• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.09.2022

19:45

DOMAĆA LJUTENICA! Obogatite trpezu ovim specijalitetom!

Recepti

DOMAĆA LJUTENICA! Obogatite trpezu ovim specijalitetom!

Podeli vest

Ljutenica je, pored ajvara i turšije, poseban specijalitet naše kuhinje koji je rado viđen na trpezama. Postoje razni recepti, a mi vam donosimo onaj tradicionalni, tačnije iz Leskovca

Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike. Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz. 

Sastojci:



1,5 kg paprike
1 kg zrelog paradajza
pola kg ljutih papričica
100 ml vinskog sirćeta
200 ml ulja
125 g šećera
pola kesice mlevenog bibera
so po ukusu
4-5 čena belog luka 
1 kesica konzervansa

Foto: Shutterstock

Ljutenica

Priprema:

Paradajz najpre prelijte vrelom vodom kako biste ga lakše oljuštili. Isecite ga na četvrtine i stavite u šerpu zajedno sa vinskim sirćetom, šećerom i biberom. Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri neka vri 1 sat. Sveže ljute papričice i papriku sameljite na mašini za meso, dodajte sve u šerpu i pustite da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i dodati beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju. Dobro sve izmešati sipati u sterilisane tegle, sačekati da se ohladi i odložiti u ostavu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija