Priprema:

Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polako pecite na slabijoj vatri i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.

Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom

Sastojci:

  • 1 kg piletine
  • šolja jogurta
  • šolja iseckanih listova bosiljka
  • četvrtina šolje luka
  • pola kašičice karija, so, biber
  • kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu sosa. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na nekoliko sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite sa sosom od jogurta i bosiljka. n

Grilovano povrće

Sastojci:

  • 0,5 kg tikvica
  • 0,5 kg paradajza
  • 0,5 kg plavog patlidžana i ostalog povrća po želji
  • 100 g ementalera (opciono)
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Po želji pospite rendanim sirom.

Foto: Shutterstock

grilovano povrće

Lepljivi bataci sa susamom

Sastojci:

  • pola šolje soja sosa
  • pola šolje balzamiko sirćeta
  • 3 kašike meda
  • 2 čena belog luka
  • zgnječena
  • 2 mlada luka, tanko isečena
  • 1 kg pilećih bataka (možete i krilca)
  • 2 kašike semena susama za ukrašavanje

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte soja sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojite četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.

Pikantna rebarca

Sastojci:

1,5 kg svinjskih rebara

Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.

Priprema:

Pomešajte sastoje za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrišite ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gorenavedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad rebra dok ne dobiju lepu hrskavu koricu sa svih strana.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set